Surse oficiale din BNR au declarat ca membrii Consiliului de Administratie al bancii centrale au decis, joi, sa retraga autorizatia de functionare a BID, avizand favorabil hotararea luata de actionarul majoritar al bancii, Sorin Ovidiu Vintu (care detine peste 90% din actiuni), de lichidare a bancii prin dizolvare. Decizia BNR – motivata de faptul ca -BID nu are o expunere mare in piata si nici plasamente de la persoane fizice, iar pentru tranzactiile in litigiu exista deja plangeri penale si din partea societatii de asigurare-reasigurare Astra si a BNR- – ii convine de minune lui SOV. Motivul? Posibilitatea oferita BID de catre BNR, de a iesi de pe piata bancara cu acordul sau, il scoate basma curata pe controversatul om de afaceri in dosarul penal in care este cercetat pentru ca ar fi incalcat Legea bancara atunci cand a constituit banca, ne-au declarat surse oficiale din cadrul IGP.
Surse bancare ne-au explicat ca, urmare a deciziei luate de catre Consiliul de Administratie al BNR, banca lui SOV se va lichida prin dizolvare, in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societatile comerciale. -Varianta aleasa va grabi lichidarea acestei banci, care oricum nu avea nici un viitor-, au declarat surse oficiale din BNR, incercand sa explice de ce bancii lui SOV nu i-a fost retrasa autorizatia de functionare ca sanctiune pentru managementul defectuos.
Daca ar fi sa ne luam dupa bancherii care au condus BID in ultimul an (trio-ul Croitoru-Licuriceanu-Rotaru), dupa lichidarea prin dizolvare a BID si achitarea debitelor catre diversi creditori (persoane fizice si juridice), actionarilor bancii le va ramane la dispozitie suma de 21 miliarde de lei (636.000 de dolari). Ceea ce inseamna ca SIF Muntenia, care detine un pachet de 4,99% din actiuni (pentru care Teodor Mihaescu, presedintele Muntenia Invest SA – administratorul acestei institutii financiare, i-a platit in avans si fara nici o garantie lui SOV suma de 1.000.000 de dolari), va primi 1.047.900.000 lei. Adica echivalentul a doar 32.000 dolari, fapt care ar genera o pierdere pentru SIF de aproape 970.000 dolari. Se pare insa ca, urmare a intelegerilor dintre Teodor Mihaescu si SOV, acesta din urma isi va achita datoria catre SIF Muntenia prin punerea la dispozitia societatii de investitii a unor active din patrimoniul Grupului Gelsor, companie care-i -apartine- avocatului nemtean Ioan Chelaru. Cea mai complicata situatie este insa pentru Astra, care in cazul lichidarii BID risca sa piarda aproximativ doua milioane de dolari – suma depusa in BID ca garantie oferita de fosta conducere a companiei de asigurari pentru un credit acordat de banca lui SOV firmei Romcuart (apartinand fostului prefect de PSD de Hunedoara, Costel Alic). Trebuie subliniat faptul ca, desi decizia BNR inclina, cel putin la o prima vedere, in favoarea lui SOV, totusi, omul de afaceri nu se poate considera linistit nici dupa dizolvarea BID, deoarece Politia a preluat si copiat deja de la banca documente care ar putea scoate la iveala surprize nebanuite.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane