Doua noptiere de stejar, un dulap cu patru sertare mari si doua mici, patul in care a dormit defuncta, o haina de stofa gri (ce se afla in lucru la croitor) si, bineinteles, drepturile de autor asupra operei sale sunt cea mai mare parte a averii lasate de cunoscuta cantareata Maria Tanase sotului, mamei si fratilor sai.
Aurelia si Stefan Tanase (sora, respectiv fratele), Ana Tanase (mama) si Elearch Raul Victor Pappadopulo Sechelarie (sotul) au fost cele mai apropiate persoane ale celebrei interprete de muzica populara Maria Tanase, care au beneficiat de pe urma mostenirii sale. In afara de muzica, -Ciocarlia- sau -Privighetoarea-, cum era supranumita, nu a adunat avere in timpul vietii. Doar cateva haine si obiecte de mobilier, pe care le-a impartit si le-a trecut legal pe numele membrilor familiei.
Potrivit certificatului de mostenitor eliberat la 4 martie 1964, de catre Notariatul de Stat al Raionului 23 August Bucuresti, Maria Tanase mai lasa sotului, pe langa dulap si noptiera, -o lada cu capac-florentin, un fotoliu fond rosu, un covoras imitatie persan, una plafoniera cu noua brate, reparata, un dulap-sifonier cu doua usi, un bufet cu vitrina de stejar si una biblioteca birou-.
Drepturile de autor asupra compozitiilor muzicale si literare au fost impartite intre cei patru membri ai familiei: sotul a primit o cota de 4/12, mamei i-a revenit 2/12, iar cei doi frati au primit fiecare cate 3/12 din drepturi. Pe langa acest procent, Aurelia Tanase a preluat de la sora sa o… datorie. Testamentul precizeaza ca onorariul pentru haina de stofa gri, ce se afla la croitor pentru confectionare, se va achita de catre mostenitoare. Sora Mariei Tanase s-a mai ales cu -patul in care a dormit defuncta, una plapuma de matase galbena, una blana de vulpi rosii (scurtate) si trei rochii de stamba-. In ansamblu, testamentul inregistrat la Tribunalul Bucuresti in 1964 nu depaseste o pagina si jumatate.
Maria Tanase, nascuta pe 25 septembrie 1913, a murit, rapusa de boala, in iunie 1963, fiind insotita pe ultimul drum de o mare de oameni. Inceputul carierei sale artistice a coincis cu debutul radiofonic din 20 februarie 1938, cand a prezentat un program de piese folclorice: -M-am jurat de mii de ori-, -Ce-i mai dulce ca alvita-, -Cine iubeste si lasa-, -Marie si Marioara-, -Cand o fi la moartea mea-. Pentru meritele sale artistice deosebite, la 20 decembrie 1955, Maria Tanase primeste -Premiul de Stat-, iar in octombrie 1957 i se acorda titlul de -Artista Emerita-. Colectia integrala a discurilor sale se poate gasi acum inclusiv in anticariate, la pretul de numai 150 de lei.