Aflat de trei luni in epicentrul scandalului de la BRS, Sorin Ovidiu Vintu a devenit de doua zile actorul principal al unei noi -telenovele- financiare cu final neprevazut: BID, institutie creata de actualul presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu, cu banii lui SOV, proveniti de la FNI. Desi o banca mica, BID a reusit inca de la crearea sa sa devina cunoscuta in peisajul autohton, mai ales datorita suspiciunilor care planau asupra operatiunilor derulate de aceasta.
Pana la declansarea scandalului de la BRS, nici o autoritate nu a indraznit sa controbaie prin scriptele bancii sa vada daca intr-adevar banii raportati la capitalul social provin din ingineriile financiare efectuate de SOV la FNI. Doar constituirea BID era strans legata de numele celui de-al doilea om in stat, Nicolae Vacaroiu!
In mod surprinzator, la inceputul acestui an, cand -ciordelile- de la BRS au iesit la iveala, Politia si-a luat inima in dinti si a inceput sa cerceteze provenienta capitalului social al BID. Simtind acest lucru si adulmecand faptul ca bancuta sa ar putea fi luata la puricat, acum doua zile, SOV a decis sa autodizolve BID.
Bun actor, SOV declara, ieri, postului de radio BBC, ca decizia de a inchide BID nu a fost urmare a faptului ca in aceasta banca s-ar fi produs vreo infractiune, ci este unul dintre pasii vizand lichidarea afacerilor sale in Romania. Desi nu a explicat de ce a autodizolvat BID chiar inainte ca aceasta sa faca la Banca Centrala raportarile pentru februarie, SOV a sustinut ca BID nu ar fi putut sa acopere nereguli, deoarece BNR -a avut o grija de-a dreptul parinteasca- fata de aceasta banca, trimitand controale zilnice. In privinta deciziei BNR de a invalida conducerea executiva a BID, SOV a spus ca aceasta este -usor nefericita-, deoarece singurul plasament neperformant al BID a fost cel facut in BRS, de 85 miliarde de lei.
Interesant este ca, vizavi de celelalte plasamente neperformante efectuate pe vremea cat Nicolae Vacaroiu a condus BID, SOV a evitat sa raspunda transant, multumindu-se sa declare doar ca -in activitatea oricarei companii sunt operatiuni profitabile, operatiuni perdante-.
Surse bancare au declarat ca Adunarea Generala Extraordinara de luni, in care actionarul majoritar al Bancii de Investitii si Dezvoltare, Sorin Ovidiu Vintu, a luat decizia de autodizolvare a bancii are anumite vicii de procedura, care ar putea permite contestarea deciziei.
Sursele noastre ne-au declarat ca, in conformitate cu Legea 31/1990, Sorin Ovidiu Vintu trebuia sa tina cont, dar nu a facut-o, de faptul ca termenul de intrunire al AGA nu poate fi mai mic de 15 zile (n.r. – conducerea executiva s-a autodemis joi – inainte ca BNR sa-i retraga avizul -, iar luni a avut loc AGA). Totodata, pentru a nu exista vicii de procedura, convocarea AGA trebuia publicata in -Monitorul Oficial- al Romaniei, partea a IV-a, si intr-unul dintre ziarele de larga raspandire din localitatea in care se afla sediul societatii sau din cea mai apropiata localitate. Insa SOV nu a facut nici acest lucru. Deoarece nu respectase pasii descrisi mai sus, SOV mai avea totusi doua alte posibilitati pentru ca AGA, convocata de el in calitate de actionar majoritar, sa nu contina vicii de procedura: sa trimita o scrisoare recomandata actionarilor cu cel putin 15 zile inainte de data tinerii AGA Extraordinara sau sa afiseze o convocare, insotita de un convocator, ce trebuia semnat de actionari cu minimum 15 zile inainte de data tinerii adunarii. Insa, spun surele noastre, nici acesti pasi nu au fost parcursi. In acest caz, pentru ca totusi viciile de procedura vizand convocarea AGA sa fie acoperite, luni trebuiau sa fie prezenti actionarii reprezentand intreg capitalul social al BID. -Adunarea Generala, fara respectarea formalitatilor cerute pentru convocarea ei, se putea tine numai daca la aceasta erau prezenti actionarii reprezentand intreg capitalul social-, au declarat sursele noastre. Acestea au precizat insa ca la AGA Extraordinara de la BID, in care s-a decis autodizolvarea bancii, nu au fost prezenti toti actionarii, astfel ca decizia poate fi atacata in instanta de orice actionar care nu este de acord cu decizia luata de SOV.
Actionarii BID merg pe mana lui SOV
Surse bancare spun ca nici unul dintre actionarii BID nu va contesta convocarea AGA si, implicit, decizia de autodizolvare a bancii, deoarece SOV si conducerea executiva a bancii au fost interesati sa autodizolve banca inainte ca managerii BID sa raporteze la Banca Nationala a Romaniei datele financiare pentru luna februarie 2002. Motivul ar fi acela ca, din cauza plasamentelor de la BRS si a masurilor financiare dictate de SOV in calitate de actionar majoritar, la finele lunii ianuarie, BID avea fonduri proprii de doar aproximativ 151 miliarde de lei. Suma care depaseste cu doar un miliard de lei limita minima ceruta de normele bancare. Astfel, sustin surse noastre, dupa cum au evaloat lucrurile la BID, conducerea executiva si actionarii bancii erau constienti ca, la raportarea din februarie, fondurile proprii s-ar fi situat sub 150 miliarde de lei, lucru care ar fi obligat BNR sa retraga autorizatia de functionare a bancii si declansarea procedurii de faliment. In aceste conditii, exista riscul ca, inainte de a aproba decizia de autodizolvare decisa de SOV, BNR sa ia la puricat scriptele bancii. Lucru care n-ar fi fost deloc pe placul lui SOV, personaj aflat deja in epicentrul -cutremurului- financiar de la BRS.
Credite riscante si plasamente paguboase
Sursele noastre sustin ca un eventual control al BNR la BID ar putea scoate la iveala ca echipa de conducere a bancii a acordat anumite credite in conditii prea riscante si nici nu a urmarit destinatia lor. Totodata, ar fi existat riscul sa se descopere ca scaderea cu 75% a capitalurilor proprii a survenit in urma efectuarii necorespunzatoare, dar cu buna-stiinta, a unor plasamente. Unul dintre exemplele de plasamente extrem de riscante, in suma de peste 80 miliarde de lei, ar fi cel de la BRS, efectuat in momentul in care nici o banca din sistem nu mai lucra cu banca condusa de -locotenentul- lui SOV, Teodor Nicolaescu.
BNR nu primise cererea de autodizolvare
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, ne-a declarat, ieri dupa-amiaza, ca la sediul Bancii Centrale nu sosise nici un document oficial de la BID, privitor la decizia actionarilor de a autodizolva banca. Intrebat daca in momentul analizarii documentelor sosite de la BID, Banca Centrala va analiza situatia financiara a bancii respective, Vasilescu a spus doar ca institutia pe care o reprezinta va verifica doar situatia depozitelor constituite de populatie. -Ramane de vazut daca depozitele populatiei constituite la BID sunt acoperite, deoarece acestea sunt in grija Bancii Nationale.- Insa, in privinta efectuarii de catre BNR a unui control amanuntit la BID inainte ca cererea de autodizolvare sa fie aprobata de CA al Bancii Centrale, Vasilescu a ezitat sa dea un verdict, el marginindu-se sa raspunda -cred ca da-.