25% din bugetul directiilor locale pentru protectia copilului provine din intermedierea adoptiilor internatioanle
– Organizatiile guvernamentale acreditate sa realizeze adoptii internationale vireaza sistemului de protectie a copilului peste 10 miliarde de lei pentru fiecare zona administrativa
– Fundatiile incaseaza in jur de 15.000 de dolari pentru intermedierea unei adoptii, din care 2.000 de dolari reprezinta -donatie obligatorie catre autoritatile statului
Responsabilii locali din sistemul de protectie a copilului cer reluarea de urgenta a adoptiilor internationale. Ei avertizeaza ca blocarea acestora genereaza probleme financiare in sistem si compromite strategia nationala in domeniu, care urmareste scaderea numarului de copii institutionalizati. Autoritatile locale bucurestene pentru protectia copilului au declarat ca, in urma suspendarii adoptiilor internationale, directiile locale pentru protectia copilului sunt in pericol sa piarda pana la 25% din bugetul total pe un an, ceea ce reprezinta sumele furnizate de fundatiile care intermediaza adoptii.
In fiecare sector al Capitalei activeaza mai multe organizatii neguvernamentale acreditate sa realizeze adoptii internationale, iar fondurile virate de ele sistemului de protectie a copilului s-au ridicat, anul trecut, la peste 10 miliarde de lei pentru fiecare zona administrativa. Fondurile de care dispun organizatiile neguvernamentale cu acreditare pentru adoptii internationale provin, in majoritate, din aceste intermedieri. Potrivit prevederilor legale, fundatiile au obligatia sa cheltuie o parte din acesti bani pe programe locale de protectie a copilului, iar sumele pe care ele le aduc in sistem sunt cuprinse intre cateva sute de milioane si cateva miliarde de lei, in fiecare zona administrativa. Activitatea fundatiilor o completeaza pe cea a directiilor locale pentru protectia copilului. Fundatiile platesc salariile la pana la 90% dintre asistentii maternali profesionisti, sustin material familii sarace si cu risc crescut de abandon si identifica, la scurt timp dupa nastere, solutii de protectie a multora dintre copiii abandonati in spitale si maternitati. -Nu poti sustine o familie saraca numai cu ajutorul de 560.000 de lei pe luna din partea statului si nici un copil dintr-un centru cu o alocatie de hrana de 32.000 de lei pe zi.- Fundatiile intervin punctual, cu ajutoare mici, dar bine directionate. In privinta costurilor pentru realizarea adoptiilor, fundatiile indica un tarif mediu de 15.000 de dolari, precizand uneori ca 2.000 de dolari reprezinta -donatia obligatorie- catre autoritatile romane. Exista insa si cazuri in care fundatiile straine care colaboreaza cu organizatiile romanesti de profil – mai ales cele din Statele Unite ale Americii – avertizeaza ca acestea solicita mult mai multi bani decat se obisnuieste, pentru realizarea unei adoptii internationale.
Adoptia internationala, singura sansa ca unii minori sa duca o viata normala
Colaborarea cu sectorul neguvernamental este esentiala pentru functionarea eficienta a sistemului de protectie a copilului, in conditiile in care se urmareste scaderea numarului de copii institutionalizati. Responsabilii locali din sistem au aratat ca nu sprijina o anumita varianta de realizare a adoptiilor internationale, ci doar aparitia de urgenta a noilor reglementari in acest sens. Desi nu sustin adoptarea copiilor de catre familii de straini, ei au atras atentia ca adoptia internationala poate fi, in unele cazuri, singura sansa pentru ca unii minori sa duca o viata normala. -Luna aceasta am avut 20 de abandonuri in maternitati dintr-un singur sector si doar doua cereri de adoptie nationala. Putini romani sunt dispusi sa infieze copii, iar daca o fac pun tot felul de conditii: sa nu fie tigan, sa aiba ochi albastri si parul blond, sa fie destept si sanatos, sa nu provina din familii de alcoolici sau de infractori. Practic, pentru un copil cu handicap sau cu HIV/SIDA, sansele sa isi gaseasca o familie in Romania sunt nule-, au precizat aceleasi surse. Potrivit legii, adoptia internationala este ultima solutie de protectie a copilului institutionalizat, la care se recurge daca nici o ruda sau nici o familie din tara nu vrea sa il infieze. Comitetul Roman pentru Adoptii (CRA) a suspendat, in martie anul acesta, sistemul de punctaj in baza caruia organizatiile neguvernamentale primeau repartitii pentru adoptiile internationale. Drept urmare, nu a mai fost primita nici o noua cerere de adoptie internationala, fiind rezolvate – conform vechilor prevederi – doar dosarele aflate pe rol la acel moment. Decizia a fost luata in urma criticilor externe la adresa autoritatilor romane, potrivit carora Romania ar incuraja -exportul- de copii. O noua lege a adoptiilor este in curs de elaborare, dar momentul aprobarii ei a fost de mai multe ori amanat. Unele fundatii recomanda acum clientilor lor sa amane depunerea unor noi cereri, oferind luna septembrie 2001 drept termen de aprobare a noii legislatii romanesti in domeniu.