Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta a emis, vineri seara, mandate de arestare pentru 30 de zile pentru sapte comandanti si un sef de echipaj de pe navele de pescuit turcesti, retinute in urma cu opt zile la 35 de mile de Tuzla.
Mandatele de arestare au fost emise pe numele comandantului navei si, respectiv, al sefului de echipaj de pe nava Oskan Ali, Oskan Hakan si Oskan Oscan, precum si pe numele comandantului navei Sakin Reis, Sahil Sefer, comandantului navei Dereya 3, Altay Hasik, comandantului navei Emino Ogyultari, Septer Zafer, comandantului navei Piralout, Sahil Mehmet, comandantului navei Erlenhe 2, Herdesler Erdie Tasim si comandantului navei Kadir Kaptan, Giri Kadir. Acestia sunt acuzati de pescuit fara autorizatie cu unelte interzise si risca o pedeapsa cuprinsa intre 2 si 6 ani inchisoare.
Marinarii sunt cercetati in stare de libertate, la bordul navelor, iar vasele au fost confiscate.
Turcia a incalcat Conventia internationala privind protectia mediului
Prezent la Constanta, ministrul mediului, Petru Lificiu, a calificat actul de braconaj al pescadoarelor drept o crima ecologica si sustine ca Turcia va fi aspru sanctionata de organismele internationale.
-Turcia a incalcat Conventia internationala privind protectia mediului si va fi sanctionata aspru de organismele mondiale. Se vor lua masuri absolut exemplare cu acesti indivizi, deja cred ca problema este, prin Ministerul de Externe, transmisa si statului turc. Asta este situatia. Fara nici un fel de indurare si pentru romanii care sunt prinsi la Istanbul, si pentru turcii care sunt prinsi la Constanta-, a declarat ministrul mediului.
Petru Lificiu a mai spus ca Ministerul Mediului va lua masuri de repopulare a speciilor de pesti omorate de braconieri, prin aducere de puieti din alte tari.
Reamintim ca vedetele rapide ale Politiei de Frontiera au descoperit, vineri, in plasele aruncate in apa, in urma cu opt zile, de pescadoarele turcesti, la 35 de mile travers de farul Tuzla, aproape 100 de delfini morti, cativa rechini si zeci de tone de calcan in putrefactie. Plasele instalate de braconierii turci se intindeau pe o lungime de aproximativ 20 de kilometri. (D.V.)
Braconaj autohton in ajunul Floriilor
Mii de pesti morti, carasi si albisoare, plutesc, de doua zile, pe apa lacului Tasaul din apropierea comunei constantene Sibioara. Localnici spun ce este vorba de un fenomen care apare in ultimii ani, -imediat ce da caldura-.
Seful Inspectoratului de Protectie a Mediului Constanta, Catiusa Tampas, sutine insa ca este vorba de braconaj. Malul lacului este pazit de politistii din sat pentru a interzice comercializarea pestilor morti. Satenii au apucat sa adune mai toti pesti mari.
Seful Inspectoratului de Protectie a Mediului Constanta, Catiusa Tampas, spune ca, in fiecare an, inainte de sarbatoarea Floriilor, localnicii din zonele lacurilor din judetul Constanta provoaca o asfixiere artificiala a pestilor, pe anumite portiuni.
Catiusa Tampas a precizat ca exista cel putin 7-8 moduri in care braconierii pot aduna pestii pentru a-i vinde: socuri electrice cu ajutorul unor fire cuplate la o baterie de tractor, gazarea pestilor cu gaz butan prin intermediul unui furtun pe care-l lasa in apa cu ajutorul unor pietre care se duc la fundul lacului. Se mai foloseste si trotilul a carui explozie este provocata in apa, mai exista si metoda folosirii carbidului pe care il introduc in sticlute de plastic colorate si il detoneaza.