Home Actualitate Autoritățile se luptă cu natura dezlănțuită

Autoritățile se luptă cu natura dezlănțuită

DISTRIBUIŢI

Apele au pus stăpânire pe Moldova. Din păcate, pentru următoarele zile, prognozele hidrologice pentru această zonă a țării nu sunt deloc încurajatoare. Autoritățile sunt în plin război „cu stihiile naturii“, iar oamenii văd în autorități un „colac de salvare“, după cum a declarat ieri premierul Emil Boc, aflat în teritoriu. Acesta a transmis oficialităților locale să nu aibă „vise“ de concediu, vacanțe sau weekenduri și să dea dovadă de calm și responsabilitate în relația cu sinistrații. „Modul de lucru al lui Gheorghe Flutur, în Suceava, trebuie generalizat în toată țara. Acum este perioada când se vor vedea care oameni sunt povestitori și care oameni sunt capabili să ia o decizie și să o implementeze“, a precizat Boc.
Acesta a adăugat că multora dintre sinistrați apele le-au înghițit agoniseala de-o viață. În comuna suceveană Zamostea, premierul Boc a rămas impresionat, printre altele, de un bătrân de 83 de ani, căruia i-a fost grav avariată casa, cu o vechime de aproximativ 200 de ani, moștenită din generație în generație. O femeie în a cărei curte a intrat premierul Boc i-a spus acestuia că familia a dormit în căruța din curte după ce i-a fost distrusă casa. Boc a încurajat-o pe femeie, după care a intrat într-o altă gospodărie, unde a cuprins pe după umăr o femeie, căreia i-a spus: „O să reușim până la iarnă. Punem la dispoziție materiale de construcție. Vrem ca niciun român afectat de inundații să nu fie la iarnă fără acoperiș deasupra capului“. Tot în comuna suceveană Zamostea, premierul Boc a declarat că solicitarea României pentru alocarea de bani de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene trebuie depusă cel mai târziu în zece săptămâni de la data de 23 iunie, când s-au produs primele inundații. Suma maximă pe care o poate accesa România de la acest fond este de maximum 75 milioane de euro. Mai mult decât atât, Boc a precizat că „pentru construcția digului de la Săucești se vor aloca 1,8 milioane de euro, întrucât banii alocați în 2008 pentru supraînălțarea digului de pe Siret, din zona respectivă, se pare că nu au rezolvat problema și că trebuie făcută o altă lucrare, acea supraînălțare nefiind suficientă“. În urmă cu două zile, premierul Boc s-a aflat în județul Galați, unde a participat la ședința Comitetului pentru Situații de Urgență, după care s-a deplasat în localitatea gălățeană Șendreni. La ieșirea din sediul Prefecturii Galați, trei persoane au încercat să arunce cu ouă înspre premier, însă acesta nu a fost atins, el fiind urcat imediat în mașina cu care a părăsit zona. Despre acest incident, Boc a menționat că „dreptul la protest al oamenilor nu poate fi oprit, asta-i viața! Vreau să se știe că doi sau trei oameni, chiar dacă protestează, nu mă vor opri să merg în țară oriunde e nevoie, la Galați sau în altă parte din țară. Asta-i viața în democrație“. Cele trei persoane au fost amendate de jandarmi cu sume între 700 și 1.000 de lei.

Băsescu s-a deplasat la Săucești

Locuitorii comunei băcăuane Săucești au fost evacuați, joia trecută, după ce apele revărsate ale Siretului au inundat localitatea. La o primă evaluare, au fost inundate 500 de case, dintr-un total de 1.653. În urmă cu două zile, președintele Traian Băsescu s-a deplasat la Săucești. Sinistrații nu au cerut ajutoare, ci să le construiască un dig de protecție. Șeful statului le-a promis localnicilor că în acest an vor avea un dig. Pe de altă parte, sinistrații i-au reproșat președintelui tăierea salariilor bugetarilor. Acesta le-a spus: „Știți care e marea problemă? Că avem apa la gură și facem politică!“. În drum spre Primărie, președintele Băsescu s-a interesat dacă dintre casele construite la Săucești în 2008, când localitatea a fost inundată ultima oară, s-a prăbușit vreuna.

Băsescu a revenit la Săucești pentru că a aflat că se minte foarte mult

Ieri, evacuații din Săucești s-au întors la casele lor. Președintele Băsescu s-a deplasat din nou în localitatea băcăuană pentru că, în urmă cu o zi, a promis unor femei sinistrate din zonă, ale căror case au fost distruse sau avariate, că va reveni, dar și pentru că a aflat că se minte foarte mult.
„Atâtea promisiuni a făcut primarul, că nu mai avem încredere“, i-a spus o femeie lui Băsescu, la care acesta a replicat: „Nici eu nu am încredere în cei care mă mint… un ministru care mă minte, îl dau afară…“. Acesta a adăugat că va veni la Săucești „cât se face digul“. „Se renunță la canalul de la Prăjești și până la anul facem digul… Vă promit că se face digul. O să vin des după ce încep lucrările… De unde putem, de unde nu putem, luăm bani și facem 18 kilometri de dig“, a repetat Băsescu. În discuțiile cu localnicii, președintele a fost critic la adresa unei televiziuni de știri: „Ce, e frământat Vîntu cum se dă afară un ministru? Care-i problema la Realitatea?… Tatulici e ziaristul care-i îndemna pe români să meargă la Caritas… Știa foarte bine că nu sunt bani pentru supraînălțarea digului“. La plecare, acesta a anunțat că va reveni în localitate „de câte ori este nevoie“ și va avea timp.

