Home Actualitate -Boala oii nebune- scoate la iveala ferma fostului general SRI Gioni Popescu

-Boala oii nebune- scoate la iveala ferma fostului general SRI Gioni Popescu

DISTRIBUIŢI

Proaspat-pensionatul general SRI, celebrul Gioni Popescu, detine mai multe afaceri, tinute in umbra in perioada in care a fost activ. Deh! Secrete de stat… Una dintre acestea este ferma agro-zootehnica – Natural Farm Int. SRL, din satul Lipia, comuna ilfoveana Gruiu -, unde celebrul Gioni creste, pentru consumul altora si profitul sau, pui, vaci si oi. Afacerea a fost scoasa la iveala zilele acestea de un caz de scrapie – -boala oii nebune-, cum este cunoscuta popular aceasta encefalopatie spongiforma transmisibila, din aceeasi categorie cu -boala vacii nebune-. Depistat inca din luna februarie a acestui an, fapt atestat de buletinul de analiza nr. 68536, din 2.03.2005, emis de Laboratorul de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, cazul de scrapie (B – 160) de la Lipia a fost pastrat sub tacere de reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare Ilfov. Existenta acestui caz si presiunile facute de Gioni Popescu insusi ne-au fost confirmate de presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Razvan Taru.


-In perioada in care a fost depistat animalul bolnav, chiar generalul Gioni Popescu m-a sunat insistent. Eram la Bruxelles si i-am explicat care era situatia cu acest animal. El a fost de acord sa se sacrifice animalele. Mi-a spus ca are asigurare la ele, la toate cele 150 de oi, dar nu s-a mai intamplat nimic. Cei de la Directia Sanitar-Veterinara Ilfov trebuiau sa se ocupe de acest caz-, ne-a explicat secretarul de stat Razvan Taru, presedintele ANSVSA.

Cum identificarea unui caz de scrapie este o treaba destul de serioasa, nu ar fi rau ca firma de asigurare care a incheiat politele pentru animalele -Generalului- sa verifice daca acestea au fost asigurate inainte sau dupa data de 15 februarie 2005, cand au fost prelevate probele de la prima oaie depistata pozitiv cu B-160. Surse din cadrul ANSVSA ne-au declarat ca aceste rezultate au fost confirmate si de un laborator de specialitate din Anglia.

Generalul nu figureaza in acte

La iesirea din satul Lipia, spre padurea Balta Neagra, se afla o adevarata fortareata, pe portile careia, ieri, tronau lacate grele si lanturi. In spate se vedea ceva agitatie, dar, in ciuda insistentelor noastre, nu a venit nimeni sa ne deschida.

Ferma apartine societatii Natural Farm Int. SRL Lipia, cu sediul in satul Lipia, tarlaua 73, parcela 348/1, avand in evidentele Registrului Comertului un singur asociat – Anton Fundulea, care este si administrator al fermei.

Desi nu figureaza in acte, generalul Gioni Popescu este cunoscut de toata comuna. Mai exact, afacerea lui. -Ferma e a <Generalului>-, ne spun aproape toti oamenii din comuna. -E a lu* un general-, ne spune un alt localnic. Un altul, chiar din apropierea fermei, ne da mai multe detalii. Se mira ca ferma este incuiata. De obicei, localnicii cumpara de acolo lapte, branza, carne etc.

-Le vinde destul de scump: laptele e 15 mii, branza – vreo 70 de mii, iar oul este 3 mii jumate. Nu sunt de aici, sunt venetici, cum se spune si sunt mai multi asociati. Da* e baiatul care se ocupa de toate pe aici, nu l-ati vazut? Il cheama Paguba Petre. Da* daca v-a vazut ca sunteti pe aici, s-ar putea sa nu apara. Au de toate, vaci, oi – incepusera si ciupercarie intr-o vreme. Nu prea are angajati de aici, din zona, ii aduce la ferma din alta parte-, ne-a spus un alt satean. Un alt localnic mai in tema ne avertizeaza: -De ce nu va vedeti de treaba. Sunt tari, aveti grija. In sase luni au ridicat aproape tot ce vedeti aici. Este general, unul tare, oameni, nu gluma!-.

