Armata romana se va prezenta in fata structurilor europene de securitate cu 112.000 de militari si 28.000 de civili
– Noua structura se bazeaza, in primul rand, pe fortele active, care vor cuprinde structurile destinate participarii la eforturile colective de securitate alte NATO si UE
– Structura stabilita de conducerea MApN va fi operationala pana la sfarsitul anului 2003
Conducerea Ministerului Apararii Nationale a facut inventarul resurselor umane si materiale pe care tara noastra le poate pune la dispozitia NATO. MApN considera ca Romania, pentru a putea cere sprijinul Aliantei in calitate de -consumator de securitate-, trebuie mai intai sa fie -producator de securitate-. De aceea, conducerea ministerului a proiectat o structura de forte compatibila cu standardele NATO, care va fi operationala pana la sfarsitul anului 2003. Structura, care se anunta a fi mai compacta, mai eficienta si mai flexibila decat cea actuala, se va limita la 112.000 de militari si 28.000 de civili.
In procesul de proiectare a fortelor, MApN a tinut cont de interesele fundamentale de securitate si aparare ale Romaniei. Pe de alta parte, structurarea fortelor s-a realizat, astfel incat sa fie usor adaptata cerintelor NATO, in situatia in care Romania va fi invitata, in anul 2002, sa adere la Alianta.
Mai mult decat atat, lipsa unui tratat de securitate colectiva la care Romania sa fie parte cu drepturi depline a fost o alta cauza care a determinat Ministerul Apararii Nationale sa urgenteze procedurile privind asigurarea securitatii nationale.
Fortele active
Noua structura se bazeaza, in primul rand, pe fortele active, care vor cuprinde structurile destinate participarii la eforturile colective de securitate (NATO, UE). Acestea vor cuprinde: o brigada mecanizata si trei companii specializate din cadrul Fortelor Terestre, o escadrila de aviatie de vanatoare-bombardament, doua patrule de elicoptere de atac, un avion de transport C-130 Hercules din cadrul Fortelor Aeriene si trei nave purtatoare de artilerie din cadrul Fortelor Navale. Tot la capitolul forte active vor intra si structurile pentru aparare nationala. Acestea vor cuprinde: patru brigazi luptatoare, trei brigazi de sprijin, o brigada logistica, precum si unitati de cercetare, razboi electronic, transmisiuni, parasutisti si trupe de protectie nucleara, chimica si biologica din compunerea Fortelor Terestre, patru baze aeriene, doua escadrile de aviatie de vanatoare, o flotila de transport, doua escadrile de elicoptere de transport, o brigada de rachete antiaeriene si alte unitati specializate din compunerea Fortelor Aeriene, o fregata, cinci divizioane de nave si alte structuri specializate din compunerea Fortelor Navale.
Fortele teritoriale
In aceasta structura intra fortele cu nivel scazut de reactie si fortele de rezerva. Fortele cu nivel scazut de reactie vor avea in compunere: doua brigazi logistice, un regiment de rachete sol-aer, o baza maritima, o baza fluviala, o baza de instructie navala si alte structuri specializate.
Alte structuri
Ministerul Apararii Nationale, Statul Major General, Comandamentul Transmisiunilor, Comandamentul Logistic, Cercetarea, statele majore si academiile categoriilor de forte ale armatei, Universitatea Militara, scolile de aplicatie si de subofiteri, trei licee militare, o brigada logistica, un regiment de garda, Politia Militara, Directia Topografica Militara si alte anexe subordonate structurilor centrale vor intra in categoria -alte structuri-.