Nereusind sa-i prinda pe braconieri sau pe cei care comercializeaza ilegal peste si icre, autoritatile romane au gasit tinte mai usoare, pe seama carora sa-si faca norma prinderilor de infractori: cumparatorii. Zeci de abuzuri din partea Politiei si a procurorilor tulceni au devenit posibile datorita unui articol ambiguu din Legea pescuitului, adoptata anul trecut. Acesta arunca in sfera penalului orice persoana care a cumparat un peste si a fost prins de organele constatatoare fara bonul de la alimentara in buzunar sau fara o copie a documentelor care atesta autorizarea vanzatorului.
Legea amintita incadreaza in categoria infractiunilor -procurarea, transportul si comercializarea ilegala a pestelui, icrelor si produselor din peste-, fara a preciza nicaieri ce inseamna transport sau procurare -ilegala-. Omisiunea legiuitorului, alaturi de excesul de zel al organelor constatatoare au condus la situatii absurde, in care gospodinele prinse cu un peste in sacosa sunt puse sa demonstreze -legalitatea- procurarii produsului, desi demersul firesc ar fi dovedirea -ilegalitatii- achizitionarii de catre Politie si Parchet. Pedeapsa pentru astfel de infractori este una serioasa: -Inchisoare de la sase luni la patru ani sau amenda penala de la 25 milioane de lei la 50 milioane de lei-. Daca pestele din sacosa gospodinei este un sturion, fapta sa devine agravanta, iar pedeapsa cu inchisoarea poate merge pana la sapte ani.
Neputincioase sau neinteresate in prinderea persoanelor si firmelor care pescuiesc ilegal ori comercializeaza peste fara acte in regula, autoritatile romane au gasit un vinovat in capul caruia sa sparga toate oalele: cumparatorul. Mafia comertului ilegal cu peste a inflorit in ultima perioada, in special in zona Deltei Dunarii. Pe canalele intesate de braconieri, Politia indrazneste rareori sa intre, la fel cum nici Garda Financiara ori Parchetul nu calca prea des prin ograda celor care comercializeaza ilegal peste, icre sau alte produse din peste. Elanul justitiar al autoritatilor se refuleaza, insa, cu prisosinta prin pedepsirea celor care au avut nefericita inspiratie sa cumpere un peste fara a pastra bonul la alimentara sau fara a cere actele vanzatorului.
Legea pescuitului se -pierde- in sacosele cumparatorilor
O prevedere aberanta a Legii pescuitului din 2001 ii arunca pe toti cumparatorii in sfera penalului, facandu-i pasibili de amenzi de zeci de milioane sau chiar de inchisoare, pentru singura vina de a fi -prins- cu un peste in sacosa. Zeci de abuzuri ale organelor de control din Tulcea fac, in momentul de fata, obiectul unor dosare inaintate Justitiei.
Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul si acvacultura stipuleaza la articolul 61 (litera i): -Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la patru ani sau cu amenda penala de la 25 milioane de lei la 50 milioane de lei… procurarea, transportul si comercializarea ilegala a pestelui, icrelor si produselor din peste-. Absurdul faptului ca legea nu mentioneza nicaieri ce inseamna -transport si procurare ilegala- a fost sesizat de juristi, nu insa si de legiuitorii care nu au facut pana acum nici o modificare a actului normativ, pentru clarificare. Omisiunea legiuitorului a lasat loc la numeroase abuzuri din partea Politiei si Procuraturii.
In fapt, nefacandu-se precizari in lege, in legatura cu termenul -ilegal-, procurorii incadreaza in categoria infractorilor orice persoana prinsa de Politie cu peste sau icre asupra sa, care nu poate dovedi provenienta -legala- a acestora.
Desi demersul firesc ar fi demonstrarea -ilegalitatii- procurarii si transportului de catre organele de control, lucrurile se petrec exact pe dos, astfel incat orice gospodina, care a luat un peste din piata, devine pasibila de amenda penala, daca nu poate dovedi ca vanzatorul este unul cu acte in regula. Mai exact, pentru a nu avea nici o problema cu Politia, ar trebui sa pastrezi bonul fiscal de la alimentara pana acasa, desi legea nu te obliga sa o faci decat pana la iesirea din magazin.
Sapte ani de inchisoare pentru un sturion
Situatia se complica daca achizitionezi peste sau icre de la un comerciant din piata ori direct de la un pescar autorizat. In astfel de cazuri, vanzatorul ar trebui sa dea fiecarui cumparator, pe langa pestele achizitionat, si cate o copie a documentelor care dovedesc faptul ca este autorizat conform legii sa comercializeze astfel de produse. La randul sau, cumparatorul ar urma sa pastreze actele respective pana cand pestele ajunge in tigaie, pentru a dovedi oricarui politist, dornic sa-i controleze sacosa ori portbagajul, ca l-a procurat -legal-. Clienti permanenti ai Politiei tulcene pentru astfel de controale sunt persoanele care vin din zone mai indepartate ale tarii, ca sa cumpere peste pentru mai multi membri ai familiei. Un portbagaj mai aplecat devine un indiciu fara dubiu ca este vorba de un posibil infractor. Sunt, insa, destule cazuri in care Politia a inhatat si localnici cu un singur peste mai voluminos in sacosa sau in sac. Tuturor acestora, Parchetul le deschide imediat dosar penal. In functie de cantitatea de peste cumparata, gospodina poate primi o amenda penala de la 25 milioane de lei la 50 milioane de lei sau chiar inchisoare de la sase luni la patru ani. Daca in loc de crap gospodina avea in sacosa un sturion sau icre negre, fapta sa devine agravanta si se pedepseste cu inchisoare de la cinci la sapte ani. Un dosar pe o astfel de speta chiar exista pe rolul instantelor tulcene, infractoarea fiind o localnica prinsa de Politie cu un morun in sac. Pedepsele se majoreaza cu doi ani, potrivit legii, si in cazul in care cei prinsi sunt persoane cu atributii de constatare a atributiilor si contraventiilor, insa, pana acum, Politia tulceana nu a oprit nici un procuror sau politist venit de la piata, pentru a-l intreba daca pestele cumparat este insotit de autorizatiile comerciantului.