La Primaria Gruiu, totul e -beton-!

Primarul liberal al comunei Gruiu, Ion Samoila (foto centru), ne-a declarat ca nu stie nimic despre activitatea care se desfasoara acolo.

-Din cate stiu eu, e o ferma pe teritoriul comunei Gruiu si are vaci, gaini si teren in arenda. Am fost acolo, dar nu am avut cu cine sa stau de vorba.

Nu stiu a cui e afacerea. I-am intrebat pe toti si toti ridica din umeri. Nu cred ca le e frica, dar nu stie nimeni. Nici de Anton Fundulea nu am auzit, nu avem asa ceva in comuna. Nu au fost niciodata pe la mine, pe la primarie. Au in arenda vreo 131 de hectare de la oamenii din zona-.

Ca -sa nu greseasca-, primarul ii cere imediat lamuriri inginerului agricol. Acesta ne comunica suprafata exacta pe care Natural Farm o are in arenda – 145 de hectare teren arabil – si mai precizeaza ca la ferma zootehnica se cresc vaci de lapte, pui si … oi. A cui e ferma? -Eu stiu ca e un individ bine intentionat-. -Si-a deschis pozitie de rol (n.r. in Registrul Agricol). La noi e totul <beton>. Dar de oi nu am stiut-, a tinut sa adauge primarul Samoila.

Cel care se ocupa de pastorirea locuitorilor din Gruiu nu s-a aratat foarte alarmat de existenta unor oi bolnave in -ograda- lui, lasandu-ne sa intelegem ca nu va fi declarata carantina nici in urmatorii o suta de ani.

Cand a auzit ca primarul spune ca nu-i stie pe cei de la ferma, localnicii ne-au privit neincrezatori: -Stie toata lumea ce e aici. Nu vedeti ca s-a facut si sosea pentru ei-.

Caseta:

-Mai degraba se transmit limbricii la om…-

Afland cu ce treburi am indraznit sa-i retinem, sefii de la DSV Ilfov nu par sa se alarmeze. Cel putin la prima vedere…

-Spuneti, ca ma grabesc! A, stiu despre ce este vorba. Se face o comisie, se sacrifica… De ce nu s-a facut nimic din 15 februarie? Pai buletinul asta, pe care il aveti, ne-a fost si noua transmis. In primul rand, trebuie luate niste masuri, trebuie facuta o comisie. Trebuia sa luam legatura cu patronul, sa fie el de acord sa sacrificam animalele… Este de acord, de fapt-, ne-a repezit directorul general al DSV Ilfov, Valentin Voicu (foto stanga).

-Nu, nu a trecut prea mult timp. Boala nu este transmisibila la om. Eu sunt de specialitate. Este o boala ca oricare alta boala. Deci, in tara sunt multe focare cu boala asta, nu e periculoasa, nu se transmite la om… Mai degraba se transmit limbricii la om, decat scrapia. Carnea se va lua in consum…-, ne spune si adjunctul Filaret Bradatan (foto dreapta), care se declara specialist in materie. Alti specialisti in materie sustin, insa, ca -boala oii nebune- este prima boala de natura prionica observata la ovine, de natura neurovegetativa, fara posibilitati de tratament si cu evolutie fatala. Nu se stie foarte exact cum apare scrapia la oi, insa poate aparea ca urmare a faptului ca s-a folosit pentru hrana animalelor faina din carne si oase de oaie. Nu se stie exact nici daca infectia se transmite intre animale, insa s-a observat ca se transmite de la oaie la miel. Perioada de incubatie este de cativa ani, ceea ce face foarte dificila identificarea si izolarea animalelor infestate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.