Situatia romanilor prinsi de atacul armatei israeliene in Liban si care trebuie repatriati de urgenta a fost discutata ieri la Cotroceni. Presedintele Basescu i-a convocat la ora 12.00, la presedintie, pe ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, si pe reprezentantii institutiilor implicate in procesul de repatriere a cetatenilor romani aflati in Liban: MApN, SRI, SIE, Tarom si Romavia. Era imposibil ca o asemenea oportunitate de imbunatatire a imaginii publice sa fie scapata de seful statului, care a vrut sa demonstreze, inca o data, cine conduce totul in Romania si cine e -tatucul- care are grija de romani.
Pe de alta parte insa, existenta unei autoritati inalte care sa coordoneze eforturile in vederea repatrierea sutelor de romani, surprinsi in Liban de declansarea conflictului, poate duce in cele din urma la o mai buna coordonare intre institutii. Iar factorul timp este extrem de important, avand in vedere miza eforturilor.
Interventia sefului statului in operatiunea de repatriere nu era neaparat necesara. In conformitate cu declaratiile celor mai inalti responsabili din Ministerul Afacerilor Externe, inca de la izbucnirea crizei, din 12 iulie, MAE a creat o celula de criza in centrala, care a monitorizat situatia si evolutiile din teren. Aceasta a avut, ca o componenta foarte importanta, initierea si pregatirea unui set de masuri care sa sprijine cetatenii romani din zona de conflict. In acelasi timp, ambasadelor Romaniei din zona li s-a cerut sa creeze echipe care sa raspunda in permanenta la apelurile cetatenilor romani din zona si au fost create linii telefonice speciale prin care acestia sa intre in legatura cu reprezentantii diplomatici.
Sarcina grea
In Liban, la ora interventiei militare israeliene, existau circa 1.000 de romani, rezidenti si turisti. Numarul acestora nu a fost stabilit cu exactitate, chiar daca MAE a initiat consultari cu agentiile de turism, pentru a vedea cati turisti se afla pe teritoriul libanez.
La scurt timp, o parte din cetatenii romani au parasit Libanul, indreptandu-se spre Siria. Sambata dupa-amiaza, oficialitatile romane (informate, la randul lor, de catre autoritatile siriene) anuntau ca, in ziua de vineri, 14 iulie, circa 125 de cetateni romani au parasit teritoriul libanez, prin punctul de frontiera Debousieh, singurul punct de frontiera operational la granita de nord a Libanului cu Siria. Singurele greutati pe care le-au intampinat au fost legate de traficul foarte aglomerat, din cauza multimii celor care au parasit Libanul. Diplomatii romani au adresat un apel autoritatilor siriene, pentru a facilita atat obtinerea vizelor la frontiera, cat si tranzitul prin teritoriul sirian pentru cetatenii romani.
In paralel cu aceste masuri de asigurare a unui trafic fluent la frontiera si prin Siria, au declarat autoritatile de la Bucuresti, au fost analizate doua optiuni pentru evacuarea romanilor din zona de conflict: fie o operatiune nationala, coordonata exclusiv de catre autoritatile romane, fie o actiune coordonata cu celelalte state membre ale UE. Oficialii MAE au avut consultari intense atat la Beirut, cat si la Damasc si Tel Aviv, pentru coordonarea cu toate statele membre UE si cu Bulgaria.
Bani de la Bucuresti
Numarul romanilor care au adresat cereri pentru evacuarea din Liban a ajuns, duminica, la 330. Repatrierea acestora urmeaza sa inceapa astazi, motiv pentru care Ambasada Romaniei la Beirut face eforturi pentru inchirierea de mijloace de transport in vederea scoaterii romanilor din Liban. Pentru finantarea tuturor masurilor luate in vederea repatrierii cetatenilor romani aflati in Liban, ministrul de externe, Mihai Ungureanu, a autorizat, inca de sambata, utilizarea fondului special de asistenta consulara pentru situatii deosebite. Conform precizarilor MAE, fondul de asistenta consulara pentru situatii deosebite a fost constituit in anul 2005, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, si este acoperit din bugetul acestui minister. Valoarea anuala totala a fondului special este de 1.500.000 RON, iar pana in prezent, din fondul special, in cursul anului 2006, a fost cheltuita suma de aproximativ 15.000 RON.
