
Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (Agentia Europeana FRONTEX) a luat fiinta in anul 2005 (a devenit operationala), in baza prevederilor articolului 2 din Regulamentul Consiliului Europei nr. 2007/2004, obiectivele sale fiind urmatoarele:
asigurarea coordonarii operationale intre Statele Membre in ceeea ce priveste managementul frontierelor externe;
acordarea asistentei Statelor Membre in pregatirea politistilor de frontiera, inclusiv prin stabilirea standardelor comune de pregatire;
efectuarea analizei de risc;
urmarirea dezvoltarii cercetarilor relevante pentru controlul si supravegherea frontierelor externe;
acordarea de asistenta Statelor Membre la frontierele externe si asigurarea suportului necesar pentru organizarea operatiunilor comune.
Într-un interviu la TVR1, Krzysztof Borowski, reprezentant FRONTEX a spus că România face parte, acum, dintr-un plan al celor care transportă refugiați și testează o nouă posibilă rută de migrație masivă: cea prin Marea Neagră. Avertismentul vine după ce în urmă cu două săptămâni activistul Cătălin Berenghi, fost luptător în patru războaie cu Legiunea Străină a descris în amănunt noile rute prin Marea neagră, fiind ulterior confirmat de jurnaliștii de la The Times și La Stampa care avertizau și ei că milioanele de refugiați din Turcia ar putea forța ruta alternativă prin România
”Sunt trei rute principale. Vorbim de cea prin Italia, cea prin Grecia şi cea prin Spania. Am văzut în ultimele săptămâni că traficanţii par să testeze ruta prin Marea Neagră. Este, practic, o rută din Turcia, traversează Marea Neagră până în România sau Bulgaria. Am văzut mai multe ambarcaţiuni care au traversat şi acesta este un indiciu că traficanţii testează această posibilă rută.
Spun că este ceea ce noi numim redefinire a rutei. Această cale a fost folosită în trecut. Ştiu că în 2014 au fost în jur de 350 de oameni care au încercat să treacă pe aici, deci e posibil ca traficanţii să încerce să vadă dacă pot trece pe aici. Trebuie să ţineţi cont că Marea Neagră e mai dificil de traversat faţă de alte părţi, ca de exemplu Mediterana. Trebuie să ai ambarcaţiuni mai mari, nu poţi traversa doar cu o barcă cu motor, mai ales acum în prag de toamnă, vine iarna. Deci e prea devreme să vorbim de asta, dar cu siguranţă luăm în calcul totul şi urmărim ce se va întâmpla.
Marea Neagră e mai dificil de traversat ca Mediterana, de exemplu, ai nevoie de ambarcaţiuni mai mari ca să o traversezi. După cum ştiţi, în ultimele săptămâni am văzut trei incidente, trei tentative de trecere, e posibil să mai vedem şi altele, dar e greu de spus acum că s-ar fi schimbat ceva în rutele clasice. Acestea sunt încă foarte aglomerate, numărul persoanelor e mai mic aici decât în alte părţi din Europa.
E greu să prevezi că numărul migranţilor care trec prin România ar putea creşte. Multe dintre aceste schimbări au loc foarte repede, dar acum e chiar prea devreme să vorbim despre aşa ceva. Nu spunem că e un traseu nou, acum, dar spunem că este posibil ca traficanţii să testeze această zonă ca să mai trimită alte vase.”, a spus, la TVR 1, Krzysztof Borowski, reprezentant FRONTEX.