Home Actualitate Autocisternele unitatii din Suceava, -deturnate- catre firme particulare

Autocisternele unitatii din Suceava, -deturnate- catre firme particulare

DISTRIBUIŢI

Neregulile de la Aeroclubul Baia Mare, despre care cotidianul nostru a relatat pe larg, nu constituie un exemplu izolat. Un control efectuat, recent, la Aeroclubul din Suceava a scos la iveala grave abuzuri ale conducerii unitatii, prejudiciul fiind estimat la peste 3,6 miliarde de lei.

Concret, politistii au descoperit ca doua autocisterne, apartinand Aeroclubului Romaniei, fusesera date in folosinta la doua firme private din localitate, pe ochi frumosi, fara contract de inchiriere. Una dintre acestea, o RABA, a fost incredintata spre utilizare, fara forme legale, societatii Mann SRL, iar cealalta, o autocisterna MAZ, a fost incredintata spre utilizare, tot fara forme legale, societatii Eldo-Forest inca din 5 noiembrie 1999, fiind localizata la garajul firmei in cauza.

Directorul general al Aeroclubului Romaniei, spune ca autocisternele din dotarea aeroclubului nu pot fi folosite la transportul altor produse petroliere, cu exceptia benzinelor de aviatie. Transportarea altor produse petroliere presupune decontaminarea ulterioara a autocisternei si inlocuirea filtrelor de la instalatia speciala.

Ca multe alte institutii aflate sub patronajul statului, Aeroclubul Romaniei, isi inscrie alaturi de prestigiul international, adus in categoria vestigiilor, ultimele -noutati- in materie de jaf si gestiune dezastruoasa ale bunurilor statului. Controalele efectuate de organele in drept releva faptul ca situatia aeroclubului de la Baia Mare (transformat in garaj pentru TIR-uri si service de autoturisme straine de institutie, in timp ce avioanele zaceau in zapada) nu este un caz acut, ci o maladie. Controlul efectuat la Suceava a descoperit grave abuzuri, conducand la concluzia ca viciul de administrare se extinde la nivelul mai tuturor unitatilor teritoriale din Aeroclubul Romaniei.

Masinile aeroclubului deserveau, gratuit, doua firme private

In urma controlului efectuat la Aeroclubul din Baia Mare, relatat pe larg in ziarul -Curentul-, si a declansarii urmaririi penale in cazul neregularitatilor constatate, conducerea aeroclubului le-a solicitat comandantilor din teritoriu sa procedeze de urgenta la reglementarea tuturor aspectelor care sunt -mai mult sau mai putin in afara legii-.

La circa o saptamana dupa adunarea comandantilor, in urma cu o luna, echipa de soc a aeroclubului central a efectuat verificarea unor sesizari privind neregulile de la un alt aeroclub din nordul tarii, dar la Suceava, din Comisia de control facand parte si un reprezentant al directiei din Politia Transporturi.

De data aceasta nu s-au mai constatat -plusuri- de TIR-uri sau de masini in reparatii, ci lipsa a doua autocisterne, despre care s-a constatat ca fusesera date in folosinta la doua companii din localitate, pe ochi frumosi, fara contract de inchiriere.

Astfel, autocisterna RABA 31-SV-2295, proprietate a Aeroclubului Romaniei, a fost incredintata spre utilizare, fara forme legale, SC Mann SRL – Suceava, predarea autocisternei facandu-se cu proces-verbal inca de la data de 27 octombrie 2000. Cisterna a fost identificata de comisie in perimetrul statiei de benzina SC MANN SRL, situata in Suceava. Cealalta, o autocisterna MAZ, 31-SV-2325, de asemenea proprietate a Aeroclubului Romaniei, a fost incredintata spre utilizare, tot fara forme legale, la SC Eldo-Forest SRL din Suceava de la data de 5 noiembrie 1999. Cisterna a fost localizata, conform procesului-verbal de identificare, la garajul SC Eldo-Forest SRL din Suceava, conform foilor de parcurs existente, autocisterna fiind in acest timp la aeroclub doar 22 zile.

Neculae Preda solicita cercetarea penala a responsabililor

Demn de mentionat este faptul ca autocisternele din dotarea Aeroclubului Romaniei nu pot fi folosite la transportul altor produse petroliere, cu exceptia benzinelor de aviatie. Transportarea altor produse petroliere presupune decontaminarea ulterioara a autocisternei si inlocuirea filtrelor de la instalatia speciala, altfel putand fi grav periclitate siguranta si securitatea zborurilor. Mai mult, conform Hotararii de Guvern 567/1991, republicata, in obiectul de activitate al Aeroclubului Romaniei nu este prevazuta sau permisa inchirierea mijloacelor auto din dotare.

Avand ca baza declaratiile date de comandantul de aeroclub si documentele existente la sediul din Suceava, rezulta un cumul de zile de utilizare ilegala a autocisternelor de 1.218 zile, prejudiciul fiind estimat la 3,654 miliarde de lei, fara TVA, valoarea reala a acestuia urmand a fi stabilita de specialisti.

Mai ramane de adaugat ca pana si sistemul de calcul Pentium III repartizat Aeroclubului Suceava la data de 19 decembrie 2001 a fost -dirijat- spre locuinta lui Gheorghe Vasui, comandantul de la Suceava, locul acestuia fiind luat la aeroclub de calculatorul personal al comandantului.

Neculae Preda, director al Aeroclubului Romaniei de la 7 ianuarie 2002, ne-a declarat ca a solicitat Politiei sa stabileasca daca faptele savarsite sunt infractiuni sau doar contraventii si ca este hotarat, avand sprijinul ministrului in acest sens, sa continue -curatenia- in Aeroclubul Romaniei. Ca un amanunt de culoare, pe cartea de vizita cu care se recomanda Neculae Preda este inscris -director cu deratizarea aeroclubului-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.