Rectorul UMF "Gr. T. Popa" din Iași, Vasile Astărăstoae, a intrat și el în „clubul select” al rectorilor nesătui de funcții și sinecuri după ce inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au declarat starea sa de incompatibilitate. Reprezentații ANI au ajuns la acest verdict după ce Astărăstoae ocupă în prezent nu mai puțin de trei funcții: directorul UMF Iași, președinte al Colegiului Medicilor din România, președinte al Colegiului Medicilor din Iași și președinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și nu în ultimul râmd membru în Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului Național de Medicină Legală "Mina Minovici". Pe lângă acest cumul impresionant Astărăstoae este suspectat că jonglează cu fonduri europene pe care le împarte generos în tot felul de proiecte. Practic, aceste acuze îl adaugă pe acesta într-o companie selectă alături de alți patru rectori printre care se-numără Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu și ?ê?£tefan Iosif Drăgulescu, toți aceștia fiind în incompatibilitate în raport cu prevederile noii Legi a Educației. Săptămâna trecută, directorul Institutului de Medicină Legală Iași și rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" din Iași, Vasile Astărăstoae, a fost reclamat la parchet de către Agenția Națională de Integritate pentru conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice.
Cercetat de DNA
În timp ce ANI sesizează starea sa de incompatibilitate, Vasile Astărăstoae se distrează pe aceste fapte care încalcă legea. El a glumit ieri spunând că ANI a devenit cel mai bun agent electoral al său, fapt ce i-a adus și un număr mare de voturi la alegerile care au avut loc pentru funcția de rector al UMF "Gr. T. Popa" din Iași. "În urma comunicatelor pe care Agenția Națională de Integritate le-a trimis presei, numărul celor care m-au susținut pentru funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie 'Gr. T. Popa' (UMF) din Iași a crescut considerabil. De asemenea, săptămâna aceasta, sunt alegeri și pentru șefia Colegiului Medicilor din România. După ce ANI a precizat că sunt incompatibil, mai mulți reprezentanți din patru județe m-au sunat să îmi spună că mă susțin pentru un nou mandat", a mai spus Astărăstoae, citat de presa locală. El a mai spus, că în momentul în care o instanță de judecată va demonstra că este incompatibil , va renunța la unele funcții. "Mă miră că, după opt ani, ANI descoperă brusc faptul că dețin aceste funcții", a mai spus Astărăstoae.
Rectorul UMF Iași este cercetat de procurorii DNA într-un dosar care vizează fraudarea unei licitații cu fonduri europene la UMF, în valoare de 6,4 milioane de lei. Astărăstoae mai este acuzat că în calitate de director al IML Iași și rector al UMF Iași a semnat, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, zece contracte de muncă, respectiv, de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 de lei, încheiate între Institutul de Medicină Legală Iași și UMF Iași, cu propria persoană, precum și cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanțare europeană.
Nicolae Bucur