Fostul baron pesedist de Gorj, Nicolae Mischie va fi repus în funcţia de prorector al Universităţii -Constantin Brâncuşi- din Târgu-Jiu, după ce a câştigat procesul cu instituţia de învăţământ superior. Mischie fusese suspendat din această funcţie de membrii Senatului universităţii care au ajuns la concluzia că cele şapte dosare penale înregistrate pe numele baronului au creat o imagine proastă instituţiei. Magistraţii i-au dat dreptate lui Mischie, acordându-i acestuia despăgubiri de peste o sută de mii lei. Culmea învăţământului, după ce Nicolae Mischie a fost suspendat din funcţia de prorector pe motiv că nu poate să conducă cu atâtea dosare penale, o instituţie de unde vor ieşi viitorii jurişti, este lăsat să profeseze mai departe.
Despre calităţile intelectuale şi didactice ale savantului nu sunt prea multe de spus. Ar fi de ajuns să ne aducem aminte de episodul de la Ţicleni, din 1 Decembrie 2003, când jurnaliştii l-au surprins rescriind istoria.
Mai exact, în timpul unui discurs pătimaş, profesorul de istorie Mischie spunea că -Rusia a declarat război Germaniei după atentatul de la Sarajevo-, adică pe dos de cum s-a întâmplat în realitate sau încurca reginele României între ele (pe timpul lui Carol I, Elisabeta fiind regină nu Maria).
-Şi acest lucru nu se întâmpla întâmplător…, Cum Anglia şi Franţa nu dorea să cedeze aceste economii de voie…, aportul care şi l-a adus…-, sunt alte perle debitate de prof. univ dr. Nicolae Mischie la Ţicleni.
-Un om curat, imaculat ca tavanu* ăsta !-
Mai mulţi profesori universitari (pe bune), scandalizaţi de inepţiile spuse cu năduf de Nicolae Mischie şi de lipsa cunoştinţelor elementare despre istoria României ale acestuia, s-au întrebat cum a putut un astfel de om să-şi dobândească titlurile universitare. Nu se mai ştie nimic despre dosarele în care Direcţia Naţională Anticorupţie l-a cercetat pe baron, cu privire la modul în care şi-a dobândit titlurile.
Baronul universitar se mândreşte cu numeroase alte diplome şi titluri, articole publicate la mai multe edituri de care nu a auzit nimeni. Premiul Nicolae Iorga din partea Societăţii Naţionale de Ştiinţe Istorice, premiile C.C. Giurăscu în anul 2002 şi Alexandru Xenopol, diplome de cetăţean de onoare în 15 localităţi, cărţi de specialitate alcătuiesc un CV de invidiat. O altă aventură intelectuală a fostului baron este şi titlul de -membru de onoare şi corespondent al Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte-.
-Se iau ei de un om curat, imaculat ca tavanu* ăsta! Am fost o vreme şi instructor de gimnastică la Bucureşti-, declara scandalizat Nicolae Mischie în 2004, supărat că DNA îndrăznise să-i ia la bani mărunţi titlurile universitare.
În mod curios, Nicolae Mischie fusese suspendat de colegii săi din Senatul Universităţii Constantin Brâncuşi doar din funcţia de prorector, el rămânând la catedra de Istorie a statului şi dreptului românesc-. Ce ar putea să-i înveţe profesorul universitar doctor Nicolae Mischie pe studenţi este greu de imaginat.