– Desi una dintre navele convoiului s-a inclinat cu trei grade, patronul sarb a refuzat sistematic orice operatiune romanesca de a preveni o catastrofa ecologica.
– In cazul unei deversari, pelicula de petrol de pe Dunare ar putea acoperi kilometri intregi de ape romanestti, iar alimentarile cu apa pentru loccalitati ar trebui sistate
Pentru a preveni riscurile majore ale unei noi catastrofe ecologice pe Dunare, ieri, autoritatile romane au decis sa transporte pe uscat petrolul din barjele sarbesti, esuate de 10 zile in apropierea Portului Calafat.
Interventia este urmare a refuzului partii sarbe de a trimite un remorcher in zona sau de a-si da acordul pentru transportarea petrolului pe uscat. Proprietarul barjelor, a carui identitate nu este cuunoscuta, a refuzat vehement orice operatiune romaneasca de a transfera cele aproape 4.000 de tone de petrol ce risca sa se deverseze in Dunare.
Patronul sarb si-a exprimat pozitia prin intermediul marinarilor de pe barje, invocand ba ca nu vrea sa plateasca cheltuielile pe care le-ar pretinde autoritatile romane, ba ca riscul de a trimite un impingator care sa-i recupereze convoiul este prea mare. Atitudinea sarbului este cu atat mai dubioasa, cu cat una dintre cele patru nave care compun convoiul sarbesc, aflat la 10 kilometri aval de Calafat, s-a inclinat, saptamana trecuta, cu aproape trei grade.
Pentru ca pericolul fisurarii peretelui barjei si deversarii de petrol in Dunare este aproape iminent si pentru ca nava se afla pe partea romaneasca a fluviului, Capitania portuara a solicitat interventia Comandamentului de Protectie Civila.
Seful Inspectoratului pentru Protectia Mediului Dolj, Ilie Leu, ne-a prezentat dimensiunile efectelor deversarii petrolului din barje in Dunare, declarand ca -se va crea o pelicula imensa de petrol, aria acesteia fiind destul de greu de imaginat, deoarece se stie ca o cantitate destul de mica de petrol poate crea o pelicula extrem de mare. Pe de alta parte, alimentarile cu apa din Dunare se vor sista in cazul unei deversari-. Imediat in zona au sosit echipaje ale comandamentului si si ale Petrom Dolj, care au adus si utilaje pentru a putea transporta petrolul pe uscat.
In cele din urma, Prefectura Dolj, Protectia Civila, Inspectoratul de Protectia Mediului Dolj si Capitania portuara au decis sa transporte petrolul pe uscat. Decizia a fost comunicata si consulatelor iugoslave si ambasadei.