Traian Băsescu va fi președintele Romåniei și în următorii cinci ani, pentru că așa au decis, prin votul lor, romånii din țară și din diasporă. Potrivit datelor oficiale anunțate ieri de purtătorul de cuvånt al BEC, Marian Muhuleț, Traian Băsescu a obținut la scrutinul de duminică 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%. Muhuleț a precizat că acestea sunt datele centralizării voturilor din toate cele 21.706 secții de votare deschise la turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Conform acestor date, prezența la urne la acest scrutin a fost de 58,02%. Prin urmare, voturile a 70.000 de romåni au tranformat extazul din Kiseleff în agonie pentru candidatul PSD, Mircea Geoană. Acesta a părăsit duminică noaptea sediul partidului ca un învingător și s-a întors ieri ca un învins, cu coada între picioare, neavånd nici măcar curajul să apară în fața presei și să-și asume rezultatul final al alegerilor. Spre seară, livid, Geoană a ieșit într-un final la declarații, anunțånd că PSD va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituțională, întrucåt alegerile au fost fraudate.
Unde, cum, n-a mai explicat Geoană, care a subliniat doar că rămåne în picioare alianța cu PNL, UDMR și cine s-a mai nimerit pe la masa antiBăsescu.
„Convingerea noastră este că românii l-au ales pe Mircea Geoană președinte, dar aparatul de stat al lui Traian Băsescu încearcă să îl scoată pe acesta, în mod fraudulos, câștigător al unui nou mandat“, a declarat secretarul general al PSD, destul de neconvingător chiar și pentru colegii săi de partid. Astfel, liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că trebuie analizat cu atenție dacă există probe solide privind fraudarea alegerilor și că România are nevoie în acest moment de liniște pentru a trece peste criza economică. „Trebuie să știm să pierdem cu demnitate“, a subliniat Oprișan. Semnalul dat de Oprișan nu este singular în PSD. Chiar și Adrian Năstase, și Ion Iliescu s-au arătat ușor sceptici cu privire la contestarea alegerilor, acțiune care s-ar putea întoarce împotriva social-democraților ca un bumerang.
Băsescu: Dacă PSD contestă alegerile, va fi extrem de penibil
Întrebat despre o eventuală contestare a rezultatului alegerilor de către PSD, Băsescu a apreciat că acest lucru ar face PSD să devină „extrem de penibil“.
„Este posibil un singur lucru: să devină extrem de penibili. Și așa au fost penibili știind, parte din oamenii din stafful lui Mircea Geoană, că au făcut presiuni să i se pună cifre mai mari, iar astăzi toți ne răcorim pe institutele de sondaj, dar este arhicunoscut faptul că în toate partidele există oameni care comunică cu toate institutele de sondare a opiniei publice“, a adăugat Băsescu. Traian Băsescu a mai spus că l-a sunat pe contracandidatul său, Mircea Geoană, „ca un gest de politețe“, refuzând să ofere detalii despre discuția cu acesta.
Intervențiile lui Hrebe
De asemenea, Băsescu a declarat că Viorel Hrebenciuc a intervenit, duminică, la două case de sondare pentru ca Mircea Geoană să apară cu procente în plus, menționând că cel care a coordonat campania PSD este responsabil pentru punerea președintelui PSD într-o situație penibilă.
„La ora 19, știam că am câștigat alegerile. Știam și intervențiile pe care le-a făcut Hrebenciuc la două case de sondaje să fie crescut procentajul lui Geoană cu între o jumătate de procent și un procent“, a spus Băsescu.
El a adăugat că Viorel Hrebenciuc „are un mare merit că l-a pus într-o situație penibilă pe Mircea Geoană“.
Băsescu a mai spus că scopul lui Hrebenciuc a fost acela de „a putea țipa astăzi că s-a furat“. „Dar tare mă tem că, dacă se numără voturile, o să am vreo trei procente“, a adăugat Băsescu.
Mulțumiri speciale pentru românii din diaspora
Traian Băsescu le-a mulțumit românilor care l-au votat, dar și celor care au optat pentru Mircea Geoană, asigurându-i că pentru el „toți sunt români“ și îi va trata în mod egal.
El a ținut să mulțumească în mod deosebit românilor din diaspora, care l-au votat în proporție de 78%.
„Mă gândesc la românii din Italia, românii din Spania, românii din Franța, românii din Germania, din Marea Britanie, din Irlanda, dar și la efortul pe care l-au făcut românii din America de Nord – din Canada și Statele Unite. Aici, vă pot spune că am primit informații despre ce se întâmpla acolo. Cel puțin românii de pe coasta de vest, care erau cu vreo 11 ore decalați față de România, când au văzut rezultatele exit-poll-ului s-au mobilizat extraordinar pentru a contribui la victoria mea. A fost impresionant că niște români care trăiesc atât de departe de țară au privit cu multă atenție la ce se întâmplă acasă sau acolo unde le-a rămas o parte din suflet“, a mai spus Băsescu.
De altfel, potrivit declarațiilor liderului PD-L, Gheorghe Flutur, în țară, între orele 19-21, s-au mobilizat exemplar la vot tinerii care l-au votat pe Băsescu, semn că rezultatele exit-poll-urilor afișate ilegal pe site-urile televiziunilor Realitatea TV și Antena 3 au avut efect de bumerang asupra candidatului PSD Mircea Geoană.
Mitrea: stafful lui Geoană a fost foarte slab
Simțind că Geoană este în corzi, fostul secretar general al PSD Miron Mitrea și coordonator al campaniei parlamentare din 2008 a declarat, ieri, pentru Mediafax, că, deși foarte puțin previzibile, rezultatele alegerilor prezidențiale au fost determinate și de unele greșeli evidente de campanie comise de echipa lui Mircea Geoană.
Fostul coordonator al campaniei electorale a PSD la alegerile parlamentare a apreciat că și stafful lui Geoană a fost unul „foarte slab“.
Mitrea a evitat să facă estimări despre posibila evoluție a PSD după alegeri, afirmând că totul depinde de decizia lui Traian Băsescu în ceea ce privește construcția de putere guvernamentală.
Pe de altă parte, Mitrea a menționat că situația viitoare a PSD va depinde și de cum își vor asuma acest eșec cei implicați în campania electorală prezidențială.
Sărbătoare în stradă
Peste cinci sute de membri și simpatizanți ai PD-L au sărbătorit, ieri seară, în centrul municipiului Cluj-Napoca, victoria lui Traian Băsescu, ei scandând „Geoană a luat bătaie de Moș Nicolae“ și „Jos Iliescu“, transmite corespondentul Mediafax.
Ei au încins o horă pe ritmurile imnului partidului.
Liderul PD-L Cluj, deputatul Daniel Buda, a declarat că momentul alegerilor prezidențiale din acest an poate fi considerat „cel mai important eveniment politic după 1989“.
De asemenea, aproximativ 350 de simpatizanți și membri ai PD-L Dolj s-au strâns în Piața Prefecturii din Craiova, ei agitând steaguri portocalii pe care este inscripționat mesajul „Traian Băsescu – Președinte“ și scandând lozinci anti-PSD: „Ole/ Ole? Unde este PSD“, „Băsescu – Băsescu“, „Am câștigat!“
CSOP, cel mai aproape de rezultatele reale
Singurul institut de sondare care, la finalul turului doi pentru alegerile prezidențiale, a oferit date confirmate de numărătoarea voturilor a fost CSOP. Conform sondajului CSOP-IRES, făcut la comanda B1TV și dat publicității duminică seara, Traian Băsescu avea 50,4%, iar Geoană, 49,6%. Rezultatele finale date ieri publicității de către BEC confirmau victoria lui Traian Băsescu cu 50,33% din voturi și înfrångerea lui Geoană, care a obținut doar 49,66% din voturi.
OSCE: Alegerile din România, conform angajamentelor
Procesul electoral din România s-a desfășurat conform angajamentelor OSCE, a declarat, luni, șeful misiunii de observare a OSCE.
„Modelul de desfășurare a alegerilor în turul al doilea al prezidențialelor a fost în general conform angajamentelor OSCE, dar informațiile despre nereguli ar trebui investigate fără întârziere și, pentru a spori transparența și încrederea în procesul electoral, autoritățile trebuie să publice de urgență rezultate pentru fiecare secție“, a spus Vadin Zhdanovich, într-o conferință de presă. El a mai spus că activitățile de campanie au fost mai puțin intense decât cele desfășurate înaintea primului tur și că ambele părți au intensificat campania negativă. De asemenea, el a mai spus că „site-uri de Internet, inclusiv aparținând unor importante instituții mass-media, au publicat exit-poll-uri înaintea încheierii procesului electoral, ceea ce este contrar regulilor OSCE“. Zhdanovich a apreciat că în majoritatea secțiilor procesul electoral s-a desfășurat în general calm și cu respectarea procedurilor. „Cu toate acestea, în secțiile de votare speciale, procesul a fost și acum unul lent“, a mai spus el.