Home Actualitate Basescu, sarac in cuvinte frantuzesti

Basescu, sarac in cuvinte frantuzesti

DISTRIBUIŢI

Ieri, dupa indelungi pregatiri, a inceput mult-asteptatul Sommet al Francofoniei. Presedinti si ministri din tari mai mult sau mai putin francofone s-au adunat in Casa Poporului pentru a participa la deschiderea lucrarilor sommet-ului. Totul a decurs ca la carte, astfel ca niciun incident nu a intervenit in desfasurarea sommet-ului. Gazde bune, presedintele Traian Basescu si primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, i-au intampinat inca de dimineata pe oaspeti la Palatul Parlamentului.

Presedintelui Traian Basescu i-a revenit onoarea de a deschide lucrarile Sommet-ului Fraconfoniei. Discursul acestuia a fost uimitor de scurt, din cauza ca seful statului nu este un foarte bun cunoscator al limbii franceze. Basescu a scos cu greu cateva cuvinte in limba franceza: le-a urat bun venit presedintilor si ministrilor prezenti la sommet, apoi, mandru, a subliniat ca Romania este prima tara europeana, dupa Franta, care gazduieste un eveniment de asemenea anvergura. In finalul discursului care a provocat grimase pe fetele oaspetilor, Basescu le-a urat succes tuturor participantilor la sommet.

Tariceanu vrea Universitate a Francofoniei la Bucuresti

Daca presedintele Basescu a avut un discurs mult prea scurt pentru un sef de stat al unei tari francofone, primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a demonstrat ca este un bun cunoscator al limbii franceze. Dupa ce a urat bun venit tuturor oaspetilor, Tariceanu a anuntat ca Guvernul Romaniei sustine infiintarea la Bucuresti a Universitatii Francofoniei. Mai mult chiar, premierul a promis ca executivul va investi o suma importanta pentru realizarea acestui proiect. In opinia primului-ministru, o astfel de universitate va reprezenta -centrul de excelenta si formare destinat tuturor studentilor si cercetatorilor lumii francofone-. Pentru a demonstra tuturor participantilor ca romanii sunt francofili, premierul Tariceanu a declarat ca Romania iubeste franceza, el subliniind ca studiul acestei limbi are o lunga traditie pe meleagurile dambovitene. -Va gasiti intr-o tara care iubeste franceza. Limba si cultura franceza au fost elemente formatoare ale elitelor romanesti. Franta a jucat un rol decisiv in formarea statului unitar roman. Romania este un vector, cel mai important, de promovare a limbii franceze. De fapt, Romania este principalul promotor al limbii franceze in Europa centrala si de est-, a spus Tariceanu in cadrul celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei.

Jacques Chirac, francopacifist

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, oaspete de onoare al Sommet-ului Francofoniei, a fost in centrul atentiei la deschiderea lucrarilor manifestarii. Chirac s-a declarat bucuros ca sommet-ul este organizat in Romania, -natiune mare si veche, care a avut legaturi intense cu limba franceza-. Discursul presedintelui Frantei a fost unul pacifist. Jacques Chirac a atras atentia ca fara pace nu exista niciun orizont pentru lumea moderna si pentru Francofonie si a declarat ca -tragedia recenta- din Liban este o dovada a acestui lucru. El a mai spus ca trebuie sprijinite colaborarea si dialogul pentru ca -discordia in familia francofona- este intolerabila. In acest context, Chirac a amintit de Mauritania si Togo, unde au fost adoptate numeroase initiative care au scopul de a asigura o viata politica pasnica.

Chirac a amintit si de activitatea Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), care urmareste stabilizarea si democratizarea tarilor cu probleme. In opinia sa, OIF a reusit sa finalizeze procesul de reforma si a devenit mai coerenta si mai eficienta, iar colaborarea va fi ameliorata dupa ce, in 2008, toate institutiile Francofoniei vor fi transferate la Paris, in -Casa Francofoniei-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.