O noua tentativa de spargere a unei conducte ce apartine retelei nationale de distributie a combustibililor, CONPET, a provocat un grav accident ecologic, in comuna Tamadau, judetul Calarasi, 35 hectare de teren arabil si de culturi fiind distruse. Inca nu se stie cu exactitate cat titei s-a rispit din conducte, dar cei de la CONPET vorbesc de cateva zeci de tone.
Tot ieri, dupa ce s-a discutat dezastrul de la Tamadau, in cadrul sedintei de Guvern, premierul a cerut controale si in judetele Cluj si Mures, in urma unor poluari accidentale.
-Recoltarea- titeiului
In noaptea de joi spre vineri, in jurul orelor 2.00, o echipa de spargatori de conducte au atacat magistrala CONPET care traverseaza judetul Calarasi, pe raza comunei Tamadau, in speranta ca vor putea fura combustibil. Dupa ce, cu ajutorul unei instalatii artizananale, au perforat conducata, hotii au parasit cu rapiditate locul infractiunii, dezamagiti ca nu au descoperit combustil, iar presiunea din conducta era foarte scazuta.
Directorul tehnic al CONPET sustine ca, in cazul in care nu vor fi gasiti hotii, societatea de distributie a combustibilului va fi obligata sa plateasca pagube, in valoare de aproximativ cinci miliarde de lei, care constau in amenda de mediu, redarea circuitului agricol a terenului afectat si recolta.
Fara a fi primit rapoartele inspectorilor din teren, seful Inspectoratului pentru Protectia Mediului-Calarasi (IJPM), Ion Ciofu, aprecia pagubele ca fiind mult mai mici: -Terenul baltit cu titei are o suprafata de aproximativ 1.000 de metri patrati-.
Ieri, in jurul pranzului, la fata locului erau reprezentantii mai multor autoritati (IJPM, Politie, CONPET) pentru a se cauta solutii de reconstructie ecologica a zonei. In acelasi timp se actiona cu o vidanja pentru -recoltarea- titeiului.
Controale si in judetele Cluj si Mures
In contextul dezastrului de la Tamadau, premierul a anuntat, ieri, la videoconferinta cu prefectii, ca a dispus efectuarea unor controale ca urmare a poluarii accidentale din judetul Mures si a modului defectuos de depozitare a deseurilor in judetul Cluj.
Ministerele cu responsabilitati in acest domeniu au emis un Ordin pentru a constitui echipe mixte de control, urmand ca acestea sa intocmeasca rapoarte finale la nivel de judet. Raportul la nivel de tara va fi realizat de Ministerul Apelor si Protectiei Mediului in termen de 15 zile de la primirea rapoartelor judetene, a adaugat Nastase.
Premierul le-a cerut prefectilor ca, impreuna cu organele abilitate, sa urmareasca identificarea agentilor economici, persoane fizice sau juridice, autorizati sau neautorizati, care detin diverse deseuri, a deseurilor periculoase detinute, gradul de uzura si starea tehnica a recipientilor in care se afla depozitate aceste deseuri, masurile de siguranta ecologica prevazute, precum si masurile de paza necesare.