– In baza unui contract de agent aparent legal, oficialii prestigioasei companii de asigurare au acceptat sa rostogoleasca catre bidonul Continental Asig SA, nasit de cuplul Vintu & Maricel Pacuraru, suma de 117 miliarde de lei vechi, reprezentand peste 60% din contravaloarea a doua polite de asigurare incheiate (fara licitatie!) cu Posta Romana
Sub pretextul incheierii unui deal perfect valabil cu Posta Romana, oficiali ai Allianz Ţiriac Asigurari SA au agreat sa rostogoleasca, sub o aparenta legalitate, catre Continental Asig SA (n.r. – -broker- utilizat pe post de bidon de catre tandemul Sorin Ovidiu Vintu & Maricel Pacuraru in increngatura de companii create pe scheletul Postcom SA) aproximativ 117 miliarde de lei vechi obtinuti in urma parafarii unei afaceri de la compania nationala. -Ingineria- este devoalata chiar de documentele oficiale emise de Allianz Ţiriac SA Romania, care demonstreaza negru pe alb cum, dupa incheierea a doua polite de asigurare cu Compania Nationala Posta Romana, in valoare de peste 187,42 miliarde de lei vechi, oficialii Allianz Ţiriac SA Romania au agreat sa gireze si sa parafeze -un contract de agent de asigurare- cu un -broker de asigurari- din famiglia Postcom, prin care tandemului Vintu & Pacuraru i-a revenit peste 60% din afacere. Operatiunea respectiva, aparent legala, are insa cateva mari -bube-. In primul rand, conform art. 9 alineatul 1 litera c) din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii (n.r. – act normativ intrat in vigoare din data de 26 august 2005), afacerea are anumite elemente constitutive care conduc la existenta infractiunii de evaziune fiscala: -Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale: (…) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive-. In plus, modalitatea in care peste 60% din suma obtinuta de Allianz Ţiriac SA Romania de la Posta Romana a fost rostogolita in conturile bidonului utilizat de SOV & Pacuraru miroase a plata mascata a unei mite achitate (chipurile!) in schimbul obtinerii de catre prestigioasa companie de asigurari a politelor negociate de Posta Romana. Contactati, oficialii Allianz Ţiriac SA Romania au negat existenta vreunei ilegalitati. Cu toate acestea, citind atent raspunsul companiei de asigurari, se deduce ca afacerea parafata cu brokerul Continental Asig SA a fost o operatiune fictiva, prin care s-a dorit a se oferi o tenta de legalitate operatiunii de rostogolire catre caracatita patronata de Vintu si Prisacaru a sumei de 117 miliarde de lei vechi provenite de la Posta.
Surprinzator, existenta fraudei a fost confirmata inclusiv de -managerul faliment- al Postei Romane, Dan Mihai Toader, care a confirmat, ieri, telefonic, ca afacerea incheiata intre Allianz Ţiriac si Continental Asig SA reprezinta o -inginerie- financiara, atata vreme cat respectivele polite dintre asigurator si compania nationala au fost parafate fara intermediari, dar si fara licitatie. -Curentul- detine documente care arata ca afacerea nu este unica, ea fiind repetata la indigo de cuplul SOV – Prisacaru prin intermediul altor asiguratori si al altor bidoane.
Documente oficiale aflate in posesia noastra arata ca rostogolirea celor 117 miliarde de lei vechi de la Allianz Ţiriac SA catre Continental Asig SA (capusa din famiglia Postcom, infiintata la Galati de catre tandemul SOV – Maricel Pacuraru) s-a facut intr-un mod total -ingenios-, dupa un scenariu bine pus la punct, similar celor utilizate in cazul megaescrocheriilor BRS, BID sau FNI, in care externalizarea unor sume uriase s-a facut prin intermediul unor onorabile persoane fizice sau juridice utilizate in postura de bidoane. Dar sa vedem cum s-a derulat afacerea.
Conform actelor oficiale, la data de 3 martie 2006, Compania Nationala Posta Romana – reprezentata de Dan Mihai Toader (director general) si Lepadatu Emanoil (director economic) – a incheiat la Bucuresti cu Allianz Ţiriac SA – reprezentata de director general Cristian Constantinescu – doua polite de asigurare de viata de grup, ambele avand o valoare cumulata de peste 18.742.850 RON. Politele respective (nr. GSC0600582720 – facsimil 1 si nr. GSC0600583611 – facsimil 2) arata ca acestea au fost parafate direct de Posta Romana cu Allianz Ţiriac SA (fara vreun intermediar!!!), in vederea asigurarii de viata a angajatilor CNPR in intervalul 4 martie 2006 – 3 martie 2007. Mai mult, ambele polite prevad ca plata primelor de asigurare de catre CNPR se va face trimestrial (30.03.2006, 3.06.2006, 3.09.2006, 3.12.2006), in transe de cate 1.750.000, respectiv 2.935.712,5 RON.
Afacerea ar fi trebuit sa dea inca de la inceput de gandit oficialilor CNPR, tinand cont de faptul ca politele au fost semnate personal de catre directorul general al Allianz Ţiriac Asigurari SA Romania, Cristian Constantinescu, si nu cum spun regulile de catre directorul Sucursalei Bucuresti a companiei de asigurare si contrasemnate de un director de vanzari din centrala asiguratorului. Insa, acest lucru nu s-a intamplat, tinand cont de faptul ca sefii CNPR nu cunosc regulile pietei asigurarilor.
Bidon pe post de… agent
Surprinzator, la 20 de zile dupa ce Allianz Ţiriac Asigurari SA Romania finalizase negocierile purtate direct cu Posta Romana si incheiase cele doua polite de asigurare mentionate, in afacere apare Continental Asig SA Galati, capusa constituita pe scheletul Postcom SA, din banii angajatilor Postei de tandemul SOV – Maricel Pacuraru. Fara nici o legatura cu politele incheiate de Posta Romana, bidonul respectiv incheie cu Allianz Ţiriac Asigurari SA – sucursala Brasov (reprezentata de director Cristina Avramescu), in baza Legii 32/2000 (privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare), un -Contract de agent de asigurare- (nr. 5885/23.03.2006) (facsimil 3) prin care se obliga sa incheie pe o perioada de un an, contra unui comision neprecizat, polite pentru prestigioasa companie de asigurari.
In aceeasi zi, in mod cu totul ciudat, la contractul mentionat apar doua acte aditionale (facsimil 4 si 5) care prevad un lucru senzational: anume ca desi nu avusese nici o legatura cu afacerea dintre Allianz Ţiriac Asigurari SA si CNPR, SC Continental Asig SA primeste -prin derogare de la prevederile oricarui act aditional la Contractul de agent 5885/23.03.2006- un comision de 61% pentru polita de asigurare nr. GSC0600582720 (facsimil 1) si un comision de 66% pentru polita de asigurare nr. GSC0600583611 (facsimil 2). Per total, suma platita prin respectivele polite se ridica la 117 miliarde de lei vechi.
Cele doua acte aditionale au cateva neajunsuri care dau de gol faptul ca la mijloc este o mare frauda in beneficiul tandemului SOV – Pacuraru. In primul rand nu sunt semnate de Cristina Avramescu, directorul sucursalei Brasov, ci de o alta persoana care a semnat nedescifrabil. Apoi, ele nu explica in nici un mod de ce o sucursala a Allianz Ţiriac Asigurari SA care nu a avut in portofoliu polita incheiata cu CNPR plateste o suma unui agent al sau (terta persoana) care nu are legatura cu afacerea parafata cu Posta.
Cine se scuza se acuza
Contactati pentru a explica afacerea parafata cu Continental Asig SA, care a permis rostogolirea banilor incasati de la CNPR in buzunarele tandemului SOV – Pacuraru, oficialii Allianz Ţiriac Asigurari SA au evitat sa vorbeasca. Motivul: lipsa unor explicatii pertinente, care sa demonstreze ca respectivul comision de 117 miliarde de lei nedatorat capusei lui SOV nu a fost de fapt o mita mascata.
Ascunzandu-se dupa vorbe -iscusite-, oficialii companiei de asigurari s-au multumit sa ne explice in scris ca afacerea a fost perfect valabila. Astfel, fara a demonstra ca lucrurile stau asa, ei fac cateva greseli. Prima: insinueaza ca Posta ar fi apelat la un agent de asigurari, in speta la Continental Asig, desi pozitia lor e contrazisa de seful CNPR, Dan Mihai Toader, care arata ca Posta a negociat direct cele doua polite, fara intermediari. A doua: justificand decalajul dintre data intrarii in vigoare a politelor de asigurare (03.02.2006) si cea la care s-a semnat Contractul de agent (23.03.2006), ei gafeaza spunand ca -intre data recomandarii clientului Posta si data la care s-a finalizat negocierea termenilor si conditiilor Contractului de agent s-a scurs o perioada de circa doua saptamani; data semnarii Contractului de agent este doar punctul final al tuturor negocierilor mentionate anterior-. De ce gafeaza? Pentru ca bidonul Continental Asig nu beneficia de comision din politele parafate de CNPR si nu putea negocia intelegerea dintre Posta si asigurator din doua motive: nu avea semnat cu Allianz un contract de agent care sa-i permita sa actioneze in numele acesteia si nu era imputernicit de CNPR. Dovada ca la mijloc e o -inginerie- sta si refuzul Allianz de a explica cum a prins contractul cu CNPR fara licitatie: -Obligatia de a organiza o licitatie pentru achizitia de servicii de asigurare revenea, potrivit prevederilor OUG 60/2001, Postei Romane-.
Dan Mihai Toader contrazice Allianz
Seful companiei nationale sustine ca n-a delegat vreo terta persoana sa negocieze sau sa incheie in numele acesteia asigurari de viata pentru angajati
Contactat telefonic, seful Postei, Dan Mihai Toader, a negat faptul ca pentru incheierea de catre compania de stat a politelor cu Allianz Ţiriac ar fi delegat un intermediar, in speta bidonul Continental Asig SA, sustinand ca nu cunoaste modalitatea prin care Allianz Ţiriac SA Romania a rostogolit catre -brokerul- Continental Asig SA peste 60% din cele 187,42 de miliarde de lei vechi, cat reprezinta contravaloarea politelor incheiate cu Posta. Toader a dezvaluit un lucru extraordinar, care releva existenta unei fraude. Anume ca Posta a negociat direct cu Allianz Ţiriac SA, iar data la care au fost parafate politele, adica 3 martie 2006, reprezinta momentul la care au fost finalizate negocierile dintre cele doua companii.
-Cele doua polite de asigurare de viata de grup, nr. GSC0600582720 si nr. GSC0600583611, au fost negociate si incheiate cu Allianz Ţiriac SA direct de catre Posta Romana, fara nici un intermediar. Nu am cunostinta de plata unui comision catre o terta companie, insa pot sa spun ca Posta Romana nu a delegat pe nimeni sa negocieze sau sa incheie in numele sau asigurari de viata pentru angajatii companiei. Data la care au fost finalizate negocierile dintre compania pe care o reprezinta si Allianz Ţiriac SA reprezinta data inscrisa pe politele de asigurare mentionate, si este 3 martie 2006-, a declarat Dan Mihai Toader, contrazicand astfel versiunea -oficiala- comunicata de oficialii prestigioasei companii de asigurare.
Allianz are alta versiune
-Curentul-: Cum a fost posibil ca pentru politele de asigurare avand ca beneficiar Posta Romana, emise la 03.03.2006 de Allianz Ţiriac – centrala Bucuresti si semnate de domnul director general Cristian Constantinescu, compania dvs. sa plateasca ulterior, in baza unui -Contract de agent- semnat de Allianz Ţiriac – sucursala Brasov, datat 23.03.2006, un comision de peste 60% din suma incasata catre o terta companie (broker de asigurari) care n-a prestat serviciul de vanzare a politelor respective?
Allianz Ţiriac SA: Polita de asigurare de viata pentru angajatii Postei Romane a fost intermediata de un agent de asigurare – persoana juridica. Potrivit prevederilor Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, activitatea de asigurare se deruleaza si prin intermediul agentilor de asigurare, persoane fizice sau juridice, astfel incat prezenta unui agent de asigurare in cazul politei de asigurare incheiate pentru angajatii Postei Romane e in acord cu dispozitiile legii, cat si cu situatia de fapt.
Negocierea unei polite de asigurare de asemenea anvergura (10 riscuri asigurate distincte, acoperiri pentru peste 35.000 salariati plus membrii familiilor acestora) necesita perioade indelungate de timp (in cazul in speta, negocierile dintre Allianz Ţiriac Asigurari si Continental Asig SA au durat mai multe luni). Decalajul dintre data intrarii in vigoare a politei de asigurare si data la care s-a semnat contractul de agent se justifica prin faptul ca intre data recomandarii clientului Posta Romana si data la care s-a finalizat negocierea termenilor si conditiilor Contractului de agent s-a scurs o perioada de circa doua saptamani. Data semnarii Contractului de agent (23.03.2006) este doar punctul final al tuturor negocierilor mentionate anterior.
-Curentul-: Obtinerea contractului cu Posta Romana s-a facut in urma organizarii unei licitatii publice?
Allianz Ţiriac: Compania noastra a furnizat servicii de asigurare de viata pentru angajatii Postei ca urmare a solicitarii formulate de reprezentantii legali ai Postei prin intermediul agentului de asigurare. Obligatia de a organiza o licitatie pentru achizitia de servicii de asigurare revenea, potrivit prevederilor OUG 60/2001 privind achizitiile publice (act normativ in vigoare la data incheierii politei de asigurare – martie 2006), persoanei juridice definite ca autoritate contractanta de actul normativ invocat, respectiv Posta Romana.
Mihai Iacob
Ovidiu Zara