Traficul cu tigari a fost, si continua sa fie, una dintre cele mai profitabile componente ale contrabandei. Existand motivatia finaciara, contrabandistii trebuie sa fie cu cel putin un pas inaintea autoritatilor, pentru a avea suces in actiunile pe care le intreprind. Atata timp cat legile sunt destul de permisive, autoritatile destul de adormite, iar contrabandistii – suficient de ingeniosi si bine organizati, acest lucru este extrem de simplu.
Trenul -PRIETENIA-, Bucuresti – Chisinau, la dispozitia contrabandistilor
Ultima -moda- in materie de eludare a legii in domeniul contrabandei cu tigari a fost lansata de afaceristii din Republica Moldova. Extrem de simpla si ingenioasa, metoda este aplicata, pe scara din ce in cei mai mare, la frontiera Romaniei cu Republica Moldova. Astfel, contrabandistii folosesc trenul -PRIETENIA-, care face legatura Chisinau – Iasi- Bucuresti, sau cel care circula pe ruta Iasi – Ungheni, introducand in gestiunea vagonului- restaurant o cantitate foarte mare de tigari. La intrarea in tara, responsabilul de la bar declara intreaga cantitate de tigari pe care o are in gestine. Declaratia vamala se face in mod real, nu pentru ca angajatii respectivi ar fi onesti, ci tocmai pentru a evita un control amanuntit si problemele inutile. Cantitatea mare de tigari declarate nu ridica nici un fel de probleme finaciare, barul trenului avand regim de -duty-free- si fiind deci scutit de plata taxelor vamale sau de aplicarea regimului Codului Vamal, privitor la limitarea cantitatilor de marfa ce pot fi introduse in tara fara taxe.
Dupa trecerea frontierei, tigarile sunt aruncate din tren, in locuri bine stabilite, de unde sunt preluate de alti membri ai filierei.
La un singur transport, angajatii vagonului- restaurant introduc in tara intre 5.500 si 18.500 de pachete de tigari, declarand ca sunt pentru consumul pasagerilor. La iesirea din tara, aceiasi angajati declara ca mai au in bar maximum 100 de pachete de tigari, restul fiind vandute pe traseu. Numarul maxim de pasageri pe aceasta ruta este de aproximativ 300, oricine dandu-si seama ca declaratiile insotitorilor vagonului- restaurant sunt false.
Cu baxurile-n pod
Inainte de a apela la barmani, contrabandistii folosisera pe post de -carausi- persoane platite. Acestea treceau granita avand asupra lor tigari, sub pragul impus de lege pentru achitarea taxelor. Neajunsul metodei consta in cantitatea mica ce putea fi trecuta granita, costurile ridicate si, mai ales, de problemele create de politistii de frontiera, care incepusera sa-i cunoasca pe carausi. Acest ultim motiv a facut ca, doar in luna august, Politia de Frontiera sa refuze accesul in tara mai multor cetateni moldoveni care posedau tigari peste plafonul admis. O alta metoda la care apeleaza contrabandistii este ascunderea tigarilor in peretii vagoanelor. De exemplu, numai luna trecuta, politistii de frontiera, impreuna cu vamesii au capturat tigari, de diferite marci, in valoare de cinci miliarde de lei. Cel mai recent caz a fost inregistrat in urma cu doua zile, la Nicolina, judetul Iasi. Politistii au descoperit, in acelasi tren, -PRIETENIA-,peste 900 de pachete de tigari,= de diferite marci (Kent, Rothmans, Royale, Winchester si Viceroy). Tigarile, in valoare de proape 300 milioane de lei, erau ascunse in podul cusetelor.
O alta metoda folosita doar -experimental-, in special de catre amatori, a fost cea a -saritului din tren-. In mod concret, cetatenii care intra in Romania lasa tigarile in punctul de frontiera, atunci cand intra in tara, motivand ca nu au suficienti bani pentru a plati taxele vamale. La iesire, recupereaza tigarile si sar din tren imediat ce acesta trece de punctual de control, profitand de o curba care impiedica vizibilitatea autoritatilor din punctul de frontiera. Acest mod de a introduce produsele in Romania a fost abandonat dupa ce mai multi aventurieri s-au ranit si au fost arestati de catre Politie.
Asa cum era si normal, esecurile repetate inregistrate de contrabandisti au avut ca efect atat confiscarea unor cantitati impresionate de produse, cat si cautarea unor metode mult mai sigure. Gaselnita cu inregistrarea tigarilor in gestiunea vagoanelor-restaurant este, cel putin pana in prezent, infailibila, legea neprevazand un plafon maxim de tigari care pot fi introduse in tara prin intermediul vagonului- restaurant. Deci, chiar daca politistii stiu ca declaratiile sunt mincinoase, nu pot face nimic. Singura solutie ramane prinderea in flagrant a contrabandistilor, in momentul aruncarii tigarilor din tren, lucru destul de dificil de facut, sau modificarea Codului Vamal in sensul introducerii unor limitari de ordin cantitativ.