Ideea ca blondele sunt proaste este o conventie sociala
Daca cei mai multi dintre barbati intorc capul atunci cand vad o blonda pe strada, in reclamele difuzate in ultimele luni pe posturile de radio si televiziune au inceput sa fie ridiculizate. Mitul femeii blonde si fara minte, sustinut de nenumaratele bancuri ce o au ca personaj principal, a fost astfel consolidat. Blondele care au umor le-au tratat insa ca pe niste glume oarecare, iar celelalte nu au ajuns sa-si schimbe culoarea parului, ambele grupuri stiind probabil ca, oricum, -barbatii prefera blondele-. Consiliul National al Audiovizualului (CNA) s-a autosesizat totusi, si saptamana trecuta a dat un avertisment firmelor care au produs aceste reclame.
Ce spun blondele?
Ca si bancurile cu moldoveni, olteni sau ardeleni, in care se scot in evidenta trasaturile negative si care starnesc rasul, bancurile cu blonde n-ar trebui sa supere prea mult, spune o blonda care a dorit sa-si pastreze anonimatul. -Este intr-adevar o campanie importanta care vizeaza blondele, dar nu ma deranjeaza. Asta pentru ca, in general, nu ma intereseaza reclamele; le ignor-, spune ea. Sunt insa si blonde care s-au simtit lezate de reclamele pe aceasta tema. -Nu sunt niste reclame nemaipomenite. Si apoi exista persoane blonde foarte destepte si persoane brunete foarte proaste. Desteptaciunea nu depinde de culoarea parului-, spune Sorina, care nu este o blonda natural. Fara menajamente, ea declara totusi ca aceste reclame sunt expresia unei discriminari, precum cea care se practica in bancurile cu moldoveni, olteni etc.: -Nu sunt de acord nici cu acestea, deoarece nu caracterizeaza atat de bine aceste categorii. -Nu cred ca ar trebui neaparat interzise, deoarece societatea noastra este foarte sensibila la acest lucru. Cred ca pe piata se vor autoelimina, asa cum s-a intamplat si cu manelele. Atat timp cat s-a vrut interzicerea lor, au avut o ascensiune-, adauga Sorina.
Cum au aparut bancurile cu blonde?
Cum s-a format totusi aceasta mitologie a femeii blonde si proaste? Unii cred ca ar putea fi nascuta din invidia non-blondelor. -Este vorba de o idee preconceputa, care are la origine brunetele-, spune Iuliana, o blonda cu parul carliontat, care studiaza jurnalistica. Exista si opinii conform carora bancurile si reclamele cu blonde ar putea fi concepute de barbati: -Persoanele pot fi destepte, de inteligenta medie sau neinteligente. Cred ca cei care concep aceste reclame sunt barbatii ce au avut de-a face cu multe femei din aceasta ultima categorie-, spune o studenta in drept a carei culoare de par nu poate fi definita.
Blondele sunt la mare pret in spatiul german, nordic si islamic
-Ideea ca blondele sunt proaste este o conventie sociala-, spune sociologul Nicu Gavriluta, lector la Facultatea de Filosofie a Universitatii -Al.I. Cuza-. Aceasta mentalitate comuna se bazeaza pe asocierea frumusetii cu femeile blonde si pe ideea ca cine este frumos nu poate fi in acelasi timp si destept. Dar valorizarea femeii blonde, asa cum sustine Nicu Gavriluta, difera de la un spatiu cultural la altul: -Femeia blonda este pretuita in spatiul german si in tarile nordice, dar si in spatiul islamic-, explica sociologul Nicu Gavriluta. Chiar daca si aici barbatii prefera mai mult blondele, Romania se situeaza totusi la antipod fata de aceste culturi. Dovada sunt reclamele in care promovarea produselor se face atragand atentia asupra prostiei blondelor. Daca acestea nu sunt valorizate negativ in reclame, atunci au mai putine sanse sa apara in spoturi publicitare: -Conform unui studiu realizat de sociologul Vasile Dancu, in reclamele la parfumuri, de exemplu, blondele apar in proportie de doar 21%, spre deosebire de brunete, care apar in proportie de 40,5%-, spune Nicu Gavriluta.
Mirela Corlatan