Home Actualitate Armata tine pasul cu tara

Armata tine pasul cu tara

DISTRIBUIŢI

Tehnica de lupta sufera o uzura accentuata. Pilotii abia reusesc sa-si mentina deprinderea de personal navigant. 50% din nave n-au mai putut sa iasa pe mare, din cauza uzurii.

Fortele Terestre, Aeriene si Navale ale Armatei Romane nu si-au indeplinit obiectivele de realizare a capacitatii operationale, confruntandu-se cu lipsa resurselor umane si financiare, a afirmat, ieri, seful SMG, general de armata Mihai Popescu.

Fortele Terestre nu au indeplinit obiectivele de operationalizare pentru Forta de Reactie Rapida, iar tehnica de lupta sufera o uzura accentuata.

Resursele pentru instruirea pilotilor au fost insuficiente, anul trecut pilotii au efectuat doar 13% din necesarul de zbor. Aproximativ 32% sunt pilotii operationali care au efectuat 60 de ore de zbor, iar 68%, piloti neoperationali, care au zburat insuficient. -Abia reusesc sa isi mentina deprinderea de personal navigant-, a spus Popescu. -Unitatile de aviatie si aparare antiaeriana au o capacitate de lupta deficitara-, a adaugat Popescu.

In privinta Fortelor Navale, seful SMG a afirmat ca starea navelor e precara, aproape 50% din nave n-au mai putut sa iasa pe mare, combustibilii necesari au fost asigurati in proportie de 15%, iar incadrarea cu personal este de 70%.

In cazul serviciului de lupta permanent s-au verificat 146 de structuri si s-a constatat suprasolicitarea personalului existent si lipsa fondurilor pentru modernizarea mijloacelor tehnice si achizitionarea unor noi mijloace. Statul Major General va initia un nou act normativ privind organizarea si functionarea serviciului de lupta permanent.

Alte probleme cu care se confrunta armata sunt: lipsa echipamentelor, nesiguranta locului de munca, lipsa locuintelor de serviciu, lipsa medicamentelor si conditiile grele de munca, acestea fiind principalele nemultumiri in randul cadrelor militare.

Pentru perioada 2001-2003 se intentioneaza elaborarea unei noi conceptii de instruire a armatei, implementarea standardelor operationale specifice NATO, intensificarea invatarii limbii engleze si a tehnicii de calcul si elaborarea unei noi legi pentru efectuarea serviciilor de lupta pe timp de pace.Aproximativ 4.800 de cadre militare, trecute in rezerva

Generalul Mihail Popescu a aratat ca 4.809 cadre militare au fost trecute in rezerva, in anul 2000, dintre care 2.707 ofiteri, 2.902 subofiteri si au fost disponibilizati 576 de salariati civili. Au fost desfiintate 26.000 de functii militare, diminuandu-se in special numarul militarilor in termen (21.500 de militari).

Statului Major General i s-a alocat, in 2000, la capitolul aparare nationala si invatamant, un buget de 8.144,06 miliarde de lei. Executia bugetara a fost de 99,7%, dintre care cheltuieli de personal – 65,9%, materiale si servicii – 35%, transferuri – 2% si cheltuieli de capital – 0,1%.

In 2000, 429 de ofiteri au studiat in scoli NATO, dintre acestia 13% fiind promovati in functii, 56% avand functii de specialisti si experti.

Anul trecut, au fost incorporati 139.637 tineri, dintre acestia 87,14% au fost apti combatanti pentru incorporare. Generalul Popescu a subliniat ca, in ultimii ani, se constata o scadere semnificativa a calitatii resursei de incorporare, atat din punctul de vedere al sanatatii, cat si al pregatirii intelectuale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.