România a cerut ajutorul CE pentru preluarea a 80 de pacienți care nu pot fi tratați în România, abia joi, la șase zile de la incendiul de la COLECTIV. Miercuri, Victor Ponta și-a anunțat demisia iar joi a fost numit prim-ministru interimar, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Vineri au sosit primele răspunsuri de la Spitalele europene iar în noaptea de vineri spre sâmbătă au plecat cu avioane militare primii 16 pacienți arși din care 9 erau intubați. Doi au decedat în Olanda unul în salvare și unul la spital după ce au fost resuscitați îndelung, ceilalți 14 ajungând cu bine în saloanele speciale.
Întrebat astăzi într-o conferință de presă dacă are să-și reproșeze ceva despre gestionarea pacienților arși la COLECTIV, ministrul Bănicioiu a declarat că-și reproșează că nu a făcut mai mult pentru Sistemul Sanitar alături de cei care puteau s-o facă și n-au făcut-o.
Întrebat despre declarația din 31 octombrie cum că „Eu vreau sa va asigur ca tot ce se poate face in Germania facem si noi aici, pentru toti. Iar de aici dumneavoastra trageti concluziile, da? Nu cred ca au ingrijire mai buna decat aici”, Bănicioiu s-a enervat și a spus că a fost răstălmăcită și că el s-a referit la faptul că Ministerul pune la dispoziția medicilor medicamente, creme și aparatură medicală la nivel european.
Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, a intervenit și a cerut să ne concentrăm pe salvarea pacienților rămași în viață și a subliniat că problema pacienților arși va fi pusă pe tapet multă vreme de acum încolo și că vinovățiile vor fi stabilite. El i-a asigurat pe români că a asigurat toate fondurile guvernamentale necesare transportului și tratamentului în străinătate a pacienților ce pot fi transportați. Bilanțul victimelor a ajuns în prezent la 38.