GRUP SPECIALIZAT ÎN COMITEREA INFRACȚIUNII DE ÎNȘELĂCIUNE PRIN METODA ACCIDENTUL, DESTRUCTURAT DE POLIȚIȘTII CAPITALEI
În cursul zilei de marți, 16 decembrie a.c., polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, au destructurat un grup specializat în săvârșirea infracțiunii de înșelăciune prin metoda ‘accidentul’.
În perioada noiembrie — decembrie a.c., polițiști din cadrul Sectorului 5 — Serviciul Investigații Criminale și Secției 17 au documentat activitatea unui grup infracțional, format din trei bărbați, specializat în înșelăciuni prin metoda ‘accidentul’.
La data de 16 decembrie a.c., două persoane, încarcerate în penitenciar, au contactat-o telefonic pe o femeie, în vârstă de 70 de ani, declinându-și calitatea falsă de ofițer de poliție și, inducând-o în eroare, afirmând că fiica acesteia ar fi provocat un accident rutier, i-ar fi solicitat suma de 10.000 de euro, pentru rezolvarea situației.
Femeia, realizând că riscă să fie victima unei infracțiuni, a apelat imediat numărul de urgență 112, informând organele de poliție cu privire la situația în care se află.
La scurt timp, un bărbat s-a prezentat la domiciliul femeii pentru ridicarea unui plic cu suma de 47.000 de lei, conform indicațiilor telefonice primite de la ceilalți doi.
Fiind supravegheat de către polițiști, bărbatul a fost imobilizat și condus la sediul secției de poliție.
În urma controalelor efectuate în camerele unde sunt încarcerați cei doi care au făcut apelul telefonic au fost găsite două telefoane mobile și două cartele SIM, care ar fi fost folosite de către aceștia la comiterea faptei.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, cu unul dintre bărbați în stare de arest preventiv, fiind efectuate verificări pentru a se stabili dacă aceștia se fac vinovați și pentru alte asemenea fapte.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției pentru Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Pentru a nu deveni victimă unor astfel de infracțiuni, Poliția Capitalei vă recomandă să adoptați o conduită preventivă și să verificați autenticitatea celor ce vă sunt comunicate în acest gen de situații.
Astfel, în cazul în care sunteți contactat de persoane ce se recomandă a fi cunoscuți însă nu vă apelează de pe un număr știut de dumneavoastră, verificați veridicitatea informațiilor prezentate.
Totodată, nu comunicați telefonic informații personale sau confidențiale, precum codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor deținute și nici nu dați curs invitației de a plăti diferite sume de bani prin transferuri bancare sau de a cumpăra cartele preplătite.
Dacă vă regăsiți într-o astfel de situație, apelați numărul unic de urgență 112 sau prezentați-vă la cea mai apropiată secție de poliție pentru comunicarea datelor și a numărului de telefon care v-a apelat.