Avocatul Poporului face verificări la Ministerul Sănătății în legătură cu situația unui medic care nu a dobândit calitatea de rezident deși a promovat examenul de rezidențiat din 15 noiembrie 2015. Ziarul Curentul a scris mai multe articole pe acest subiect dar ministrul de atunci Achimaș-Cadariu a rămas neclintit în fața rezidenților declarați admiși dar băgați în șomaj.
Citește cum Ministerul Sănătății Achimaș a refuzat să vacanteze posturile rezidenților incompatibili
Avocatul Poporului a anunțat astăzi că efectuează verificări la Ministerul Sănătății în legătură cu situația unui medic care, printr-o petiție adresată instituției, a semnalat faptul că nu a dobândit calitatea de rezident deși a promovat examenul de rezidențiat din 15 noiembrie 2015. Verificările vizează o posibilă încălcare a art. 52 din Constituția României privind dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică. Investigația are loc după o serie de demersuri realizate de către Avocatul Poporului pentru clarificarea situației, încă din 26 ianuarie 2016, demersuri la care Ministerul Sănătății nu a răspuns.
Într-o petiție adresată Avocatului Poporului, în 29 decembrie 2015, o petentă, de profesie medic, și-a exprimat nemulțumirea față de răspunsul primit de la Ministerul Sănătății, prin care a fost informată că nu a dobândit calitatea de medic rezident, fiind clasată în afara numărului de locuri și posturi publicate pentru Centrul Universitar București. Petenta a susținut că mai sunt 153 medici în această situație, respectiv imposibilitatea dobândirii calității de medic rezident în ciuda promovării examenului din noiembrie 2015.
Anul trecut, Ministrul Sănătății a decis eliberarea din funcție a consilierului Benoni Țiganiuc după ce am publicat pe curentul.info o înregistrare audio a consilierului lui Dorel Săndesc, Benoni Țigăniuc, într-o întâlnire între reprezentanții MS și reprezentanții celor câteva zeci de absolvenţi ai facultăţilor de medicină care deși au obţinut punctaj de promovare la concursul de rezidențiat nu au putut obține post în centrul pentru care au candidat din cauza epuizării locurilor. La întâlnirea cu tinerii medici, consilierul Secretarului de Stat Dorel Săndesc, Sef lucr.dr. Tiganiuc Benoni specializat în Sanatate publica si management sanitar și în Management proiecte europene le-a spus tinerilor că nu înțelege patriotismul lor de a munci în țară, că știu o limbă străină și ar face bine să-și vadă interesul și să plece să muncească afară.
La momentul respectiv am dezvăluit că „deși în țară au rămas posturi neocupate și OG 18 din 2009 prevede la articolul 18 indice 1 că abia „în cazul în care la finele repartiţiei candidaţilor promovaţi la concursul de rezidenţiat rămân locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza, pentru ocuparea acestora, o sesiune extraordinară de concurs de rezidenţiat în primul semestru al anului următor”, MS refuză să redistribuie medicii pomovați pe posturile rămase neocupate în alte centre universitare decât acela în care au candidat. Refuzul MS are la bază Metodologia concursului de rezidențiat din 15 noiembrie 2015 aprobată prin Ordinul Comun MS (Nicolae Bănicioiu) și MECȘ(Sorin Câmpeanu) nr.1195/5414/2015 în care s-a prevăzut că : ”Locurile şi posturile rămase neocupate în urma finalizării alegerilor NU se vor putea redistribui altor candidaţi declarați promovați în alte centre universitare, acestea urmând a fi ocupate numai printr-un alt concurs de rezidenţiat.”.
Ordinul este ilegal pentru că așa cum ne-a obișnuit deja Curtea Constituțională prin deciziile sale de admitere a neconstituționalității unor acte normative, „normele de tehnică legislativă referitoare la integrarea proiectului în ansamblul legislaţiei statuează că actul normativ trebuie să se integreze organic în sistemul legislaţiei, scop în care actul normativ trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelaşi nivel cu care se află în conexiune [art. 13 lit. a) din Legea nr. 24/2000]. Pentru sublinierea unor conexiuni legislative se utilizează norma de trimitere [art. 16 alin. (1) teza a doua din Legea nr. 24/2000], care operează întotdeauna între acte normative cu aceeaşi forţă juridică.”
Adică nu poți modifica o Ordonanță de Guvern care a fost emisă prin abilitarea Guvernului de către Parlament și deci are putere de lege printr-un ordin emis de doi miniștri. Dacă legea spune că se organizează un alt concurs abia după ce se distribuie medicii promovați pe locuri, NU poți să contrazici această prevedere prin ordin de ministru.”