Bilanțul mandatului președintelui Traian Băsescu în fața Parlamentului! Ca de obicei, a fost o surpriză! Șeful statului s-a folosit de mult-anunțata prezență în fața Legislativului pentru a face rezumatul celor cinci ani în care a condus România. Concluzia: a preluat o Românie cu probleme majore și a reușit, în cinci ani, să contureze un stat bazat pe principii democratice europene.
„Acum mai bine de cinci ani, mă prezentam în fața Parlamentului și vă promiteam o Românie demnă și încrezătoare în viitorul ei.“
Băsescu a recunoscut că „poate pentru mulți nu a fost președintele pe care și l-au dorit“, că a făcut și greșeli, dar în cele din urmă se poate considera că victoria sa din 2004 a fost „victoria nevoii de schimbare“.
Relația cu oamenii: „Am înțeles că românii își doresc un președinte care să modernizeze și nu să facă compromisuri“, a declarat președintele.
„Am spus lucrurilor pe nume pentru că românii vor un președinte care spune adevărul“, a mai afirmat Băsescu, care a considerat că s-a ținut de cuvânt când a spus că va fi un președinte-jucător, nu unul spectator.
„Am evoluat toți în ăștia cinci ani“
Președintele a afirmat că România, „de necontestat, a evoluat în ultimii cinci ani“ și pentru început a enumerat cele mai importante12 obiective de care e mândru în mandatul său: 1. România, membră cu drepturi depline a UE; 2. Anchetarea de foști demnitari de către autorități; 3. Introducerea cotei unice de impozitare, care a contribuit la sporirea prosperității economice a românilor; 4. Libertatea sporită a presei – „atâta libertate cât a dorit să-și ia“; 5. Aflarea adevărului despre crimele comunismului; 6. Trimiterea celor două milioane de dosare către CNSAS; 7. Votul uninominal; 8. Politică consistentă în plan extern; 9. Marea Neagră, Nabucco și Dunărea au devenit proiecte europene; 10. Faptul că nu a făcut compromisuri; 11. Pensie minimă garantată pentru toți și 12. sim-plificarea procedurilor de acordare a cetățeniei și acordarea de burse pentru cetățenii Republicii Moldova.
Apoi, Băsescu a reamintit de atenția deosebită pe care a arătat-o „celor care simt româ-nește“, adică românii din diaspora, despre impulsionarea învățământului sau sănătății prin comisiile prezidențiale.
Securitatea națională a fost și ea una dintre temele lui Băsescu, care a amintit despre salvarea jurnaliștilor răpiți în Irak sau despre faptul că a numit în fruntea SRI și SIE oameni din partide aflate în opoziție cu șeful statului.
Tot o poziție de echilibru a pretins Băsescu să fi avut și în exercitarea rolului său constituțional de mediator.
Confruntarea cu sistemul
Băsescu nu a ezitat să vorbească și de confruntarea sa cu inamicii politici, ce a marcat mare parte a mandatului său. „În 2004, se consolida un nou partid-stat“, a amintit președintele despre PSD.
Apoi, șeful statului a vorbit despre confruntarea sa cu „coaliția celor 322“ , care „ a atins apogeul în vara lui 2007“, a spus Băsescu despre suspendarea sa.
Neîmpliniri și planuri de viitor
Băsescu și-a exprimat nemulțumirea față de o serie de obiective pe care România condusă de el nu a reușit să le atingă.
„În dosarele Revoluției și mineriadelor avem peste 1.600 de morți și niciun vinovat. justiția este obligată să facă lumină“, a cerut președintele.
Tot justiției, șeful statului i-a păstrat o critică mușcătoare: „Magistrații nu știu ce să facă cu libertatea pe care au dobândit-o după 2004, ca și presa.
Despre aceasta din urmă, Băsescu a amintit că încă „mizeria și șantajul de presă au devenit fenomene îngrijorătoare“.
Insuficientele reforme în sănătate, învățământ, administrație sau justiție au fost trecute și ele la capitolul nerealizări ale României, ca și faptul că justiția nu a reușit să condamne până acum niciun magistrat corupt.
Pentru toate acestea, Băsescu a cerut accelerarea procesului de reformare și modernizare, ca și pentru sistemul economic al României. Facto-rul cel mai important a fost considerat, însă, reforma constituțională.
Trecerea la euro și aderarea la Spațiul Schengen în 2014 au fost de asemenea menționate ca obiective de maximă importanță pentru România.