Ministerul Administratiei si Internelor a avut un an plin de probleme, marcat in special de schimbarea ministrului cu ocazia alegerilor locale. Institutia a trebuit sa treaca de la managementul lui Ioan Rus la cel al fostului prefect de Prahova, Marian Saniuta. Numarul de generali avansati s-a dublat fata de anul trecut, iar o parte din angajati si-au permis sa faca unele afaceri mai la vedere, realizand ca nu mai au deasupra un conducator de genul lui Ioan Rus. Insa doar secretarii de stat Toma Zaharia si Nicolae Berechet au ramas pe pozitie, indiferent de cine s-a aflat in fruntea institutiei.
MAI a mai trebuit sa treaca si prin scandalurile generate de securizarea frontierelor – afacere de un miliard de euro – si achizitionarea a 1.500 de autoturisme printr-o firma privilegiata. De asemenea, ministerul a gestionat o parte din cazurile celebre legate de crima organizata si a trebuit sa se implice mai mult in cele de agresiune asupra ziaristilor.
Schimbarea conducatorilor din fruntea MAI a reprezentat dublarea numarului de chestori avansati, deoarece fiecare ministru a tinut sa faca aproape acelasi numar de avansari. Nu mai putin de 40 de persoane din conducerea diferitelor structuri ale MAI au primit anul acesta gradul de chestor. In conditiile in care in 2003 avusesera loc numai 20 de avansari la acest nivel, iar in 2002 numai 11.
-Grija- deosebita pentru teleportarea patrimoniului
Numai in acest an, prin 31 de hotarari de guvern, Ministerul Administratiei si Internelor a ramas fara 83 ha de teren si cladiri a caror suprafata totala este de 43.000 mp. Acest patrimoniu a trecut de la Interne catre autoritatile publice locale, adica spre primarii. Valoarea a numai 13 dintre aceste active imobiliare depaseste 93 miliarde de lei si in multe cazuri este subevaluata.
Majoritatea beneficiarilor acestor donatii se afla in apropierea asezarilor urbane, unde piata imobiliara este in dezvoltare, iar astfel de proprietati sunt extrem de valoroase. Nu mai putin de 16 hotarari de guvern se refera la transferuri catre consiliile locale ale oraselor. De asemenea, in cazul comunelor au fost preferate cele din apropierea municipiilor, in zonele in care exista cartiere cu vile de lux. Cele mai edificatoare exemple in acest sens fiind cazul unor transferuri de teren in comunele Chiajna si Popesti Leordeni din jurul Capitalei.
Afaceri controversate
Imaginea MAI a fost sifonata in 2004 si de valva care s-a facut in jurul afacerii legate de securizarea frontierei. Atunci, Ministerul Administratiei si Internelor a ales o companie germana pentru a realiza proiectul de un miliard de euro. In afara de faptul ca atribuirea contractului s-a facut dupa negociere cu o singura sursa, compania EADS a fost atacata si din cauza faptului ca folosea o tehnologie despre care unii specialisti considerau ca nu este cea mai potrivita.
Achizitionarea a 1.500 de Dacii Solenza de catre MAI pentru dotarea politistilor a reprezentat de asemenea o afacere dubioasa. Oficialii de acolo au realizat un leasing printr-o firma aleasa in urma unei negocieri cu o singura sursa. Compania nu a oferit nici un discount, iar pretul masinilor a fost mai mare decat cel existent pe piata. La momentul respectiv se vorbea despre o diferenta de cinci milioane de euro. Afacerea venea dupa ce MAI cumparase, prin Baza Centrala pentru Asigurarea Tehnica a misiunilor, masini in valoare de 10 milioane de euro. Aceasta din urma afacere a fost si ea suspecta, deoarece la licitatie au participat trei firme, dar au fost declarati trei castigatori.
-Alba-neagra- cu Bivolaru
Anul electoral a reprezentat o perioada de mari framantari in interiorul MAI. Pentru a demonstra ca legile impotriva coruptiei sunt respectate si aplicate cu strictete, politistii au cooperat strans cu procurorii pentru a pune mana pe unele capturi de exceptie.
In martie si aprilie, oamenii legii au alergat dupa Gabriel Bivolaru care fusese condamnat. Pana la urma, politistii nu au reusit sa puna mana pe el si probabil ca s-ar fi facut de ras daca infractorul nu s-ar fi predat de buna voie la Directia de Cercetari Penale.
Finele lunii aprilie a insemnat inceperea actiunii de decapitare a retelei lui Csibi Istvan de la Harghita, pentru ca, in mai, oamenii legii sa atace grupul infractional al lui Nutu Camataru.
Politisti corupti, in slujba infractorilor
De fiecare data cand politistii au inceput sa investigheze activitatile mai-marilor lumii interlope a trebuit sa aiba foarte mare grija, deoarece printre oamenii acestora se gaseau si gradati. In cazul fratilor -Camataru- au iesit la iveala nu mai putin de patru politisti care se aflau pe statele de plata ale acestora. De referinta ramane seful de la Sectia 19 de Politie din Bucuresti, care a beneficiat de serviciile unor prostituate -servite- de infractori.
In cazul lui Istvan, Parchetul National Anticoruptie a inceput cercetarea impotriva a trei politisti ale caror nume au fost tinute secrete de conducerea MAI. Impotriva adjunctului IPJ Harghita nu s-a inceput urmarirea penala, desi mafiotul a vorbit despre unele avantaje pe care i le crease.
De asemenea un caz care a cutremurat MAI in acest an a fost cel legat de seful Politiei Deva, care a fost acuzat, impreuna cu un subaltern, de faptul ca ar fi condus cea mai feroce grupare de infractori din oras. Un caz asemanator a avut loc la Cluj, unde un grup de oameni ai legii a fost acuzat ca a beneficiat de prostituate minore de la un proxenet din localitate.
Bomboana de pe tort a fost reprezentata de un angajat al Corpului de Control al MAI, care a fost arestat si acuzat de trafic de influenta si luare de mita. Tot in acest an a fost si un cutremur la nivelul Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei. Acolo, zeci de angajati au fost mutati disciplinar, iar seful structurii din Bucuresti a fost arestat in urma unui control amanuntit.