Aproximativ 18.000 de sinistrați

Potrivit bilanțului provizoriu, inundațiile din Moldova au făcut 23 de victime, au avariat 5.500 de case și au distrus alte 247. Numărul persoanelor evacuate s-a ridicat la aproximativ 18.000. Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Suceava, Iași, Neamț și Bacău. Aceste zone nu vor scăpa nici astăzi de stihiile naturii. Hidrologii au emis o nouă avertizare Cod roșu de inundații pe râul Prut, pe sectorul Stânca Aval-Prisăcani, aferent județelor Botoșani și Iași, și pe sectorul Sivita-Dunăre, aferent județului Galați, pe râul Siret pe sectorul Șendreni-Dunăre, aferent  județului Galați, valabilă până astăzi, la ora 16.00. Psihologul ISU Suceava a acordat și va acorda asistență psihologică sinistraților ale căror case au fost măturate de ape. Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, peste 2.600 de polițiști au acționat zilnic în aceste zile pentru diminuarea efectelor produse de inundații, iar numărul celor care acționează pentru menținerea ordinii publice și pentru prevenirea criminalității a fost suplimentat, în zonele afectate nefiind depusă nicio plângere penală privind furtul din locuințe sau alte infracțiuni. 

Va continua să plouă!

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat că în săptămâna 23 iunie-3 iulie în Moldova a plouat neîntrerupt, cantitățile de precipitații fiind de 100 l/mp în regiune, 200 l/mp în zonele montane și izolat 300 l/mp. „În intervalul 4-13 iulie, în Moldova și spre sud, până în Ialomița, va continua să plouă, însă cantitățile vor fi mai reduse. Astfel, în zonele în care au căzut 100 l/mp vor fi 50 l/mp, în cele cu 200 vor fi 100 l/mp, iar în loc de 300 vor fi 150 l/mp de precipitații. Precipitații importante vor fi înregistrate în nordul Moldovei până pe 6 iulie, iar din 6 iulie până pe 13 iulie, ele vor fi înregistrate în zona de sud-est a țării, inclusiv în Carpații de curbură“, a precizat Sandu.

Dig pentru apărarea orașului Galați

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis ieri că prioritară este apărarea orașului Galați. Drept urmare, se va realiza un dig de 4,5 kilometri, cu o înălțime de 1,5 metri. Ministrul administrației și internelor, Vasile Blaga, a declarat că, ieri, nivelul Dunării a ajuns la 672 de centimetri, cu 11 centimetri peste cota istorică din 2006. Acesta a adăugat că decizia ridicării digului a fost luată în funcție de prognoze, în jur de 8-9, poate 10 iulie, cotele la Galați ale Dunării ar putea atinge 684-686 de centimetri: „Am luat în calcul varianta 690 centimetri și cu o deversare controlată pe Siret la Movileni de 2.500 metri cubi pe secundă“. La rândul său, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat că miniștrii vor reanaliza în Guvern toate prioritățile care țin de zonele inundate, „Executivul alocând deja 430 de milioane de lei pentru apărarea împotriva inundațiilor“.

Udrea: România ar putea primi 75 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE

Ministrul dezvoltării și turismului, Elena Udrea, a precizat, într-o postare pe blog, că România ar putea primi 75 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE pentru investiții care să ajute zonele afectate de inundații. Totodată, Udrea a decis ca o bună parte din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului să fie direcționate către lucrări de reabilitare a unor drumuri și poduri din zonele afectate de inundații. Potrivit ministrului turismului, trebuie să se și schimbe o serie de lucruri, de la „nevoia ca oamenii să-și mute locuințele în zonele neinundabile, până la folosirea unor materiale de construcții mai bune sau investirea banilor autorităților locale în infrastructura care previne astfel de dezastre“.

Au furat sacii cu nisip din digul de protecție

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la Isaccea, în județul Tulcea, Dunărea s-a revărsat pe o pășune, după ce hoții au furat mai mulți saci cu nisip, cu care fusese supraînălțat digul de protecție. Președintele Consiliului Județean Tulcea, Victor Tarhon, a declarat ieri că Dunărea s-a revărsat pe pășune, prin breșa formată după furtul sacilor. Primăria orașului Isaccea a dispus astuparea breșei cu alți saci cu nisip.

Blaga: E grav că primarul din Dorohoi nu știe semnificația Codurilor

Ministrul administrației și internelor, Vasile Blaga, s-a arătat nemulțumit de modul în care primarul din Dorohoi a acționat în perioada inundațiilor, afirmând că este foarte grav că el nu știe semnificația Codurilor de avertizare și că trebuie luate măsuri foarte drastice în acest caz.
„Este extrem de grav că tu, primar în funcție, după doi ani, să confunzi Codurile cu culorile curcubeului. Aici trebuie luate măsuri efectiv. Trebuie luate măsuri foarte drastice, inclusiv penale, pentru că el este președintele Comitetului pentru situații de urgență la nivel local, el reprezintă statul, el coordonează toate eforturile care se fac acolo“, a declarat ministrul Vasile Blaga, la un post de televiziune.

Echipă de intervenție belgiană în zonele inundate

Echipa de intervenție belgiană va ajunge în România în noaptea de luni spre marți și va rămâne în zonele afectate de inundații cel puțin șase zile, pentru o operațiune în valoare de aproape 100.000 de euro, a anunțat ieri Ministerul belgian de Externe, citat de rtlinfo.be. Echipa B-Fast a plecat ieri-dimineață către România și transportă ajutor belgian pentru populația afectată de inundațiile produse în noaptea de 1 spre 2 uilie în nord-estul țării. Echipa este formată din nouă persoane – o unitate operațională a Protecției Civile, din care fac parte opt persoane, și un cadru medical specializat în acordarea de asistență de urgență. Echipa transportă și cinci generatoare, 11 pompe, o stație de purificare a apei și 5.000 de canistre.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.