Din cauza numarului mare de romani care savarsesc infractiuni peste hotare, politistii au infiintat o structura speciala care sa se ocupe de aceasta problema. Noul serviciu va monitoriza activitatea criminalilor transfrontalieri si va avea chiar o baza de date cu toti romanii care au fost condamnati in alte state.
De la infiintarea noii structuri au fost deja verificate 1.500 de persoane la cererea autoritatilor din diferite state, iar in 800 de cazuri investigatiile au fost amanuntite. De asemenea, toti romanii care au fost returnati urmeaza sa fie monitorizati pe teritoriul tarii pentru a se vedea daca pregatesc o noua plecare sau daca au importat metode infractionale noi.
In primele sase luni ale acestui an, peste 19.000 de romani au fost trimisi in tara de autoritatile altor state. Dintre acestia, infractorii periculosi au intrat in atentia Serviciului pentru Combaterea Infractiunilor Savarsite de Cetatenii Romani in Strainatate. SCISCRS are in prezent date despre 6.000 de romani care au fost condamnati peste hotare, iar informatiile sunt grupate intr-o baza interactiva care va fi folosita de toate structurile.
In topul tarilor care au retrimis in Romania infractori conduce Italia, cu peste 7.000 de returnati, urmata de Spania si Franta, cu cate 2.500.
Ingrijorator de mare este numarul minorilor care au fost returnati, aproape 600 fiind trimisi inapoi din state ale spatiului Schengen in primele doua luni ale anului.