Home Actualitate Basescu continua sa arunce toata vina in spatele judecatorilor

Basescu continua sa arunce toata vina in spatele judecatorilor

DISTRIBUIŢI

Venit neanuntat la sedinta de ieri a plenului Consiliului Suprem al Magistraturii pentru a asista la dezbaterea memoriului in care 1.600 de judecatori membri ai Asociatiei Magistratilor din Romania au reclamat faptul ca acuzatiile de coruptie la adresa lor lansate de seful statului reprezinta o imixtiune in actul de justitie, Traian Basescu a reiterat acuzele aduse judecatorilor si intregului sistem judiciar autohton si a promis ca isi va continua discursul critic atata timp cat situatia o va cere. -Indiferent cata suparare ar fi, imi mentin afirmatia ca justitia nu functioneaza si ca exista un nivel ridicat de coruptie in randul judecatorilor. Cand spun asta, am ca argument cele 9.300 de reclamatii ale romanilor aflate in prezent pe rolul CEDO si cele 12.000 de sesizari pe care le-am primit anul trecut la Palatul Cotroceni, care reclama solutii nedrepte, tergiversari de dosar, disparitie de documente-, a declarat Basescu. El a spus ca nu considera ca declaratia sa cu privire la coruptia judecatorilor (n.r. – facuta luna trecuta la bilantul Parchetului General) reprezinta o imixtiune in justitie, ci o simpla datorie de a se pronunta in numele celor care l-au ales. -Ideea ca independenta judecatorului ne da dreptul la orice, inclusiv la dispretul pentru rezultatul actului de justitie, mi se pare un mare pericol. Acuzatia judecatorilor nu o contest, dar imi da impresia ca vor sa nu se bage nimeni in curtea lor-, a clamat presedintele. Adoptand un discurs agresiv, Basescu a sustinut ca nu a venit la CSM sa se disculpe, ci doar sa aduca lamuriri cu privire la fundamentul celor afirmate. In acest sens, el a cerut presedintelui CSM sa trimita memoriul AMR la Curtea Constitutionala, declarandu-se personal -foarte interesat de cum masoara aceasta instanta dreptul presedintelui de a se manifesta in numele poporului-. Membrii CSM au raspuns presedintelui ca nu din initiativa lor au fost stranse semnaturile acuzatoare si au tinut sa-i explice ca trebuie facuta diferenta intre oameni nemultumiti de sentinta si cei cu adevarat nedreptatiti.

De remarcat faptul ca acuzele aduse de judecatori presedintelui Basescu vin pe fondul publicarii, miercuri, pe site-ul Ambasadei SUA la Bucuresti, a unui Raport privind situatia drepturilor omului in Romania, intocmit de catre Departamentul de Stat al SUA, in care se subliniaza ca in anul 2005 a fost semnalata influenta politicului asupra sistemului judiciar. In spiritul criticilor americane, presedintele CSM, Iulian Galca, a hotarat sa dea curs dorintei presedintelui, trimitand la Curtea Constitutionala sesizarea magistratilor pentru a se stabili daca exista un conflict juridic intre autoritati.

Presedintele Traian Basescu acuzase in 20 februarie, la bilantul activitatii Ministerului Public, ca in instante este inca un nivel ridicat de coruptie si ca nu procurorii sunt vazuti ca fiind vinovati, ci judecatorii. Cu acea ocazie, el a cerut ca rechizitoriile sa fie confirmate in instante, fapt interpretat de judecatori ca o imixtiune in actul de justitie. Drept urmare, peste 1.600 de judecatori din toata tara au semnat un memoriu prin care cereau CSM transarea conflictului intre puterile statului, prin sesizarea Curtii Constitutionale.

Ieri, zi in care membrii CCSM trebuiau sa dezbata sesizarea magistratilor, Traian Basescu a venit val-vartej, neanuntat, pentru a-si sustine afirmatiile si a le argumenta prin numarul mare de reclamatii inregistrate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si la Palatul Cotroceni. -E usor sa strangeti semnaturi intre dumneavoastra, dar faceti un exercitiu sa strangeti semnaturi de la populatie, despre opinia pe care o are fata de justitie-, a acuzat Basescu.

Desi toata lumea s-ar fi asteptat ca membrii CSM sa taca si sa inghita pe nerasuflate explicatiile prezidentiale, acestia au combatut pozitia sefului statului. Chiar fostul presedinte al CSM, judecatorul Dan Lupascu, a fost cel care a reactionat, el subliniind interventia de ieri a lui Basescu drept -o cale prost aleasa-, care va spori neincrederea romanilor in instantele de judecata. Ceva mai delicat, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, a evitat sa catalogheze interventia presedintelui in plenul CSM si a subliniat ca magistratii simt o nesiguranta permanenta, determinata mai ales de inconsecventa legislativa, incarcatura mare de dosare pe cap de judecator, lipsa de personal si proasta dotare a instantelor. -Niciodata intr-un proces nu pot fi multumite ambele parti-, a afirmat Popa, care a fost imediat combatut de ministrul justitiei, Monica Macovei, aceasta replicand ca -nemultumiti sunt peste tot in lume, dar asta nu inseamna ca exista suspiciuni de coruptie ca la noi-.

CSM sesizeaza Curtea Constitutionala

Surprinzator, desi presedintele Basescu a dorit, in interventia de ieri, sa reitereze ca declaratiile sale la adresa magistratilor nu reprezinta o imixtiune a politicului in justitie, presedintele CSM, Iulian Galca, a anuntat ca plenul Consiliului a aprobat ca sesizarea AMR sa fie remisa la Curtea Constitutionala – instanta abilitata a se pronunta. Tot ieri, Inspectia judiciara a CSM a mai stabilit ca nu exista nici un indiciu care sa ateste ca fostul premier, Adrian Nastase, ar fi facut presiuni sau interventii in legatura cu modalitatea de (ne)cercetare a lui Traian Basescu in dosarul -Flota-, membrii Consiliului catalogand afirmatiile ex-premierului drept… -inoportune-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.