Casa de Licitații Artmark anunță printr-un comunicat de presă că a informat IGP în scris, cu fotografii atașate, cu două luni înaintea perchezițiilor că deține obiectele de artă ridicate acum de polițiști. Ieri, procurori și polițiști au descins la mai multe locații pentru a ridica obiecte dacice.
„Casa de licitații Artmark înființată în 2008, organizează licitații de artă și de obiecte de colecție din varii domenii colecționistice.
Cu începere din septembrie 2010, când a organizat licitația ‘România Regală’, se preocupă și promovarea în mediul cultural a tematicilor istorice — ultimul eveniment dintr-această serie fiind expoziția și licitația ‘Transilvania’, din 23 februarie 2016.
Conform planificării agendei de expoziții și licitații 2016, comunicate public cu cca. un an înainte, prin afișare pe website și menționare în cataloagele de licitație, am dorit să organizăm și dedicăm un eveniment similar istoriei Daciei și rezonanțelor actuale ale provenienței noastre istorice.
Într-acest scop am anunțat tematica de consignare colecționarilor și galeriilor cu care suntem în relație profesională, propunându-le să pună în vânzare, în cadrul evenimentului nostru de licitație publică, obiecte de colecție în legătura cu istoria Daciei.
Am primit în custodie numeroase obiecte, arme unelte, monede, cărți hărți, afișe, ceramică etc., selectând aprox. 120 în vederea consignării și punerii în vânzare prin licitație.
Atât custodia cât și consignarea s-au făcut, precum întotdeauna, în baza unor contracte scrise, cu obligații reciproce specifice; totodată obiectele consignate au fost menționate în registrul de patrimoniu, pe care orice comerciant autorizat are obligația să îl țină.
Conform legii, sesizând valoarea specială a multora dintre aceste obiecte, experții specializați în istorie antică cu care Casa colaborează au întocmit propuneri de clasare ale acestor artefacte în categoriile patrimoniului național cultural, fond, respectiv tezaur, propuneri pe care Casă de Licitație le-a depus la Direcția pentru Cultură București.
Mai mult decât atât, pentru a ne asigura că ni se permite legal să punem în vânzare aceste antichități, am înregistrat la Inspectoratul General al Poliției două adrese: nr. 1396/ 29.12.2015, respectiv 51/ 16.02.2016, care descriu toate aceste obiecte, atașând fotografiile și rapoartele de expertiză, și solicită: să ni se comunice ‘dacă vreunul dintre acestea figurează în evidențele IGP ca fiind obținut ilicit’, respectiv ‘dacă pentru vreunul dintre obiecte există vreo interdicție de comercializare’.
Deocamdată nu am primit răspuns la aceste adrese.
Însă adeverim faptul că în cursul zilei de ieri, într-o acțiune de percheziție domiciliară, unități diverse de Poliție au sechestrat și ridicat toate artefactele cu privire la care am propus Ministerului Culturii clasarea, respectiv am solicitat lămuriri cu privire la posibilitatea de a le vinde către IGP.
Din nefericire însă, în cadrul aceleiași acțiuni, au fost indisponibilizate și toate celelalte obiecte de artă și de colecție găsite, depozitate, la sediu (mii de tablouri, sculpturi, cărți, artă decorativă etc.).
Oferind Poliției tot sprijinul în vederea investigării corecte și eficiente, ne exprimăm speranța ca Poliția să revină asupra măsurii de indisponibilizarea obiectelor de artă și de colecție aflate la sediul nostru, pentru a permite reluarea activității legale și legitime de piață de artă (livrarea obiectelor cumpărate și achitate, organizarea expozițiilor viitoarelor licitații din 22 și 24 martie, activitățile curente de documentare, expertizare, evaluare etc.).” se arată în comunicat.