Home Actualitate BNR da banca lui SOV pe mana Politiei

BNR da banca lui SOV pe mana Politiei

DISTRIBUIŢI

Viceguvernatorul BNR, Mihai Bogza, a declarat, ieri, ca institutia pe care o reprezinta va demara un control la Banca de Investitii si Dezvoltare (BID) apartinand controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, pentru a vedea daca la AGA de la inceputul acestei saptamani – in care SOV a decis dizolvarea bancii – s-au respectat anumite proceduri legale. Bogza a spus ca, inainte de a se pronunta vizavi de cererea de autodizolvare a BID, BNR va analiza daca drepturile actionarilor minoritari, ale deponentilor sau ale creditorilor au fost respectate. -La o prima vedere, formalitatile intreprinse pentru o astfel de cerere nu au fost respectate. AGA unei banci poate lua oricand o masura de genul celei luate la BID, insa si noi, Banca Nationala, trebuie sa ne luam masurile necesare, in sensul de a face verificari punctuale pe diferite aspecte-, a spus Bogza.

Oficialul BNR a aratat ca -ipotetic- este posibil ca BNR sa nu fie de acord cu decizia lui SOV de a-si audizolva banca. In acest caz, BNR va cere BID sa ramana banca, sa-si desemneze noi conducatori (n.r. – pentru ca in momentul de fata nu are) si sa ia anumite masurile. In eventualitatea retragerii licentei BID, BNR va studia volumul depozitelor constituite de persoanele fizice si modalitatile in care acestea vor putea sa fie despagubite de catre Fondul de Garantare al Depozitelor in Sistemul Bancar. Teoretic, a precizat Bogza, clientii-persoane fizice vor fi despagubite de la Fondul de Garantare doar in cazul falimentului bancii. Tot la capitolul obligatii ale BID fata de clienti, Bogza a aratat ca trebuie lamurita situatia depozitului colateral al societatii Astra constituit la BID, care se ridica la aproximativ doua milioane de dolari. Bogza a lasat sa se inteleaga ca Astra ar putea pierde sumele mentionate in cazul autodizolvarii BID.

– Cererea de autodizolvare a BID trimisa BNR nu are nici o valoare

Bogza a aratat ca BNR a fost instiintata de autodizolvarea BID printr-o simpla cerere semnata de SOV, hartie fara nici un fel de valoare. El a explicat ca era normal ca cererea respectiva sa fie semnata de un reprezentant al conducerii executive a bancii, la care trebuia atasata licenta acordata de Banca Centrala, o balanta a ultimei luni, si procesul-verbal al sedintei AGA in care s-a decis dizolvarea. Referindu-se la balanta care va trebui prezentata de conducerea BID, Bogza a aratat ca institutia pe care o reprezinta intentioneaza sa ia la puricat banca lui SOV, tinand cont de precedentul creat la BRS, unde a existat o contabilitate dubla.

– Administratorul numit de SOV nu este agreat de BNR

Referindu-se la decizia SOV de a numi la conducerea BID un administrator persoana juridica (Romcapital Invest – in care SOV detine 49% din capital), Bogza a lasat sa se inteleaga ca aceasta este ilegala. -O societate comerciala nu poate fi administratorul unei banci. Un administrator trebuie avizat de BNR si trebuie sa fie o persoana fizica-, a aratat Bogza, care a adaugat ca ceea ce se intampla la BID este -o situatie neuzuala-. Intrebat daca administratorul desemnat de SOV la conducerea BID poate semna documente sau intreprinde diverse actiuni in numele bancii, Bogza a spus ca acest lucru nu se poate intampla atata vreme cat BNR nu i-a dat aprobarea.

– Vacaroiu – bomboana de pe coliva conducerii BID

Bogza a insistat pe ideea ca, desi membrii CA al BID sustin ca si-au prezentat demisiile incepand de joia trecuta – adica cu o zi inainte ca BNR sa le retraga avizele ca urmare a managementului defectuos -, totusi, Banca Centrala nu primise pana ieri dupa-amiaza nici un document oficial. -Dupa prezentarea demisiei, conducerea executiva mai trebuia, conform Codului Muncii, sa ramana la conducerea BID inca 30 de zile, pana se numea o conducere autorizata de BNR sau un administrator-, a precizat Bogza. Chestionat in legatura cu activitatea conducerii executive a BID, Bogza a evitat sa se pronunte daca aceasta a facut plasamentele paguboase din proprie initiativa sau a fost fortata de SOV: -Noi ne-am exprimat opinia cand am decis ridicarea autorizarii conducatorilor BID. Ca au luat hotarari impinsi de la spate sau de unii singuri, ei poarta intreaga responsabilitate-. Intrebat daca un eventual control al BNR va scoate la iveala ca si ex-presedintele bancii, Nicolae Vacaroiu, a avut pe perioada mandatului sau un management neadecvat, BNR va dicta impotriva sa anumite sanctiuni, Bogza a evitat sa raspunda, aratand ca: -La modul general, pentru orice conducator de banca, indiferent de situatia lui, daca BNR constata ilegalitati in desfasurarea activitatii, este obligata, conform legislatiei, sa sesizeze Politia-. El a dezvaluit ca BNR a avut in atentie anumite plasamente efectuate in perioada mandatului lui Vacaroiu, dar numai din punct de vedere prudential. -Nu va pot da un raspuns daca s-a mers dincolo de aspectele prudentiale. Pierderea inregistrata atunci nu punea in pericol viabilitatea financiara a bancii, fiind luata in calcul dupa ce s-a analizat activitatea intregii conduceri a BID si s-a decis retragerea autorizatiei celor trei conducatori ai bancii-, a spus Bogza.

– Banca centrala se asteapta la un proces cu BID

Tinand cont de neregulile amintite mai sus, este foarte posibil ca BNR sa nu aprobe cererea de dizolvare a BID. -Iesirea sau intrarea unei banci in sistemul bancar se face reglementat, doar cu acordul BNR. Deocamdata, BID se afla sub reglementarile Legii bancare si trebuie sa se supuna acestora.- Bogza a mentionat si faptul ca este foarte posibil ca, in cazul in care la BID se vor gasi nereguli, BNR sa decida retragerea licentei de functionare a bancii ca o sanctiune data bancii. In acest caz, lichidatorul va trebui numit de instanta de judecata la propunerea bancii centrale, nu de actionari. Intrebat daca se asteapta la un proces cu BID, in cazul in care BNR va refuza autodizolvarea, Bogza a declarat: -Ne asteptam la orice-, si a adaugat ca un eventual proces -intra in pret-. -Cand am luat decizia, am avut in vedere inclusiv posibilitatea sa fim supusi unor presiuni, inclusiv la actiuni in Justitie-, a spus Bogza. El a amintit ca, atunci cand a facut sesizare penala referitoare la provenienta banilor care au fost varsati de parintele FNI la capitalul social al BID, a fost supus la o serie de presiuni, ce aveau ca scop renuntarea la actiunea sa. Desi nu a dorit sa comenteze daca BNR a trimis recent la Politie anumite documente referitoare la BID, Mihai Bogza nu a infirmat aceasta informatie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.