Home Actualitate Băsescu atenționează: există dosare blocate de procurori

Băsescu atenționează: există dosare blocate de procurori

DISTRIBUIŢI

Președintele Traian Băsescu a participat ieri la bilanțul Ministerului Public pe anul trecut, unde a arătat că, pentru prima dată de la învestirea sa ca șef al statului, instituțiile au început să funcționeze și să-și facă treaba. Traian Băsescu a mai susținut că justiția este cea care trebuie să pună „lucrurile în ordine în societate“. Șeful statului a mai arătat că, în teritoriu, cei care au probleme cu legea au început să fie descoperiți, dar încă sunt multe pete albe și zone unde „nu se întâmplă nimic“. „Eu am o mică hartă cu județele albe, județele unde nu se întâmplă nimic“, a spus Băsescu. El a adresat „rugămintea“ de a se elimina orice județ care mai arată a fi „alb, curat“, în timp ce este „plin“ în presă și la nivelul semnalelor publice că „acolo sunt domni cu mare influență și cu foarte mulți bani“. Președintele a atenționat că există dosare care se blochează încă din faza inițială, de la procuror, șeful statului afirmând că mai ales dosarele de evaziune fiscală trebuie să ajungă repede în instanță. Președintele a subliniat că nu dorește să insinueze nimic, însă are informația că unele dosare sunt blocate la procuror. „Am informația, nu proba, că se întâmplă cu rea intenție“, a adăugat el.

Șeful statului nu mai vrea să avem „Bercea Mondialul“

Traian Băsescu a propus ca, în doi-trei ani, să nu mai existe niciun Bercea Mondial, despre care uitase cum i se spune, el întrebând în sală cum îl cheamă pe „cel cu fratele“ său, pe „cumătrul“, stârnind hohote de râs printre procurori. „În fiecare județ, dacă iei informații, îți dai seama că sunt două-trei clanuri, patru- cinci în județele mai mari. Sigur, DIICOT a obținut rezultate excepționale în 2010, dar cred că trebuie să ne propunem ca în doi-trei ani să nu mai auzim de astfel de organizații ad-hoc într-un județ sau în altul. În doi-trei ani să nu mai avem niciun… Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru’… Bercea Mondialul. Să nu mai auzim de niciun cap de ăsta care le rezolvă el pe toate, care are influență de nu i se întâmplă nimic, deși are zeci de dosare, oameni care probabil își pot permite să-și afișeze bogăția fără ca vreo instituție a statului să-i întrebe ceva“, a mai spus șeful statului.
El a întrebat de ce poliția și procurorii nu reacționează în cazul celor care își afișează bogăția.
Vorbind despre acțiunile din vămi, șeful statului a arătat că este necesar să se acționeze și la vămile din interior, unde este „esența fraudei vamale“, precum și că ar dori să continue acțiunile chiar și în Vama Constanța. Pe de altă parte, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a susținut, la ședința de bilanț, că este extrem de important să fie evitată în teritoriu cooptarea procurorilor în lanțul intereselor locale nelegitime și netransparente, indiferent dacă sunt politice sau economice. Totodată, procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi, a declarat, în alocuțiunea sa, că este imperios necesar ca magistrații pe care-i conduce să-și mențină fermitatea și să fie evaluați prin numărul de rechizitorii și de inculpați arestați. Un alt obiectiv major, a menționat Kovesi, este recuperarea prejudiciilor produse prin infracțiuni, domeniu în care procurorii trebuie să fie mai activi. Printre invitații la bilanț s-a numărat și directorul SRI, George Maior, care a susținut că Serviciul pe care îl conduce a trimis anul trecut Ministerului Public peste 900 de informări, subliniind că ele nu sunt mijloace de probă. El a adăugat că se bucură că SRI a putut contribui la ceea ce a realizat Ministerul Public. „Sunt convins că și în 2011 vom avea același tip de colaborare. Aș vrea să vă felicit încă o dată și să subliniez că, în contextul în care mulți vorbesc despre aceste fenomene, foarte mulți tac“, a conchis Maior.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.