
Digul de apărare a municipiului Galați, care se întinde pe o lungime de 4,5 kilometri, a fost finalizat, ieri, la realizarea acestuia utilizându-se peste 250.000 de saci cu nisip. Totodată, ieri, se lucra la asigurarea unui stoc de saci care să poată fi folosiți în zonele cu infiltrații. Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, și-a exprimat convingerea că digul de la Galați va rezista și că nu va mai fi nevoie să se apeleze la măsurile extreme prezentate ca variante, respectiv spargerea digului la Cotu Pisicii.
Potrivit ministrului Blaga, în cazul spargerii digului la Cotu Pisicii cinci localități și 30.000 de hectare de teren agricol ar fi parțial inundate, iar aproximativ 7.000 de localnici ar fi afectați. Acesta a adăugat că „dacă va fi nevoie să se recurgă la spargerea digului de la Cotu Pisicii, nu se va pune problema de evacuare, dar chiar dacă s-ar pune, situația este sub control, se știe unde vor merge oamenii – în școli, cămine – sunt provizii pregătite“. Dunărea avea, ieri, la intrarea în țară, un debit de 12.120 de metri cubi pe secundă. Specialiștii estimează că fluviul va atinge nivelul maxim la Galați, såmbătă, cu un nivel prognozat de 687 de centimetri, cu 24 de centimetri peste cota istorică atinsă în 2006.
„Digul de la Galați va rezista“
Potrivit Administrației Naționale „Apele Romåne“, Dunărea depășea, ieri, cotele istorice din anul 2006 la Brăila, cu 24 cm, la Galați, cu 14 cm, și la Fetești, cu 32 cm. Președintele Traian Băsescu a inspectat, ieri, digul construit pentru apărarea municipiului Galați. Șeful statului a dat måna cu cåțiva oameni, spunånd că „aceasta este singura soluție“. Întrebat despre varianta spargerii digului de la Cotu Pisicii, președintele Băsescu a răspuns: „Doamne ferește să se ajungă la asta! Digul de la Galați va rezista“. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a deplasat, ieri, în localitatea suceveană Dornești, unde a declarat că platformele vagoanelor de marfă scoase din uz ar putea fi folosite pentru realizarea unor podețe în zonele afectate de inundații. Acesta speră ca din donațiile salariaților companiilor subordonate Ministerului Transporturilor să fie strånsă suma de 7-8 milioane de lei, fonduri care să fie folosite pentru refacerea infrastructurii rutiere și feroviare afectate de inundații. Berceanu a adăugat că speră ca pånă la iarnă reparațiile la podul rutier care face legătura între Rădăuți și Siret pe DN17A să fie finalizate, costurile fiind estimate la 10 milioane de lei.
A început reconstrucția caselor din Dărmănești
Într-un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor se precizează că salariații companiilor subordonate ministerului au donat deja peste patru milioane de lei. Premierul Emil Boc a declarat la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani că s-a decis ca pentru județele afectate de inundații creditele bugetare planificate pentru trimestrul al patrulea să poată fi aduse în trimestrul al treilea: „Ceea ce planificasem, cheltuieli materiale, bunuri și servicii care în mod normal, instituțional, le puteam obține numai din trimestrul al patrulea începånd, printr-o derogare de la această regulă le vom face în trimestrul trei“. Totodată, prim-ministrul a spus că „Guvernul nu va plăti reconstrucția de case în albiile råurilor inundabile. Acolo nu ne vom mai implica. Dacă vor să-și facă oamenii pe cont propriu, să nu mai spere vreodată la ajutor din partea statului pentru că acolo ce clădim ziua se strică noaptea sau invers“. Potrivit premierului Boc, în județul Botoșani au fost instalate 51 de locuințe modulare, la care se vor adăuga alte 19. În județul Botoșani primele materiale de construcție, din Rezerva de Stat, vor ajunge săptămåna viitoare. Premierul Boc a inspectat, ieri după-amiază, lucrările de reconstrucție a caselor din localitatea suceveană Dărmănești distruse de ape, lucrări care au început în urmă cu două zile.
Băsescu a cerut ca până mâine să fie date avizele pentru canalizarea localității Săucești
Președintele Traian Băsescu s-a deplasat, ieri, și în localitatea băcăuană Săucești. După o ședință scurtă care a avut loc la primărie, șeful statului a declarat că s-a discutat despre problema canalizării și că a cerut ca pånă joi să fie date avizele necesare, astfel încåt constructorul să poată începe, vineri, lucrările. Întrebat ce va face dacă avizele nu vor fi date, Băsescu a spus că va reveni în localitate. Acesta s-a aflat în localitatea băcăuană Săucești și såmbătă, și duminică. El a adăugat că astăzi va fi emisă Hotărårea prin care vor fi alocați banii pentru supraînălțarea digului.