Daca pina nu de mult un politist mai incomod era avertizat discret ca deranjaza unele jocuri de interese, acum se trece direct la eliminarea fizica. Un astfel de caz a avut loc, ieri, la Focsani, atunci cind unui ofiter MI i s-a amplasat o grenada in masina personala. In acelasi timp marii generali erau ocupati sa-si finiseze vilele, sa-si protejeze nevestele banuite de implicare in traficul cu droguri sau sa acopere afacerile prospere ale propriilor progenituri. Un exemplu concludent al acestui gen de sefi este chiar generalul Toma Zaharia, primul loctiitor al ministrului de Interne, al carui punct de vedre obtinut cu greu vizavi de noua forma a criminalitatii a fost: – Sunt prea ocupat acum, la revedere!-. Cam la asta se reduce pozitia conducerii MI in actul de linistire a populatiei confruntata acum cu o exacerbare a fenomenului infractional. Probail ca daca soarta ofiterului ar fi fost acceasi cu a politistului Sasa Disici, mai toti generalii MI -prea ocupati acum- si-ar fi facut imediat timp pentru apariti televizate unde sa-si verse lacrimile in direct pentru inca un erou cazut la datorie.
Copilul si sotia ofiterului – calatori in masina mortii
In jurul orei 7.30, maiorul Nicolae Lupu, de la Politia Economica Vrancea, a solicitat interventia colegilor de la Seviciul Antitero al SRI Vrancea pentru a scoate si dezamorsa o grenada pe care a gasit-o lipita, cu banda adeziva, de partea din fata a lonjeronului din dreapta al autoturismului sau, un Opel Astra. Nicolae Lupu a circulat aproximativ trei kilometri cu masina in care era amplasat dispozitivul exploziv, in autoturism aflindu-se sotia si copilul sau.
Dupa ce si-a lasat copilul la scoala si sotia la serviciu, maiorul Nicolae Lupu, ofiter specilist I in cadrul Serviciului de combatere a criminalitatii economico-financiare din IJP Vrancea, a auzit un zgomot suspect la motorul masinii sale, un Opel Astra. Potrivit declaratiilor sefului IPJ Vrancea, lt.col. Silviu Grosu, dupa ce a ajuns in parcarea IJP, maiorul a deschis capota masinii si a observat ca la sasiu se afla o grenada defensiva de razboi, fixata cu o banda adeziva.
-Grenada a fost fixata in partea din fata dreapta pe lonjeron cu o banda adeziva. De inelul pirghiei de siguranta a fost legata o sfoara din materiale sintetic, iar celalalt capat al sforii a fost legat de una din paletele ventilatorului, astfel incit la pornirea motorului trebuia sa se declanseze explozia prin smulgerea cuiului de siguranta. Deflagratia nu s-a produs pentru ca inelul de siguranta, confectionat dintr-un metal moale, s-a desfacut, cuiul percutor raminind fixat in pozitia initiala-, a declarat inspectorul sef al IJP Vrancea.
O grenada pentru inchiderea unor dosare
Greneda defensiva din dotarea trupelor de infanterie, de provenienta ruseasca, deosebit de puternica, era in perfecta stare de functionare. Dupa spusele politistilor, explozia ar fi provocat distrugeri pe o distanta de 200 de metri, fiind proiectata sa neutralizeze tancuri si blindate. Potrivit specialistilor, cei care au plasat grenada au lucrat foarte atent si sint probabil -profesionisti ai crimei-. Maiorul Lupu a declarat ca masina sa a fost parcata in fata blocului si ca nu a mai mers cu ea de doua zile. Ofiterul a mai spus ca, simbata, in timp ce se afla in balcon, a observat linga masina sa un BMV cu geamuri fumurii, inmatriculat in Moldova, cu numar probabil C-HC-621, care i s-a parut suspect.
Dupa ce a fost supusa examinarii criminalistice, grenada a fost detonata intr-un poligon special de linga Focsani, in prezenta maiorului Nicolae Lupu. Colegii sai au declarat ca ofiterul a fost socat de intimplare si ca a avut un noroc imens ca mai este inca in viata.
In cursul diminetii de luni, autoturismul suspect a fost dat in urmarire generala la toate punctele de trecere a frontierei. Dupa spusele sefilor IJP, in ultima vreme, maiorul a lucrat la mai multe -dosare sensibile- privind contrabanda cu alcool, petrol si evaziuni fiscale de zeci de miliarde de lei, in care sint implicati mai multi capi ai lumii interlope.
Politisti, procurori si cadre ale SRI din judetul Vrancea au declansat o ancheta comuna pentru rezolvarea acestui caz extrem de semnificativ pentru formele de infractiune care tind sa se dezvolte mai nou in Romania.
Daca va fi prins, autorul atentatului poate primi o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare
O ordonanta de urgenta aprobata recent de Cabinetul Nastase prevede ca savarsirea actelor de terorism sa fie pedepseite cu inchisoare de la cinci la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Daca sunt savarsite in scopul tulburarii grave a ordinii publice prin intimidare, prin teroare sau prin crearea unei stari de panica, sunt considerte ca fiind acte de terorism infractiunile de omor, cele de distrugere, infractiunile de nerespectare a regimului armelor si munitiilor si a celui al materialelor nucleare si al altor materii radioactive, precum si nerespectarea regimului materiilor explozive prevazute in Codul penal.
De asemenea, se pedepseste introducerea sau raspandirea in atmosfera, pe sol, in subsol sau in apa de produse, substante, materiale, microorganisme sau toxine de natura sa puna in pericol sanatatea oamenilor sau a animalelor sau mediul inconjurator, precum si amenintarile cu bombe sau cu alte materii explozive daca acestea au ca scop tulburarea grava a ordinii publice prin intimidare, prin teroare sau prin crearea unei stari de panica.
Amenintarea unei persoane sau a unei colectivitati prin orice mijloace, cu raspandirea sau folosirea de produse, substante, materiale, microorganisme sau toxine de natura sa puna in pericol sanatatea oamenilor, a animalelor sau a mediului inconjurator constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. Alarmarea fara un motiv intemeiat a unei persoane sau a publicului, a organelor specializate pentru a interveni in caz de pericol ori a organelor de mentinere a ordinii publice, prin corespondenta, telefon sau orice alte mijloace de transmitere la distanta, care priveste raspandirea sau folosirea de produse toxice, se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda.
Operatorii serviciilor de posta si telecomunicatii au obligatia de a comunica, de indata, ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, la cererea scrisa a acestuia, informatiile necesare in vederea identificarii persoanelor care au savarsit infractiunile prevazute in ordonanta adoptata de Executiv. Nerespectarea de catre operatorii de posta si telecomunicatii a acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 milioane de lei.