Avocatul brașovean, Victor Teodorescu, a fost trimis ieri în judecată de către Parchetul General, sub acuzația de instigare la omor calificat. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă între 15 și 25 de ani de închisoare. Din rechizitoriul procurorilor reiese că Teodorescu a planificat uciderea soției sale fără niciun fel de ezitare. Declarațiile criminalului și celelalte probe atestă că avocatul a fost atåt de scrupulos în planurile sale, încåt a ținut cont și de starea vremii din ziua crimei. Astfel, el i-a indicat lui Erwin Preșmereanu să grăbească crima deoarece „azi e vreme proastă, lumea merge cu capul în pămånt, de måine pånă duminică e soare… Fiind frig, e și tendința de a se grăbi în casă, mai repede decåt atunci cånd e cald“, i-a explicat marți, pe 29 martie, Teodorescu asasinului. Singura greșeală a lui Victor Teodorescu au fost cele două foi pe care le-a lăsat pe masa lui Preșmereanu și pe care notase cu grijă pașii pe care criminalul trebuia să-i facă pentru a-și duce fapta pånă la capăt.
Victor Teodorescu și-a cunoscut soția în 1986 și s-au căsătorit în 1990. Cei doi au un copil, o fată, în vârstă de 20 de ani, care acum se va constitui parte civilă, în procesul tatălui său.
Cei doi locuiau în Brașov și aveau un mariaj normal, tulburat uneori de problemele cu alcoolul pe care le avea el. Din dorința de a-l ajuta, ea l-a convins să se interneze la dezalcoolizare.
În 1993, Teodorescu a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj, cu nota maximă la examenul de diplomă, după ce fusese student eminent întreaga facultate. Tot în 1993 el a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov. A ocupat acest post doar trei ani, până în februarie 1996, când a făcut cerere pentru încheierea activității. S-a răzgândit însă un an mai târziu și a vrut să-și reia postul, dar a fost respins deoarece în scurta sa activitate ca procuror avusese mai multe abateri disciplinare grave. Forțat de împrejurări, Teodorescu se reprofilează și își deschide două firme de consultanță juridică. Tot atunci, pentru a câștiga niște bani în plus, el începe să intermedieze și afaceri imobiliare cu terenuri în jurul Brașovului. În 2001, o cunoaște și pe mama criminalului Erwin Preșmereanu, Jolan Pulcă, aceasta devenindu-i colaboratoare.
Prin 2005, Teodorescu a început să investească sume foarte mari în terenuri pe care le revindea imediat pentru a obține un profit rapid. Doi ani mai târziu, în criză de lichidități, acesta începe să împrumute bani de la diverse persoane cărora le promitea, printr-un contract încheiat la notariat, o dobândă de 50%, după numai câteva luni. Avea nevoie de bani pentru a cumpăra cu 300 de mii de euro un teren pe care intenționa să-l vândă ulterior cu un milion de euro. Afacerea a căzut și creditorii au început să-l preseze, mai ales că unii dintre ei, atrași de câștigul rapid, promis de Teodorescu, făcuseră credit la bancă. Un timp a reușit să-i poarte cu vorba, până când unul dintre ei, care îl creditase cu 70 de mii de euro, a demarat procedura de indisponibilizare a bunurilor imobile ale lui Teodorescu: două apartamente și o casă în Brașov, plus un teren de 716 mp.
Din cauza problemelor finaciare, în familia Teodorescu au părut și reproșuri, soția spunându-i că „din pricina afacerilor lui, pot pierde tot ce au adunat o viață“. Procurorii bănuiesc de altfel că acesta ar fi fost și motivul pentru care avocatul nu avea acces la banii soției.
Presiuni din partea creditorilor
La începutul acestui an, certurile dintre cei doi s-au amplificat, odată cu presiunile creditorilor. În plus, în octombrie 2010, el fusese suspendat din Baroul Mehedinți, din cauza neplății taxelor. Tot în ianuarie 2011, creditorul a început procedura executării silite asupra imobilelor familiei Teodorescu. În martie el reușește totuși să vândă terenul cu care spera să se îmbogățească, dar doar cu 45 000 de euro și aceia încasați în tranșe lunare de câte 2000 de euro.
Presat din toate părțile, îi mărturisește lui Jolan că și-ar dori să scape de două persoane din viața sa: creditorul și soția. Îi cere acesteia ajutorul, iar ea ia legătura cu doi „specialiști“ din Piatra Neamț. În fața procurorilor, Jolan a susținut că voia să-l păcălească pe Teodorescu, să încaseze cei 20.000 de euro promiși pentru deranj și-apoi să-l denunțe autorităților. După câteva zile, Teodorescu se întâlnește cu „specialiștii“. Îi duce pe un câmp, le spune să-și lase mobilele-n mașină, apoi îl ia pe unul deoparte și-i cere să-i ucidă nevasta. Îi spune că totul poate fi disimulat într-un accident rutier, ea mergând des cu mașina din Brașov spre București și Târgu Mureș. Întâlnirea are loc cu două săptămâni înainte ca Violeta Teodorescu să fie ucisă. S-au înțeles asupra sumei de 20.000 de euro, 10.000 de euro – înainte, 10.000 – după comiterea faptei, Teodorescu urmând să-l anunțe în momentul în care dispune de avans. Și bărbatul din Piatra Neamț spune acum că și el ar fi vrut să-l înșele pe instigator, încasând doar primii 10.000 de euro, pentru a-l lăsa apoi baltă. Însă Teodorescu nu mai avea nici timp și nici bani pentru un avans. Anchetatorii cred că el era foarte grăbit și pentru că, pe lângă creditori, ar fi fost strâns cu ușa de cămătarii de la care împrumutase bani. Și, câteva zile mai târziu, fostul procuror îi propune lui Erwin Preșmereanu să-i ucidă nevasta. Îl cunoștea de multă vreme, știa că e consumator de etnobotanice și că a fost condamnat pentru trafic de droguri. I se părea profilul ideal, dacă ar fi fost prins, la o adică, și ar fi spus adevărul, nimeni nu l-ar fi crezut pe „drogat“. Lui Erwin îi dădea indicațiile în scris. Pe 25 martie i-a dat să citească niște coli A4 pe care notase cum trebuie să procedeze. Fixase și o dată: duminică, 27 martie. Pe o schiță a casei, erau instrucțiunile: trebuia să intre în locuință noaptea, la ora 2.00, femeia fiind singură. Erwin a ezitat însă, iar luni, 28 martie, Teodorescu i-a reproșat asta și i-a fixat un nou termen-limită pentru 1 aprilie, zi în care soția ar fi fost acasă, ocupată cu o teleconferință. Pentru acest serviciu, Teodorescu i-a promis lui Erwin 70.000 de euro: 20.000 – bani în mână, și 50.000 – ștergerea unei datorii pe care o avea la el mama lui Erwin.
