Home Actualitate Avem dovada! Oprescu știe de neregulile din ograda lui

Avem dovada! Oprescu știe de neregulile din ograda lui

DISTRIBUIŢI

Directorii mai multor administrații din subordinea primarului Capitalei, Sorin Oprescu, numiți chiar de acesta, au încheiat, de la numirea lor în funcție, mai multe contracte bănoase și deloc avantajoase pentru bugetul Primăriei. Printre acestea se numără contractul-cadru de asistență juridică încheiat de Șova și Asociații cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, cu Administrația Străzilor și cu Administrația Cimitirelor, chiar dacă fiecare dintre aceste instituții dispune de un serviciu juridic. Ieri, reporterii ziarului „Curentul“ au intrat în posesia unui act care dovedește că primarul Sorin Oprescu știa cum au fost încheiate contractele între Șova și Asociații și Administrația Cimitirelor, contract a cărui valoare este de un miliard de lei vechi pe lună.

Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), al cărei director este Bogdan Peter Tănase, pus în funcție de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a încheiat la jumătatea lunii decembrie a anului trecut un contract de asistență juridică cu celebra firmă de avocatură a senatorului PSD, Dan Șova, Șova și Asociații. Decizia directorului a fost motivată de faptul că serviciul său juridic e depășit de volumul de muncă. Valoarea contractului este de aproximativ 25.000 de euro pe lună, adică un miliard de lei vechi. Coincidență sau nu, aceleași argumente au fost folosite și de directorul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București când a decis să încheie un contract de asistență juridică cu Șova și Asociații, pe patru ani, în valoare de 20.000 de euro pe lună.

Șova și Asociații, desemnată din ordinul lui Oprescu

Serviciul juridic subordonat lui Tănase l-a reclamat pe acesta la Oprescu, într-un memoriu în care susținea că nu e deloc depășit de procese și că administrația nu ar avea nevoie de serviciile unei firme de avocatură. În memoriul adresat primarului Oprescu și înregistrat la cabinetul acestuia (facsimil1), serviciul Juridic, Contencios Administrativ, Cauze Comerciale al Administraței Cimitirelor și Crematoriilor Umane susține că Biroul Achiziții, prin Săndulescu Constantin, a înaintat pe 16.12.2008 serviciului Juridic o notă justificativă privind alegerea procedurii de achiziție pentru servicii juridice urmată de un referat de necesitate, semnat de departamentul Achiziții și aprobat de către directorul ACCU, Bogdan Tănase, fără a conține o rubrică destinată avizării de serviciul Juridic. Referatul de necesitate privind încheierea unui contract de servicii juridice a fost aprobat de către conducerea instituției pe 15.12.2008 iar nota justificativă a fost trimisă, culmea, o zi mai târziu, practic după ce fusese aprobată. Nota justificativă este un document esențial și obligatoriu în vederea stabilirii și desfășurării procedurii de achiziție publică. Colectivul serviciului Juridic a întocmit un memoriu pe care i l-a prezentat primarului Sorin Oprescu pe 19.12.2008. Ca atare, primarul (în cazul în care nu știa toate detaliile acestei afaceri) a fost informat. Mai mult, potrivit aceluiași memoriu, șeful biroului Achiziții nu a trimis departamentului Juridic documentația aferentă modului de desemnare a societății de avocatură Șova și Asociații, susținând că acesta este ordinul primarului general.

Directorul cere „socoteală“

Sperând că va justifica într-o oarecare măsură „nevoia“ de asistență juridică din exterior, directorul ACCU, Bogdan Tănase, trimite pe 16.12.2008 o cerere adresată serviciului Juridic, în care solicită să i se prezinte situația lucrărilor în instanțe, măsurile luate pentru recuperarea creanțelor precum și actele de proprietate pentru terenurile și clădirile aparținând ACCU. Tănase cere ca raportul să fie gata până a doua zi, la ora 10.00. Ca atare, serviciul Juridic îi trimite situația proceselor, din care reiese că în perioada 2007-2008, din totalul de 17 dosare, doar două au fost soluționate nefavorabil de către instanța de judecată. Departamentul Juridic din cadrul ACCU a trimis un referat (facsimil2) și Consiliului General al Municipiului București, în acesta susținându-se că procedura de achiziție publică s-a desfășurat fără avizul juridic, nerespectându-se deciziile în vigoare. Mai mult, semnarea contractului s-a făcut „la dispoziția directorului, sub presiune“, se menționează în referat.

Șeful departamentului Juridic, demis

Atât memoriul cât și zarva creată de departamentul Juridic, condus de Coruț Laurențiu, au avut ca efect doar demiterea acestuia din funcție la jumătatea lunii februarie, în urma raportului întocmit de Comisia de disciplină a ACCU.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.