La 12 ani dupa ce partidul unic a disparut, mentalitatile inca persista. Ca si atunci, acum un -partid- dispune in tot si-n toate. El este si Guvern, si Parlament. Mai mult decat atat, se profita de suferinta unor oameni ca sa se obtina capital politic. Astfel, pentru ca cele 40 de familii, sinistrate in urma incendiului care a distrus blocul din Drumul Taberei, sa-si recapete locuintele renovate, era nevoie de Partidul Democratiei-Sociale (PSD). Era nevoie ca PSD sa dea ordine, sa ia masuri, pentru ca autoritatile statului sa-si faca datoria. A doua zi de la dezastru, partidul s-a intrunit si a hotarat ca Guvernul si Consiliul Local al sectorului 6 sa aloce fondurile necesare, pentru ca blocul sa fie -remediat in scurt timp-. De asemenea, la centru s-a mai dispus: prefectul de Bucuresti, Gabriel Oprea, impreuna cu primarul sectorului 6, Dan Darabont, si cu ministrul lucrarilor publice, Miron Mitrea, se vor deplasa la fata locului pentru a lua masurile necesare pentru ca -oamenii sa poata locui in apartamentele din acest bloc-. Ceea ce se uita a se spune, insa, este ca miliardele de lei nu vor fi alocate din bugetul PSD, ci din banii nostri, din bugetul de stat. Restul este demagogie proletcultista.
PSD dispune
Prefectul Capitalei, Gabriel Oprea, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul va suporta cheltuielile pentru repararea apartamentelor distruse in incendiul produs, duminica, la blocul cu 10 etaje din cartierul bucurestean Drumul Taberei.
Prefectul a precizat ca aceasta decizie a fost luata la sedinta de ieri dimineata a Delegatiei Permanente a PSD, unde premierul Adrian Nastase si mai multi membri ai Cabinetului sau au stabilit ca una din firmele care se ocupa de constructiile de la ANL sa preia refacerea imobilului din Drumul Taberei.
-Aceasta decizie va fi reglementata printr-o hotarare de Guvern, iar la locul dezastrului deja au fost montate schelele pentru reconstructie. Am fost, ieri dimineata, la locul incendiului, impreuna cu ministrul locuintei, Miron Mitrea, care a cerut unei firme sa faca expertizele, costurile reparatiilor, suma urmand sa fie acoperita prin hotarare de Guvern,- a mai spus prefectul.
Darabont promite innoirea blocului de Paste
Primarul sectorului 6, Dan Darabont, a declarat, cu aceeasi ocazie, ca membrii Consiliului Local al acestei zone administrative au aprobat, ieri, acordarea unui ajutor banesc de 3,5 miliarde de lei pentru ca locatarii imobilului afectat sa-si poata cumpara bunurile distruse in incendiu.
-O comisie sociala va analiza fiecare familie, pentru a vedea ce pagube s-au produs si ce costuri vor fi pentru despagubire. Vrem ca, pana la sarbatorile de Pasti, acei oameni sa aiba casele si mobilierul refacute,- a spus Darabont. In ceea ce priveste situatia legalitatii depozitului de la care a izbucnit incendiul, Darabont spune ca -firma respectiva a fost amendata de mai multe ori de Disciplina in constructii, dar nu a platit nimic si s-a ajuns in instanta. De aceea, noi sustinem ca acest agent economic functiona fara nici un temei legal,- a adaugat primarul.
Patronii ciprioti faceau legea fara a fi stanjeniti de nimeni
Potrivit prefectului, din relatarile locatarilor din blocul afectat a rezultat ca reprezentantii firmei cipriote i-au amenintat de mai multe ori, chiar si cu pistolul, in cadrul unor conflicte legate de ocuparea spatiului de la parterul imobilului, iar ca societatea cipriota detinea si un apartament in blocul respectiv.
Seful Politiei Capitalei, generalul Mihai Gheorghe, a explicat, la randul sau, ca firma respectiva si-a incheiat un contract de asigurare in valoare de aproximativ 1,7 milioane de dolari pentru spatiu, mobila si marfa impotriva dezastrelor. -Din cercetarile de pana acum rezulta ca asigurarea au facut-o din obligatie, pentru faptul ca au facut acel imprumut bancar. La fata locului au fost insa si reprezentanti ai firmei de asigurari,- a mai spus seful Politiei.
El a admis faptul ca exista posibilitatea ca cetatenii ciprioti sa fi incendiat sediul firmei pentru a incasa asigurarea, dar a spus ca, pana la aflarea raportului Pompierilor, nu pot fi luate alte masuri asupra acestora.
-Politia a inceput ancheta si am descoperit ca, la adresa respectiva, functionau patru firme ale celor cinci cetateni ciprioti. De asemenea, acestia mai detin doua firme in Bucuresti si una in judetul Prahova. Dintre cei cinci actionari ai firmei la care s-a produs incendiul, au fost retinuti pentru cercetari deocamdata numai doi,- a completat seful Politiei Bucuresti.
Romanii sunt printre ultimele locuri in topul european al asigurarilor
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan, a aratat ca, pana in prezent, din cele aproape 90 de persoane ramase fara locuinta a fost identificat un singur locatar care detinea o polita de asigurare in valoare de 17.000 de dolari pentru apartament si 8.000 de dolari pentru bunurile aflate in imobil.
-In Romania, numarul locuintelor pentru care au fost incheiate polite de asigurare reprezinta intre 5% si 10% din totalul imobilelor aflate in proprietate privata si este de aproape sapte ori mai redus fata de cel practicat in Ungaria, tara cu o populatie de doua ori mai mica decat a Romaniei. Una dintre probleme o constituie nivelul redus de cunoastere a produselor oferite de societatile de asigurari, care ar trebui sa puna accent, in spoturile publicitare, pe explicarea avantajelor protectiei oferite de asigurare. -Daca in Romania avem asigurate pana in 10% din locuintele proprietate privata, in tarile din Europa vorbim de zeci de procente -, a adaugat Crisan.