Institutiile care sunt in subordinea lui Blanculescu incalca grav legea si oculteaza achizitiile pe care le fac din bani publici. Autoritatea Nationala a Vamilor si AVAB au ales doua moduri diferite de a ascunde anumite afaceri asupra carora planeaza semne mari de intrebare. La vami, in acest an nu au mai fost facute publice decat anunturile de intentie, conducatorii institutiei nepublicandu-le in -Monitorul Oficial-, conform legii, si pe cele de atribuire a contractelor. Aceste anunturi ar fi trebuit sa cuprinda, printre altele, numarul de oferte primite, numele firmei care a castigat, procedura de negociere si, ce era mai important, cantitatea si pretul bunurilor achizitionate. In 2004 exista 16 anunturi de participare sau intentie si unul singur de atribuire, ceea ce inseamna ca Autoritatea Nationala a Vamilor a ascuns de ochii indiscreti 15 contracte. Aceste intelegeri au valori mari, singura publicata in acest an avand o valoare in jurul a un milion de euro.
De cealalta parte, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare ignora legea in acelasi fel. Institutia publica anunturile de atribuire, dar nu exprima clar preturile pe care le plateste. Fiecare secretizare de acest gen are, in opinia oficialilor AVAB, o explicatie care mai de care mai ilara.
Institutia care l-a lansat pe Ionel Blanculescu foloseste o smecherie expirata si publica la rubrica -pretul sau gama preturilor platite- sintagme de genul -pret/bucata- sau -determinabil pe baza devizului-. Aceasta din urma formula este menita sa ascunda pretul real al contractului pe care AVAB l-a semnat in urma cu un an cu societatea comerciala Instal Grup Construct. Obiectul intelegerii era reprezentat de remedierea instalatiilor sanitare, iar pentru lucrarea cu pricina institutia publica a considerat de cuviinta sa negocieze numai cu aceasta firma, fapt care ridica si mai mari semne de intrebare asupra faptului ca pretul nu a fost facut public.
O situatie asemanatoare este intalnita si in cazul cumpararii de soft, unde, de asemenea, nu este specificata valoarea contractului si nici numarul de licente achizitionate. Si mai grava este situatia de la contractul pe care AVAB l-a incheiat cu Sysware Romania SRL in decembire 2002 si care avea ca obiect achizitionarea de echipamente de tehnica de calcul si conectarea la retea. In acest caz, trebuie sa specificam faptul ca pentru a se desfasura o licitatie normala, AVAB trebuia sa spuna numarul de produse pe care dorea sa le achizitioneze, in acest caz fiind mai mult decat simpla calcularea preturilor. Mai exact, contractul a fost semnat pe un numar clar de produse si, de asemenea, pe un pret negociat in prealabil, fapt pentru care valoarea totala a intelegerii era cunoscuta, iar functionarii de la AVAB nu au nici un fel de scuza -In mod sigur nu s-a incalcat legea.Nu ne ascundem de nimeni-, a declarat in prima faza consilierul pe probleme de imagine a AVAB, Mioara Iordache, care apoi a incercat in toate felurile sa ne determine sa amanam publicarea materialului. Prima data nu l-a gasit pe singurul om din institutie care se ocupa de achizitii publice, a doua oara a descoperit ca de fapt nu acesta stia oricum despre aceste contracte pentru ca era recent angajat, iar apoi a constatat ca nimeni nu stie sa raspunda la aceste intrebari decat a doua zi -Nu am gasit persoana care a lucrat la aceste achizitii-, a spus Iordache subliniind faptul ca AVAB are prea putini angajati.
De cealalta parte se regaseste Autoritatea Nationala a Vamilor care nu a mai publicat in acest an decat un singur anunt de atribuire. In rest, ANV a facut publice numai anunturile prin care instiinta firmele interesate ca doreste sa achizitioneze ceva, dar dupa organizarea licitatiilor sau negocierilor cu o singura sursa si dupa semnarea contractelor trecea totul sub tacere. Aceste contracte despre care vorbim au valori foarte mari, iar ascunderea lor nu poate decat sa ridice si mai multe semne de intrebare asupra felului in care s-au desfasurat aceste afaceri. Oficialii de la Autoritatea Nationala a Vamilor au justificat situatia prin faptul ca persoana care raspunde de licitatii este plecata in concediu, dar va fi sanctionat cu mustrare pentru aceste nereguli, urmand ca anunturile sa fie republicate.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane