Home Actualitate -Baietii destepti- fac lobby pentru afaceri cu energie ieftina de la...

-Baietii destepti- fac lobby pentru afaceri cu energie ieftina de la Rovinari si Turceni

DISTRIBUIŢI

– Seceta care usucă România poate fi extrem de profitabilă pentru afaceriştii cu energie – Pe piaţă, cererea şi preţul energiei cresc, iar producţia scade – -Băieţii deştepţi- din energie nu se dau bătuţi – Persoane din conducerea AVAS şi liderul mineritului gorjean, Marian Condescu au intervenit pe lângă directorii cet-urilor Turceni şi Rovinari în favoarea firmelor Energy Holding, patronată din umbră de Bogdan Buzăianu, şi Arelco Distribuţie – Aceştia obţineau în schimbul unor contracte preferenţiale… pace socială – Specialiştii susţin că prin contractele cu negociere directă, firmele intermediare pot obţine preţuri mai mici decât pe Bursă – Un raport de anul trecut al corpului de control al ministrului Economiei a scos la iveală profiturile de milioane de euro ale samsarilor energiei româneşti – Directorii Complexurilor Energetice Turceni şi Rovinari neagă intervenţiile la nivel înalt – Ei recunosc faptul că au avut loc discuţii pentru suplimentarea anumitor contracte derulate cu Energy şi Arelco, dar nu pot onora cererile pentru că toată energia produsă până la sfârşitul anului este deja contractată.

Surse din cadrul AVAS relatează că în urmă cu o lună, conducerea acestei instituţii a făcut presiuni asupra complexurilor energetice Turceni şi Rovinari în favoarea firmelor Energy Holding şi Arelco Distribuţie. Se pare că discuţiile au fost demarate la intervenţia lui Marin Condescu, liderul mineritului gorjean, care a promis directorilor -cumsecade-, pacea socială.

Conducerile celor două cet-uri gorjene au primit recomandări de a încheia cu -băieţii deştepţi- contracte pe termen lung, până în anul 2013, prin negociere directă.

Presiunile au apărut în contextul, în care datorită caniculei, producţia scade, iar cererea creşte odată cu preţul energiei. Dacă firmele intermediare obţin prin negociere directă măcar 0,5 eurocenţi/KW mai puţin decât pe Bursă, câştigă sume uriaşe.

Specialiştii susţin că în perspectiva scoaterii la vânzare pe Bursă a circa 90% din cantitatea totală de energie produsă, -bătaia peştelui- se va da pe cantitatea păstrată pentru -echilibrarea sistemului-.

Directorul Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel a confirmat discuţiile cu firmele Energy Holding şi Arelco, dar a negat orice presiune din partea altor instituţii. Contactat telefonic, Ciurel ne-a declarat: -Avem contracte cu ei, unul de 100 MW, altul de 60-65 MW. Nimic special. Doreau conform legii, un supliment, în funcţie de capacităţile disponibile-. Directorul CET Rovinari susţine că a primit câteva faxuri de la directorii celor două firme prin care i se solicitau suplimentări de contracte până la sfârşitul anului. A fost nevoit să-i refuze deoarece, CET Rovinari are -toată energia contractată până la sfârşitul anului-.

Dumitru Cristea, directorul complexului de la Turceni ne-a declarat că nu are cunoştinţă de vreo solicitare din partea firmelor Energy Holding sau Arelco privind vânzarea de energie.

Milioane de euro profit din învârteli cu energia

Lista -deşteptilor- de la Turceni şi Rovinari este lungă. Anul trecut, un raport al corpului de control al Ministrului Economiei, semnala numeroase nereguli. Rezulta faptul că intermediarii plasaţi între societăţile Hidroelectrica şi Electrica au avut profituri uriaşe, după ce cumpăraseră energie la preţuri mult mai mici decât costurile de producţie şi o revindeau la preţuri mult mai mari. -Băieţii destepţi- care au avut contracte privilegiate încheiate cu CE Turceni au fost Euro PEC, Green Energy, Energy Holding şi Beny Alex SRL.

În cazul complexului Rovinari au fost analizate trei contracte cu furnizori privaţi, care au primit energie la preţuri mai mici decât cele de producţie şi anume cele cu Energy Holding, Romelectro şi Arelco Distribuţie. Prejudiciile au fost însemnate. Una dintre concluziile importante ale raportului de control a fost aceea că vânzările de energie electrică prin intermediul complexurilor de la Turceni şi Rovinari au dus la -un transfer de profit din sectorul de stat în cel particular, estimate în trimestrul I 2006, la peste 5 milioane de euro-. A căzut un singur cap: fostul scretar de stat la Ministerul Economiei, Ionel Manţog.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.