AUR a demarat procedura pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. „Vom merge până la capăt. Îl demitem pas cu pas”, a anunțat George Simion, copreședintele AUR.
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat, luni, după şedinţa conducerii partidului, că nu s-a discutat despre o posibilă suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis, el arătând că o decizie se va lua dacă liderul USR Dacian Cioloş anunţă că va susţine un astfel de demers.
”Văd în discuţiile din ultimele săptămâni acest subiect. Nu a fost pe ordinea de zi la Consiliul Politic Naţional, dar sigur, dacă domnul Cioloş vine şi aduce şi dânsul în discuţie acest lucru, putem discuta. (…) Hai să îl vedem pe domnul Cioloş”, a comentat prim-vicepreşedintele PSD o posibilă declanşare a procedurii de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis”
Întrebat dacă ar discuta cu AUR pe acest subiect, Grindeanu a infirmat. ”De ce să discutăm cu cei de la AUR? Nu ne-au sunat, Nu avem.Dacă vine domnul Cioloş să susţină acest demers, în mod sigur vom face o şedinţă de urgenţă a Consiliului Politic să clarificăm punctul de vedere”.
Despre motivele pentru suspedarea preşedintelui, Grindeanu a arătat că ”PSD spune de şapte ani că Iohannis nu e pregătit să conducă România”, şi, cu toate acestea, românii au hotărât să îl voteze.
”Ne cereţi tot nouă, care spunem că nu este pregătit, să părem că nu suntem de acord. Nu, noi vrem să cântărim foarte bine acest demers, pentru că am mai făcut două, în 2007 şi 2012, şi care (..) nu au fost încununate de succes. În momentul în care vine şi USR lângă demersul iniţiat de alţii, în mod sigur este de luat în discuţie. Astăzi nu am avut această discuţie”, a spus Grindeanu.
Constituția României prevede posibilitatea demiterii președintelui țării. Acesta poate suspendat prin votul Parlamentului și demis prin referendumul care e validat cu o prezență de 30%.
Articolul 95 din Constituția României prevede că președintele poate fi suspendat „ în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”.
Propunerea de suspendare trebuie inițiată de cel puțin o treime din totalul senatorilor și deputaților, iar suspendarea se face prin votul majorității senatorilor și deputaților reuniți în ședință comună, după consultarea Curții Constituționale.
Conform Articolului 95, președintele are dreptul să dea explicații, în fața parlamentarilor, privind faptele care i se impută.
Dacă propunerea de suspendare din funcția de președinte este aprobată de parlamentari, se va organiza, în cel mult 30 de zile, un referendum pentru demiterea președintelui. Referendumul este validat dacă prezența la urne este de cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor înscriși pe liste.
Pe durata suspendării președintelui, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcție în stat, cea de președinte al Senatului, potrivit articolului 98 din Constituție, respectiv senatoarea USR; Anca Dragu
Hai Grindene ca esti tare,tare prost vreau sa zic cand spui ca PSDeu tot repeta de sapte ani ca Johanis nu este pregatit sa conduca Romania si voi PSDisti ati trimiso pe Veorica Dancila sa se lupte cu K.Johanis pentru functia de presedinte al Romaniei;adica doar atata minte ati avut tu mai Grindene si celelalte eminente cenusii din PSD incat sa o credeti pe Veorica mai capabila decat Johanis si sa spui acum:”romani sunt vinovati ei l-au votat pe Johanis”, de parca romani luau decizia potrivita daca alegeau sa voteze candidatul PSDeului si nu pe Johanis.