Planul crimei
Nerăbdător, pe 29 martie, Teodorescu i-a așteptat pe Erwin și pe mama acestuia în fața blocului unde femeia își avea sediul firmei exact în garsoniera care fusese sediul cabinetului de avocatură al Elodiei Ghinescu. Cei trei au urcat în apartament și, profitând de momentul în care Jolan a ieșit să-și ia cafea, Teodorescu a început să-i traseze lui Erwin noi instrucțiuni pe hârtie. Data execuției fusese grăbită și fixată chiar în acea zi: „ai la dispoziție 5 ore să te pregătești și ideal e să acționezi la ora 15 – 15.15 – azi, că mâine s-ar putea să fie prea târziu“. El îl învață pe ucigaș să-și confecționeze o legitimație falsă de angajat la „Electrica“, și nu de curier sau altceva, căci „cu un colet mare mai repede atragi atenția“, iar pe lângă acestea să aibă și o salopetă și „un registru de 2 lei. Precizia indicațiilor merge până într-acolo încât i-a spus asasinului și cum să-și disimuleze intențiile la intrarea în casă pentru a nu da de bănuit „să sune la poartă, arătându-se ușor confuz în legătură cu numărul casei, că 5 de la 58 e picat“. Apoi să intre în casă și să o ucidă, răvășind locuința, așa încât să pară că a fost un jaf. Foile pe care Teodorescu a notat indicațiile prețioase au fost arse de el, iar resturile – aruncate în vasul de toaletă. Mai puțin două file, pe care Erwin a reușit să le ascundă, într-un moment de neatenție, printre celelalte hârtii aflate pe masă. O filă conține instrucțiuni scrise, cealaltă – schema zonei în care se află casa.
Ucigașul a ajuns la adresă în jurul orelor 16.00. Îmbrăcat în salopetă, cu legitimație falsă, a sunat la poartă, iar victima i-a permis accesul în imobil. I-a adus apoi un taburet, ucigașul a citit contorul, s-a prefăcut că nu-i merge pixul, victima i-a adus un altul… Amâna, spune el, momentul. Apoi, a cerut un pahar cu apă și, când femeia s-a întors cu el din bucătărie, și-a scos levierul ascuns în pantaloni și a început să o lovească în cap. Victima s-a apărat și a încercat să ajungă în bucătărie, la ușa care dădea spre spațiul închiriat unui magazin unde, în acel moment, se afla o vânzătoare. A și reușit, însă asasinul a închis-o repede înapoi, iar vânzătoarea a apucat să-i vadă, însă nu a intervenit pentru că, declară ea, „a crezut că e vorba de un simplu act de violență în familie“. Din bucătărie, ucigașul a luat un cuțit pe care l-a înfipt de mai multe ori în victimă, până când ea n-a mai mișcat. El spune că, atunci când a plecat, femeia încă mai trăia. Medicii legiști au stabilit că moartea a survenit după câteva minute, din cauza unei hemoragii externe masive. A fost găsită decedată la 16.30 de polițiștii sesizați prin 112 de către proprietarul magazinului. Cuțitul cu care fusese înjunghiată era abandonat în chiuveta din bucătărie.
Erwin s-a dus acasă, a pus într-un sac menajer hainele, registrul, legitimația, levierul și telefonul mobil furat din casa victimei. Ulterior a mâncat în oraș împreună cu mama, prietena și fratele său, la restaurantul „Ceasul rău“. După cină, a mers și a aruncat toate obiectele din sac în pârâul Spurcata. Polițiștii au găsit chiar în ziua crimei o amprentă de-a lui în bucătăria victimei, iar pe 2 aprilie a fost reținut. Inițial, a negat fapta, dar pe mânerul cuțitului au fost găsite urme biologice cu ADN-ul lui. Dar și fire de păr cu ADN-ul victimei. O lună mai târziu, Erwin a recunoscut fapta și a declarat că inițiativa a fost a lui Teodorescu, care ar fi făcut presiuni asupra sa: „mama o să pățească ceva urât“.
Victima avusese o asigurare de viață de 150.000 de euro. La trei zile după ce și-a îngropat nevasta, Teodorescu a mers să o ridice. În plus, femeia mai avea alte trei asigurări; în total, circa 6 miliarde de lei vechi. Din acești bani Teodorescu a apucat să încaseze 2 miliarde, dar cu toate acestea a mai solicitat și Casei Județene de Pensii Brașov o indemnizație în caz de deces, pentru defuncta și regretata soție.
Mihai Boeru