Partidul Naţional Liberal îşi duce ultimele zile ca partid de prima mană pe scena politică romanească, în condiţiile în care Alianţa PD-PLD se conturează, încet-încet. Partidul Liberal Democrat al fostului consilier prezidenţial Theodor Stolojan ar putea deveni partenerul politic al democraţilor. Întalnirile tot mai dese dintre platformişti şi liderii PD, consultările pe tema strategiei postaderare şi faptul că PLD le ţine isonul democraţilor pe tema alegerilor anticipate sunt doar cateva dintre semnalele constituirii unei viitoare Alianţe PD-PLD.
Democraţii le-au băgat deja liberalilor găluşca pe gat, iar motivul invocat a fost fidelitatea liberal-democraţilor vizavi de formarea Alianţei DA. -Înţepăturile- dintre liberali şi democraţi au fost date uitării, mai ales că acum, lideri democraţi, precum Radu Berceanu sau Cezar Preda, au trecut pe tuşă. Complementarii democraţilor, platformiştii Theodor Stolojan şi Gheorghe Flutur au preluat ştafeta şi au devenit principalii critici ai liberalilor.
Strategia liderului PNL, Călin Popescu Tăriceanu, aflat acum în fruntea unui partid în stare de avarie, este aceea de a împărţi în stanga şi în dreapta funcţii de vicepreşedinţi, încercand să-i împace pe liberali, în apropierea Congresului Extraordinar al formaţiunii. Oricum, obiectivul declarat al lui Tăriceanu a fost atins – primul ministru liberal va rămane în istoria Romaniei ca fiind şeful guvernului care a adus ţara în randurile Uniunii Europene. Integrarea în UE reprezintă practic cantecul de lebădă al premierului liberal.
Democraţii au refuzat să se implice în criza din PNL şi i-au lăsat pe liberali să se erodeze la guvernare, după ce chiar ei le-au săpat groapa. Invocand faptul că executivul nu mai are majoritate în parlament, după ieşirea de la guvernare a soluţiei imorale, Partidul Conservator, liderii democraţi s-au apropiat de platformişti, pe care i-au regăsit ca vechi prieteni. Chiar dacă viitorul PLD este motivul şubrezirii PNL, democraţii se spală pe maini şi susţin că o eventuală colaborare cu PLD, de dragul majorităţii în parlament, este mai potrivită decat -soluţia imorală- sau PSD.
Totul este pecetluit de atitudinea din ultima perioadă a lui Theodor Stolojan, călare pe un plan ce prinde contur. Iniţiatorul PLD a declarat că formaţiunea sa, încă neînregistrată la tribunal, este pregătită să intre la guvernare, în cazul în care se vor organiza alegeri anticipate, iar în fruntea executivului ar ajunge un democrat. Mai mult, alt lider platformist, Gheorghe Flutur, a anunţat ieri, tam-nesam, că PLD este gata să-l primească cu braţele deschise în randurile sale pe ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu, încă membru PNL. Dacă lucrurile se precipită, aşa cum arată semnele de început de an, nu este exclus ca Tăriceanu să mai piardă din efective, iar anticipatele să devină singura soluţie pentru salvarea puterii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane