Home Actualitate Biroul Electoral Central, un instrument in mana PSD

Biroul Electoral Central, un instrument in mana PSD

DISTRIBUIŢI

Sase din cei sapte magistrati ai Biroului Electoral Central au fost numiti judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre Ion Iliescu. Desemnarea judecatorilor s-a facut prin tragere la sorti, insa in urna nu au fost introdusi tocmai magistratii care aveau vechime in cadrul Curtii. Justificarea acestei decizii a fost aceea ca, la cererea societatii civile, au fost exclusi magistratii care au luat parte la alegerile din 2000 si 2004, precum si membrii CSM. In ultimul an, actuala putere, prin ministrii Rodica Stanoiu si Cristian Diaconescu, a folosit toate mijloacele, nu neaparat legale, pentru a modifica componenta Curtii Supreme. Prin acest joc, atat BEC, cat si Curtea Suprema sunt controlate de Ion Iliescu si partidul sau de suflet, iar deciziile ce vor fi luate vor fi cat se poate de -obiective- in favoarea PSD.

In urma cu cateva luni, actuala putere declansa actiunea de -primenire- a magistratilor Curtii Supreme. In locul celor -prafuiti-, numiti in timpul mandatului lui Emil Constantinescu, au fost adusi oameni -noi-, apropiati de PSD. Punctul culminat a fost atins o data cu debarcarea fostului presedinte Paul Florea si aducerea la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie a unui vechi prieten a lui Ion Iliescu, Nicolae Popa. Beneficiile acestei miscari se vad insa abia acum, cand s-a ajuns in situatia ca intreg Biroul Electoral Central sa fie controlat de catre PSD.


Cei sapte membri ai BEC au fost alesi printr-o procedura cat se poate de transparenta, numele lor fiind extrase dintr-o urma, intr-o sala plina de ziaristi. Indiferent cine ar fi fost ales, lucrurile ar fi stat la fel, deoarece actuala putere avusese grija sa-si aranjeze lucrurile cu ceva vreme in urma. Astfel, vinerea trecuta au fost desemnati Emil Ghergut, Victor Pasca, Nicoleta Florea, Gheorghe Cernat, Veronica Radulescu, Emilia Braicau si Magdalena Ghermeli. Cu o singura exceptie, Victor Pasca, toti ceilati magistrati desemnati au fost numiti la Curtea Suprema de actuala putere. Nicoleta Florea, Gheorghe Cernat si Emilia Braicau au fost numiti judecatori anul acesta, Magdalena Ghermeli in 2003, iar Veronica Radulescu si Emil Ghergut in 2001. Explicatia este cat se poate de simpla. Pe langa inlocuirea masiva a judecatorilor, Nicolae Popa a mai folosit o mica smecherie. Astfel, la -solocitarea societatii civile-, el a hotarat ca la alegerile pentru desemnarea Biroului Electoral Central sa nu participe judecatorii care au fost desemnati la alegerile din 2000 si 20004. Mai mult, s-a stabilit ca nici magistratii care fac parte din Consiliul Superior al Magistraturii sa nu fie luati in calcul. Prin acest joc au fost scosi din calcul toti judecatorii cu vechime in cadrul Curtii. Pentru a nu bate la ochi, aceeasi -societate civila- a propus ca in calcul sa nu fie luati nici magistratii care au o ruda (sot/sotie) judecator la Curtea Constitutionala sau care candideaza la alegerile parlamentare sau prezidentiale.

Un trecut glorios

In urma tragerii la sorti, presedinte al Biroului Electoral Central a fost desemnat judecatorul Emil Ghergut, un magistrat cu un trecut -glorios-. Revolutia din 1989 l-a gasit pe Emil Ghergut in postura de judecator la cea mai inalta instanta din tara, Tribunalul Suprem, cum se numea el la data respectiva. Mai mult, Ghergut era membru in Biroul Organizatiei de Baza, o structura de conducere a Partidului Comunist Roman de la nivelul fiecarei institutii. Ca prin minune, Ghergut a reusit sa-si mentina pozita, din 1990 pana in 1998 fiind judecator la Curtea Suprema de Justitie. In aceasta calitate a fost unul dintre judecatorii care s-au conformat indicatiei trasate de Ion Iliescu de a respinge cererile de retrocedare a imobilelor nationalizate. Intrat in conflict cu Sorin Moisescu, numit presedinte al Curtii Supreme in 1998, Ghergut este indepartat de la instanta suprema si mutat la Curtea de Apel Bucuresti in calitate de judecator inspector. O data cu revenirea la putere a lui Ion Iliecu, Ghergut este -reabilitat- si numit, din nou, la propunerea ministrului justitiei de la data respectiva, Rodica Stanoiu, judecator la Curtea Suprema.

Toti oamenii presedintelui

Politica de schimbare a magistratilor de la Curtea Suprema a demarat in cursul mandatului de ministru a Rodicai Stanoiu. In acest fel, la instanta suprema au ajuns mai toti prietenii si colaboratorii fostului ministru, plus cateva sotii de pesedisti. Noul ministru, Cristian Diaconescu, a continuat aceasta politica. In plus, Diaconescu a fortat si inlocuirea din functie a lui Paul Florea, fostul presedinte al Inaltei Curti. Aplicand in avans o lege ce nu fusese nici macar aprobata de parlament, ministrul Diaconescu a reusit sa obtina, cu largul concurs al membrilor CSM, pensionarea lui Florea. In locul lui a fost numit -juristul de casa- a lui Ion Iliecu, Nicolae Popa. Intreaga sa cariera postrevolutionara s-a bazat pe favorurile facute de Ion Iliescu, care l-a numit presedinte al Curtii Constitutionale, iar dupa expirarea mandatului, presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ilegalitatea acestei miscari a fost unul din motivele pentru care Romania a fost aspru criticata in raportul de tara al Uniunii Europene. Fara a avea nici o zi de experienta ca magistrat, Popa este instrumentul ideal prin care PSD poate tine sub control Curtea Suprema, iar prin intermediul magistratilor de aici si Biroul Electoral Central, cel care va stabili daca alegerile au fost sau nu corecte.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.