Home Actualitate Asfaltatorul de casă al pesediștilor olteni, căutat într-un dosar de evaziune cu...

Asfaltatorul de casă al pesediștilor olteni, căutat într-un dosar de evaziune cu prejudiciu de 20 de milioane de euro

DISTRIBUIŢI

Acțiune de proporții a DIICOT în cinci județe

Treizeci de percheziții au avut loc, ieri, în județele Mehedinți, Cluj, Hunedoara, Timiș și Argeș, în urma cărora au fost ridicate și duse la audieri zeci de persoane. Acțiunea, coordonată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), avea ca scop destructurarea unei grupări infracționale specializate în evaziune fiscală, care a creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 20 de milioane de euro. Printre cei implicați în această schemă de evaziune se numără și omul de afaceri Cătălin Spătaru, sponsor generos al PSD, supranumit "regele asfaltului din Argeș", fostul și actualul finanțator al clubului FC Hunedoara și un fost șef al Gărzii Financiare Hunedoara. Potrivit unui comunicat al DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți – în localitatea Strehaia din Mehedinți au fost făcute 13 percheziții, în județul Hunedoara nouă, patru în Cluj-Napoca, trei în Timișoara și una în județul Argeș, chiar acasă la afaceristul Cătălin Spătaru. Despre acesta din urmă, surse judiciare susțin că  ar fi părăsit deja România, de două zile, însă  nu a fost dat deocamdată în urmărire generală.   Spătaru ar fi urmat să fie ridicat ieri și dus la audieri în dosarul de evaziune anchetat de DIICOT. Spătaru este finul șefului IPJ Vălcea , chestorul Ion Stoica, fost secretar general al MAI și fost adjunct al IPJ Argeș. Potrivit presei argeșene, care îi estimează averea la 10 milioane de euro, Spătaru este unul dintre cei mai generoși sponsori ai  PSD, drept pentru care firma sa de construcții – General Trust SRL – a fost și recompensată cu numeroase licitații pentru drumuri, canalizare, alimentări cu apă   nu numai în Argeș, unde are abonament la lucrări publice, dar și în județele Olt, Vâlcea și  Dolj , unde a câștigat numeroase lucrări, uneori în detrimentul unor firme locale mai mari și cu experiență mai bună în domeniu.
Mai mult, numele firmei General Trust SRL nu este străin organelor de anchetă, după ce a apărut în urmă cu un an și în dosarul fostului șef al CJ Argeș, Constantin Nicolescu, judecat pentru fraudă cu fonduri europene, fals și uz de fals, luare de mită și instigare la abuz în serviciu. Nicolescu a fost reținut în ianuarie 2011 într-un dosar cu licitații pentru reabilitarea mai multor școli care ar fi fost avariate la inundațiile din perioada aprilie – august 2005. Spătaru mai are afaceri cu benzinării (stațiile Celly Ro) și hoteluri. Anchetatorii au ridicat ieri mai multe înscrisuri și documente de la domiciliul omului de afaceri Cătălin Spătaru, în urma percheziției făcute la casa acestuia din satul Valea Ursului, comuna Bascov, de lângă Pitești, potrivit unor surse judiciare.

Rețeta evaziunii

Anchetatorii spun că liderii grupării sunt Mihai Gheorghe și Mihai Ion. Cei doi au identificat 50 de societăți comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri și, în înțelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operațiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor și impozitelor aferente bugetului de stat. „Membrii grupării au înființat în acest scop cinci societăți comerciale, tip fantomă, cu sediul în localitatea Strehaia, acestea acumulând debite substanțiale către bugetul de stat, constând în TVA și impozit pe profit, datorat urmare a activității infracționale“, potrivit DIICOT. Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operațiuni erau ridicate de la bănci în numerar și împărțite între membrii grupării. „Cu titlu de exemplu, numai pentru cinci dintre societățile comerciale atrase de către învinuiți s-au facturat mărfuri și servicii în valoare totală de 26.400.000 lei (șase milioane de euro), sumă ridicată în numerar de către învinuiții Mihai Ion și Mihai Fănel Daniel, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro“, se mai arată în comunicatul DIICOT. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională este estimat până în acest moment la 20.000.000 de euro.

Finanțatori ai FC Hunedoara și un șef al Gărzii Financiare au fost ridicați

Mascații au ridicat pentru audieri 25 de persoane din Strehaia-Mehedinți (multe dintre ele rude ale manelistului Leo de la Strehaia) și nouă din Hunedoara. De asemenea, în urma perchezițiilor au fost ridicate peste un miliard de lei, mai multe arme, cinci mașini de lux și trei seifuri. Bunurile au fost indisponibilizate la sediul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți. Printre cei ridicați din județul Hunedoara se numără Petrică Toma, fost comisar șef al Gărzii Financiare Hunedoara, proprietarul Hotelului Roman din Herculane, Gheorghe Uscatu, fost finanțator al echipei de fotbal Corvinul din Hunedoara, și Silvan Toma ,fiul fostului comisar șef al Gărzii financiare, Petrică Toma și actualul finanțator al echipei de fotbal din Hunedoara – FC Hunedoara (fostă Corvinul). Sursele judiciare afirmă că o parte dintre persoanele ridicate ieri au avut legături și cu mafia fierului vechi, cercetată în dosarul Hidra, fiind vorba de Petrică Toma, Silvan Toma și Barticel Marius. Celelalte persoane ridicate din Hunedoara și Deva sunt  Nicolae Hudema, Ioan Gabriel Tomuță, Constantin Sîrbu Daniel, Andrei Cândac, Vasile Chiru și Bogdan ?ê?£tefan Ghide. Pentru nouă dintre cele 34 de persoane duse la audieri au fost emise ordonanțe de reținere și urmează să fie prezentate instanței cu propunere de arestare.

Un fin și mai mulți nași politici

Presa locală din Vălcea scria recent  că președintele Consiliului Județean Vâlcea, pesedistul Ion Cîlea, s-a implicat cu vârf și îndesat în atribuirea unui contract de 200 miliarde lei firmei SC General Trust SRL, patronată de omul de afaceri Cătălin Spătaru, un apropiat recunoscut al PSD-ului în județul Argeș și la nivel național. Spătaru a sponsorizat constant PSD de-a lungul anilor și ceea ce s-a întâmplat la Vâlcea este o formă de recompensă a „serviciilor“ electorale. Recompensă achitată din banii vâlcenilor, dar și ai europenilor (proiectul fiind finanțat în mare parte de Uniunea Europeană).De asemenea, ziarele din Argeș sunt pline de relatări despre relația dintre firma de asfaltări a lui Spătaru și șefii pesediști ai județului. De asemenea, pe lângă contractele din Argeș, firma lui Spătaru a migrat și în județul vecin, Olt, unde, potrivit tot presei locale , a obținut   fosta clădire în care au funcționat Băile Comunale din Slatina, împreuna cu cei peste 1200 mp din dotare la un preț derizoriu , de doar  3 (trei) miliarde lei, sumă considerată derizorie  având în vedere valoarea intrinsecă a clădirii, monument istoric al Slatinei. Lucrări de asfaltări, alimentarea cu apă a orașului Scornicești, sunt alte lucrări primit pe bandă rulantă de firma lui Cătălin Spătaru, grație relațiilor sale cu șefii pesediști ai Consiliilor Județene din Argeș, Olt și Vâlcea.
Astfel, compania, cu afaceri de 43,2 milioane de lei (10,3 milioane de euro) în 2010, potrivit Ministerului Finanțelor, a lucrat de-a lungul timpului la asfaltarea a 10 kilometri din drumul comunal 192 din Scornicești, județul Olt, pentru suma de 14,5 milioane de lei, dar și la reabilitarea unui drum județean care străbate localitatea Vitomirești din județul Olt, pentru 6 milioane de lei, potrivit presei locale. Tot în Olt, în comuna Colonești, General Trust a realizat lucrări pentru alimentarea cu apă a localității pentru circa 1,8 milioane de lei.
General Trust Argeș a astupat pentru 20.000 de lei o groapă situată pe podul peste Olt, de la intrarea în municipiul Slatina și de asemenea a reabilitate în același oraș o stradă pentru 1,4 milioane de lei.
În consorțiu cu alte firme, printre care și Straco Grup, , General Trust Argeș a reabilitat străzile din Topoloveni, județul Argeș, pentru circa 18 milioane de lei. Compania și-a majorat afacerile în 2010 cu circa 14%, semn că pentru unii criza poate fi profitabilă. Mai ales dacă au prieteni la vârf în structurile administrației locale.

Cătălin Spătaru-acuzat că și-a bătut amanta
 Ziarul Cancan scria anul trecut despre o poveste de dragoste sfârșită prost, în care a fost implicat Cătălin Spătaru și o cântăreață  de muzică populară, Emilia Ghinescu. Căsătorită cu George Turcu, artista s-a îndrăgostit subit de  controversatul afacerist  Cătălin Spătaru, poreclit Regele asfaltului din Argeș. Deși  amândoi erau căsătoriți cu altcineva și aveau cate doi copii, Emilia și Cătălin au decis sa întărească relația lor. Surse din anturajul Emiliei au declarat că afaceristul mărinimos i-a oferit Emiliei o vila luxoasă în Pitești și o mașină ultimul răcnet. „Problemele au apărut când Emilia a călcat strâmb față de amant. S-a combinat cu un impresar mai tânăr, Sebastian Albăstroiu, pe care l-a și invitat la ea acasă. De fapt, în vila pusa la dispoziție de Spătaru. Spătaru a aflat ca Emilia e cu Sebastian în casa și a intrat peste ei. Impresarul a reusit sa fuga, iar Emilia a încercat să explice că „nu s-a întâmplat nimic“. Spătaru a bătut-o crunt, de a stat Emilia mai bine de o lună în spital“, a declarat sursa citată de Cancan.

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.