Home Actualitate ASIROM – mosia lui Ioan Niculae

ASIROM – mosia lui Ioan Niculae

DISTRIBUIŢI

-Curentul- revine astazi cu partea a treia a raportului intocmit in 1999 de Departamentul de Control al Guvernului cu privire la privatizarea frauduloasa a celei mai mari companii de asigurari autohtone, Asirom, in beneficiul omului de afaceri Ioan Niculae. Dupa cum subliniam ieri, la finele lunii octombrie 1998, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sesizase ca -sunt incalcate toate reglementarile comisiei- si din acest considerent decisese anularea plasamentului privat prin care statul pierduse controlul la Asirom-, drept pentru care anulase plasamentul privat care a condus la intrarea InterAgro si a Rafinariei Astra printre actionarii Asirom. Fara a le pasa de decizia CNVM, oficialii noilor actionari (Liviu Istrate – Banca Agricola, Ioan Niculae – InterAgro, Octavian Nan – Rafinaria Astra, Tudor Ciurezan – SIF Oltenia) au organizat, la 2 noiembrie *98, o Adunare Generala, la care au participat si reprezentantii FPS, Ioan Popa si Liviu Vaclea (ex-director FPS si BTT, cercetat penal pentru privatizarea BTT), scopul fiind acela de a modifica actul constitutiv al Asirom, ca urmare a majorarii capitalului social. Vazandu-se cu sacii in caruta, noii jupani ai Asirom au trecut la atac, imputernicind CA al Asirom sa intreprinda masurile necesare pentru rezolvarea pe cale juridica a divergentelor cu CNVM – institutie care insista ca -documentul de oferta (privind majorarea capitalului social al Asirom) contine informatii false, in sensul ca investitorii sofisticati urmau sa subscrie maximum 15% din emisiunea de actiuni, si nu o cota cuprinsa intre 5% si 15% din capitalul social, cum a hotarat AGA Asirom-.

Nota de control a DCG retine ca, -la 26 septembrie 1998, CA al Asirom a acceptat subscriptiile unor investitori si a dispus comunicarea acceptarii subscrierilor si efectuarea varsamintelor, desi Rafinaria Astra si InterAgro nu erau investitori sofisticati, asa cum sunt prevazuti expres si nici nu sunt calificati ca atare de CNVM-, si precizeaza ca inclusiv -anexa trimisa de Asirom privind rezultatele plasamentului privat cuprinde informatii neadevarate referitoare la data incheierii plasamentului (…)-.

Tinand cont de argumentele prezentate, nota DCG subliniaza ca CNVM a emis, la 22 decembrie, o alta decizie cu privire la verificarea Asirom vizavi de plasamentul privat care a scos ilegal societatea de asigurare din ograda statului.

Venind in intampinarea demersurilor facute de CNVM, la 1 februarie 1999, FPS a emis un mandat special prin care plasamentul privat urma sa fie anulat, astfel incat statul roman sa redevina actionarul Asirom cu 70%. -Avand in vedere Notificarea CNVM adresata FPS, prin care se arata ca executarea Deciziei de anulare a plasamentului cu nr. 4569 din 29.10.1998, completata cu Decizia 4843/2.12.1998, este obligatorie, fiind ilegala orice inregistrare la Registrul Roman al Actionarilor a structurii actionariatului rezultata din plasament privat, reprezentantii FPS in AGA Extraordinara a Asirom, din 1 februarie 1999, vor pune in discutie si vor vota: anularea hotararii de majorare a capitalului social si a tuturor efectelor, inclusiv inregistrarea acesteia la Registrul Roman al Actionarilor, precum si recunoasterea calitatii de actionar al FPS pentru cota de 70% din actiunile Asirom-, sta scris negru pe alb in nota DCG. Cu toate acestea, reprezentantii FPS in AGA nu si-au putut duce la indeplinire mandatul, deoarece actionarii Asirom (InterAgro, Rafinaria Astra, SIF Oltenia, Banca Agricola) au decis, cu 71,66% din voturi, ca AGA Extraordinara nu are competenta de a discuta si de a se pronunta asupra chestiunilor cerute de FPS.

CNVM a intors-o ca la Ploiesti

Interesant este ca, la un moment dat, desi tipase luni intregi ca din gaura de sarpe ca preluarea Asirom de catre grupul de interese condus de InterAgro a fost ilegala, la un moment dat, CNVM si-a reconsiderat pozitia, ca si cum ingineria pusa la cale de Ioan Niculae pentru preluarea -bijuteriei autohtone a asigurarilor- ar fi fost legala. -Coincidenta- a facut ca, ulterior -linistirii apelor-, Mihaela Boboc (fiica presedintelui CNVM, Stefan Boboc) sa devina angajata la InterAgro, asemenea ex-directorului FPS, Gheorghe Ionescu, care l-a sprijinit pe omul de afaceri Ioan Niculae sa preia si alte societati comerciale in afara Asirom.

Asa ca, fara a mai fi stingherit de catre cineva, ba, mai mult, atragandu-si de partea sa oameni influenti, imediat dupa intrarea in paine in calitate de sef peste cea mai tare companie de asigurari, Ioan Niculae a decis recuperarea sumelor investite in acest domeniu si integrarea Asirom in afacerile proprii, tinand cont de faptul ca asigurarile pot garanta constant lichiditati. Primul exemplu edificator mentionat in nota DCG este acela ca, in martie 1999, prin oamenii sai din CA-ul Asirom, Ioan Niculae a dispus cumpararea (cu bani provenind din rezervele de capital) de pe piata valorilor mobiliare (BVB) un pachet de pana la 33% din capitalul social al Rafinariei Astra (la o valoarea maxima de 75 miliarde de lei) – companie unde Niculae era deja actionar prin intermediul InterAgro. Si pentru ca nimeni nu-i sta in cale, subordonatii sai de la Asirom, in frunte cu Angela Toncescu, au dat fuga sa investeasca in Rafinaria Astra, desi domeniul petrolier nu are nimic de-a face cu asigurarile, si, mai mult, societatea ploiesteana nu era unul dintre cele mai bune plasamente din punctul de vedere al rentabilitatii. In numarul urmator vom publica informatii explozive referitoare la interdependenta intereselor economice ale investitorilor care au reusit sa privatizeze ilegal Asirom, precum si diverse alte constatari oficiale cu privire la afacerile derulate de Ioan Niculae.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.