Home Actualitate Au cazut primele capete responsabile de accidentul de la Mina Vulcan

Au cazut primele capete responsabile de accidentul de la Mina Vulcan

DISTRIBUIŢI


Prim-ministrul Adrian Nastase a decis, joi, destituirea lui Pompiliu Budulan, secretar de stat in Ministerul Industriei si Resurselor, precum si schimbarea, conform procedurilor legale, a conducerilor Companiei Nationale a Huilei si a Exploatarii Miniere Vulcan. Destituirea vine in urma analizarii raportului privind accidentul colectiv de munca de la Mina Vulcan si dupa ce s-a constatat ca in sectorul minier au fost inregistrate numeroase acte de indisciplina. Astfel, Ilie Balanescu, director general in cadrul Ministerului Industriilor a fost destituit, iar directorul general al Companiei Nationale a Huilei, Gheorghe Cioara, inginerul-sef pentru securitate miniera din cadrul Companiei Nationale a Huilei, Ilarie Bora, precum si Ioan Vulpe, director la Exploatarea Miniera Vulcan, au fost schimbati din functii.

Inginerul-sef de productie Ilie Gheorghe si inginerul-sef pentru securitate miniera Dan Suculescu din Exploatarea Miniera Vulcan vor fi la randul lor schimbati din functie.

Artificierul mort, principalul vinovat

Comisia guvernamentala pentru cercetarea accidentului colectiv de munca de la Exploatarea Miniera Vulcan apreciaza, pe baza analizei elementelor de la fata locului, ca initierea exploziei de metan s-a facut in suitorul sapat in galeria transversala nr. 5 est. Posibila cauza a initierii exploziei de metan – o scanteie electrica.

Comisia apreciaza ca artificierul Mihaita Marian a incalcat mai multe prevederi ale normelor de protectia muncii specifice pentru efectuarea operatiei de impuscare: nu a evacuat personalul muncitor din lucrarile miniere mentionate inaintea inceperii operatiei de incarcare a gaurilor de impuscare cu exploziv; nu a masurat concentratia de metan inainte si dupa incarcarea gaurilor de impuscare cu exploziv; nu a verificat pozarea cablului de impuscare de la front pana la locul declansarii exploziei; a utilizat un cablu de impuscare cu o lungime mai mica decat cea prevazuta de norme, astfel incat declansarea exploziei nu s-a realizat de la locul stabilit prin dispozitia de impuscare. Cele prezentate conduc la concluzia preliminara ca producerea exploziei de metan a fost posibila pe fondul indisciplinei tehnologice la locul de munca.

O armata de inspectori verifica minele din tara

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a dispus demararea unui control de fond pentru verificarea simultana a tuturor celor 15 mine ale Companiei Nationale a Huilei Petrosani, sub toate aspectele care privesc securitatea muncii. Pentru aceasta actiune au fost mobilizati 20 de inspectori de specialitate miniera, din toata tara, care au constituit echipe mixte cu organele Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. In data de 20 august 2001 va fi prezentat raportul preliminar al primei saptamani de inspectie, la minele Lonea, Petrila, Livezeni si Aninoasa. De asemenea, Guvernul a dispus analiza modului in care s-au efectuat cheltuielile pentru realizarea masurilor de protectie a muncii si, in special, pentru dotarea angajatilor cu echipamente individuale de protectie. S-a solicitat specialistilor care fac controlul sa verifice si ponderea cheltuielilor de protectie a muncii in comparatie cu ponderea salariilor si cum se reflecta acestea in cheltuielile de productie ale companiei. Impreuna cu conducerea companiei, specialistii Inspectiei Muncii au analizat si avizat inlocuirea tehnologiilor existente cu altele mai sigure in exploatare. Din cauza gradului ridicat de indisciplina, cu frecvente incalcari ale normelor de securitate a muncii, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale va initia un proiect de hotarare de Guvern privind majorarea sanctiunilor contraventionale prevazute de Legea protectiei muncii nr. 90/1996. In prezent, se desfasoara cercetarea accidentului colectiv de munca de catre comisia de specialitate a Inspectiei Muncii, in baza celor constatate la fata locului si a primelor informatii ale Comisiei tehnice de expertiza INSEMEX Petrosani, in vederea stabilizarii cauzei producerii exploziei si a intocmirii raportului final.

Procurorii nu au terminat cercetarea

In paralel se desfasoara, pe baza acelorasi date, si ancheta formata procurorilor criminalisti din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie si ai Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara. Cercetarea penala se desfasoara sub dublu aspect, acela al incalcarii Legii privind persoanele care se fac raspunzatoare de nerespectarea normelor de protectie a muncii si daca aceste incalcari constituie infractiuni, cat si in privinta stabilirii cu certitudine a imprejurarilor si a cauzei medicale a mortii celor 14 mineri si daca decesul acestora s-a datorat nerespectarii dispozitiilor in activitatea de minerit. Pe baza datelor rezultate pana in prezent, Comisia de procurori nu poate face aprecieri certe cu privire la cauzele producerii accidentului de munca si la stabilirea eventualelor vinovatii ale unor persoane, intrucat administrarea completa a probatorului necesita o anumita perioada de timp.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.