Fondul special poate fi utilizat, in principal, pentru sprijinirea cetatenilor romani, victime ale dezastrelor naturale, actiunilor militare in zone de conflict, atentatelor teroriste sau ale traficului cu persoane, precum si pentru repatrierea cetatenilor romani decedati in strainatate, ale caror familii nu dispun de resursele necesare. Potrivit reglementarilor legale, sumele avansate din fondul special trebuie, in principiu, recuperate de la beneficiari, fondul fiind alimentat din bani publici. In situatiile exceptionale, cand recuperarea acestor sume nu este posibila, ele se constituie in cheltuieli in sarcina MAE.
Pentru PSD, politica e mai importanta decat oamenii
Pentru ca este vorba de Romania, situatia din Liban nu putea ramane neexploatata politic. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, ca -la MAE, cei care ar trebui sa construiasca politica externa se ascund- si a catalogat drept -jenanta- prestatia ambasadorului Romaniei la Beirut in privinta repatrierii romanilor din Liban.
Diaconescu a gafat grav insa cand a afirmat ca este -jenanta- prestatia ambasadorului Romaniei din Liban, deoarece acesta -alearga- dupa autobuze pentru romanii care vor sa paraseasca aceasta tara, in loc sa se ocupe de politica. Este greu de inteles ce ar fi trebuit sa faca ambasadorul, ca sa-l multumeasca pe Diaconescu. Probabil sa nu se preocupe de romanii aflati in zona de conflict si sa scoata pieptul la bataie, cu declaratii politice sforaitoare. Si asta pentru ca -Uniunea Europeana a exprimat inca de sambata un punct de vedere politic fata de escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu-, cum a spus purtatorul de cuvant al PSD. Acesta insa s-a contrazis imediat, cand, referindu-se la -lipsa de profesionalism- din Ministerul de Externe, a declarat ca -o reactie minimala trebuia luata la Bucuresti-, deci nu la Beirut.
Exodul strainilor
Libanul este in pragul unei catastrofe umanitare. Este semnalul de alarma venit atat din interiorul tarii, cat si din partea organizatiilor internationale de resort. Lumea fuge din Liban. Deja au fost evacuate aproximativ 500 de persoane – toti straini, in marea lor majoritate cetateni europeni: spanioli, italieni, austrieci, cehi si irlandezi. Se pregatesc de plecare rusii. Astazi este prevazuta operatiunea de aducere acasa. Ieri, la Beirut a sosit o delegatie a SUA, cu misiunea de a organiza plecarea americanilor din Liban, tara ce tinde sa se inece intr-un urias nor de fum. Nimic nu mai e sigur in Liban. Dar este greu sa pleci din Liban. Cele mai multe cai de acces – pe calea aerului, pe mare si pe uscat – au fost distruse de bombardamentele israeliene. Orasele din sudul tarii au devenit pustii, viata a coborat in adaposturi, acolo unde ele exista, fireste. Domina panica, domina frica, domina nedumerirea – oamenii se tem sa nu ajunga -pagube colaterale- ale unui razboi cazut din senin pe capul lor. Autoritatile de la Beirut, localitatea cea mai vizata de atacurile aviatiei israeliene, au anuntat ca pagubele provocate de ofensiva Tsahal se cifreaza la peste 500 milioane de dolari. Ieri, Arabia Saudita si Kuweit au alocat Libanului un ajutor de 70 milioane de dolari.
Telefoane de urgenta
In cadrul ambasadelor Romaniei din Beirut si Damasc au fost constituite echipe de permanenta, care acorda asistenta cetatenilor romani care doresc sa paraseasca teritoriul libanez. Numerele de telefon la care se preiau solicitarile cetatenilor romani sunt:
Ambasada Beirut: 0096.159.24.848 / 849 si
Ambasada Damasc: 00963.11.33.27.572.
MAE a facut apel catre cetatenii romani de a evita deplasarea in Liban si in zona adiacenta, pana la ameliorarea situatiei de securitate din regiune.
Mai multe tari europene si arabe, dar si Statele Unite au anuntat masuri de evacuare a expatriatilor si turistilor din Liban, ca urmare a campaniei declansate de Israel in aceasta tara.