Home Actualitate Bazac vrea să reia campania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col...

Bazac vrea să reia campania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin

DISTRIBUIŢI

Ministrul Sănătății, Ion Bazac, a lansat, ieri, oficial, campania de informare pentru prevenirea, prin vaccinare, a apariției cancerului de col uterin, după ce a „înghețat“ programul de imunizare început de Eugen Nicolăescu, în condițiile în care doar 2% dintre fetițe au optat pentru vaccinare.
Campania, care are mesajul „Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale. Informează-te!“, se derulează cu sprijinul Ministerului Educației, cu susținerea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a UNICEF și a Fondului ONU pentru Populație și este finanțată integral de către companiile producătoare a vaccinurilor anti-HPV, a anunțat ministrul Bazac, într-o conferință de presă.

Mai multe informații

„Sunt hotărât să mai dăm o șansă acestui program, urmând recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Trans-misibile, care susțin vaccinarea anti-HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin. De data aceasta, Ministerul Sănătății va face lucrurile cum trebuie: corect, avizat și cu respect față de părinți, așa cum nu au fost făcute anul trecut. Vom derula o campanie de informare și numai după evaluarea ei vom decide dacă vom relua sau nu vaccinarea“, a afirmat ministrul Sănătății, precizând că dacă ar avea o fetiță el ar decide ca aceasta să fie vaccinată împotriva cancerului de col uterin.
Bazac a mai spus că, dat fiind că România este o țară ortodoxă, nu crede că fetele încep viața sexuală foarte devreme ca să fie nevoie de vaccinare la grupa de vârstă 9-11 ani, astfel că programul va avea ca țintă grupa de vârstă 12-14 ani.
Bazac a precizat că în 2008 au fost contractate 330.000 de doze de vaccin pentru acest program, care nu au fost achitate până în prezent.
Strategia campaniei de informare solicitată de către ministrul Sănătății pornește de la deficiențele programului din 2008: informație insuficientă sau neadecvată, pe fondul lipsei de disponibilitate pentru dialog a autorităților.
Astfel, Ministerul Sănătății va începe o campanie de informare națională cu o componentă predominantă de comunicare directă și care îi va viza pe părinți, pe medici și profesori, principalele categorii responsabile de dezvoltarea copiilor. Centrul Național de Informare pentru Prevenirea Can-cerului de Col Uterin (CNIPCCU), o entitate special creată, va asigura coordonarea și permanența comunicării cu publicul-țintă și cu presa.

Contact direct

„Ne dorim un dialog și un contact direct cu părinții. Medicii, diriginții și profesorii se vor întâlni cu părinții la școală și în cabinetele medicale pentru a discuta despre infectarea cu virusul HPV, cancerul de col uterin și despre vaccinarea de prevenire. Nimeni nu va fi încolonat la imunizare. Aceasta va fi derulată numai dacă, statistic, în urma evaluării, reiese că minimum jumătate dintre părinți înțeleg și sunt dispuși să își vaccineze copiii“, a explicat Bazac. Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, Cercetării și Inovării vor asigura comunicarea cu structurile de sănătate publică și de învățământ județene, care, la rândul lor, vor transmite informațiile între profesori și medici, pe de o parte, și părinți, pe de altă parte.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.