Băsescu și-a găsit „marile teme“ cu care să atace alegerile prezidențiale! Șeful statului vrea parlament unicameral și reducerea numărului de aleși ai neamului! Idei pe care le vrea promovate printr-un referendum național ținut în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din 22 noiembrie.
Anunțul a fost făcut de Traian Băsescu ieri, după ce Parlamentul a respins moțiunea de cenzură pe una din „legile modernizării“, cea pentru salarizarea unică.
El a explicat că va recurge la această metodă din cauza faptului că partidele, deși au promis în ultimii ani, nu au trecut la fapte în acest domeniu.
Maxim 300!
„M-am adresat președinților celor două Camere, solicitåndu-le avizul pentru a continua reforma statului. Avizul este necesar pentru organizarea unui referendum național prin care să consultăm poporul cu privire la două aspecte: reducerea la un Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la maxim 300“, a spus Băsescu într-un discurs ținut la Palatul Cotroceni.
Șeful statului e de câțiva ani promotorul ideii unui parlament unicameral și a unui număr mai mic de membri ai legislativului și a abordat tot mai des tema în ultimele săptămâni, când a spus că „reforma constituțională, necesară pentru trecerea la Parlament unicameral, clarificarea relațiilor dintre puterile statului, precum și stabilirea mecanismelor de deblocare a crizelor politice pentru clarificarea calității de mediator a președintelui între puterile statului, dar și între puterile statului și societate“.
Avantaje peste avantaje
Băsescu a scos în evidență faptul că România ar avea de câștigat pe mai multe planuri dacă cele două inițiative ale sale ar fi puse în practică.
Cel mai palpabil e de departe cel privind reducerea drastică a cheltuielilor ridicate pe care statul român le are cu parlamentarii și cu uriașele echipe pe care le au aceștia alături.
Apoi, Băsescu a vorbit despre faptul că marea corupție va fi astfel redusă. Asta pentru că nu vor mai exista atâția oameni „cu funcții“ care vor putea face trafic de influență.
În plus, decizia se va lua astfel mult mai rapid și mai ușor, în opinia lui Băsescu. El a mai pretins și că Parlamentul European funcționează oricum ca o altă cameră a legislativului român.
Idei extrem de populare!
Cele două inițiative se bucură de un sprijin foarte larg în rândurile populației, cu rate de susținere situate undeva în jurul a 80%. Cu toate astea, ele vor fi greu de adoptat. În primul rând, la referendum ar trebui să voteze „pentru“ peste 50% din totalul românilor cu drept de vot, nu din al celor prezenți la vot.
Cum România nu a avut măcar prezență la vot peste 50% din 2004 încoace, referendumul propus de Băsescu ar putea la fel de bine să nu se concretizeze în schimbări legislative, în ciuda popularității sale.
Reacțiile adversarilor politici au fost critice la propunerea lui Băsescu, toți considerându-l un demers electoral. Fără excepție.