Home Actualitate Bodog dă vina pe Grasu și pe comisia din ministerul Sănătății, președintele...

Bodog dă vina pe Grasu și pe comisia din ministerul Sănătății, președintele comisiei îl contrazice

DISTRIBUIŢI

Ministerul Sănătății a importat la sfârșitul anului trecut, printr-un ordin semnat de fostul ministru Florian Bodog și anulat ulterior o cantitate foarte mare dintr-un medicament din gama imunoglobulinelor destinat secțiilor de terapie intensivă, Pentaglobin.
Confruntat la Digi 24 cu acuzațiile Rozalinei Lepădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), care i-a spus că medicamentul nu îi ajută pe pacienții cu boli autoimune și imunodeficiențe primare, Bodog s-a scuzat spunând că achiziția a fost gestionată de Cristian Grasu iar „cantitățile comandate au fost stabilite de comisia de specialitate.”
Ministerul Sănătății a cumpărat 6.000 de fiole care nu erau necesare. O fiolă de 100 ml costă 1.676,49 RON.
Încă din data de 4 septembrie APAA au avertizat ministerul la o întâlnire că medicamentul nu este util pacienților dar subsecretarul de stat Dan Ovidiu Alexandrescu, care are in subordine domeniul farma, le-a comunicat că achiziția s-a făcut în urma recomandării Comisiei de Pediatrie din minister. si-au aruncat reciproc vina pentru aprobarea cumpararii de Pentaglobin, au povestit reprezentantii Asociatiei Romane a Pacientilor cu Imunodeficiente Primare, prezenti la intalnire.

Rozalina Lapadatu a întrebat Comisia de Pediatrie iar președintele acesteia i-a comunicat în scris: „Comisia considera ca Pentaglobin solutie perfuzabila nu are indicatie medicala in sindromul de imunodeficienta primara”, acesta fiind și răspunsul dat ministerului:

Iată răspunsul integral al președintelui Comisiei de Pediatrie.
„Doamnei Rozalina Lapadatu,
Presedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune,

In replica la mesajul Dvs. prin care relatati discutiile din cadrul intalnirii de ieri dintre Asociatiile de Pacienti si conducerea Ministerului Sanatatii, subsemnatul Conf. Dr. Lazar Calin – presedinte al Comisiei de Pediatrie a Ministerului Sanatatii va aduc la cunostinta urmatoarele:

1. Prin adresa Ministerului Sanatatii FB 10741/25.10.2017, Dl. Subsecretar de Stat Dr. Dan Ovidiu Alexandrescu solicita Comisiei de Pediatrie un punct de vedere referitor la interpelarea din sedinta Senatului Romaniei din data de 16.10.2017. Interpelarea avea ca si obiect ‘semnalarea unor probleme cu care se confrunta pacientii cu imunodeficiente primare si solicitarea de informatii cu privire la stadiul de solutionare a acestora’. Punctul 3 din interpelare solicita Ministerului Sanatatii sa precizeze ‘daca preparatul Pentaglobin este un produs care poate substitui produsele retrase de pe piata romaneasca si daca este pretabil in tratamentul tuturor formelor de imunodeficienta primara’. Mentionez ca solicitarea Ministerului Sanatatii a fost transmisa pe mail in data de 26 octombrie, fiind primita de subsemnatul la ora 15.18.

2. Ca raspuns la aceasta solicitare, in data de 29.10.2017 la ora 20.37, dupa obtinerea avizului membrilor Comisiei de Pediatrie, am transmis D-lui Subsecretar de Stat Dr. Dan Ovidiu Alexandrescu urmatoarea opinie :
‘Ca raspuns la solicitarea Dumneavoastra referitoare la preparatul Pentaglobin, solutie perfuzabila, dupa studierea documentelor obtinute de la INSMC Bucuresti (corespondenta cu Unifarm S.A.) si de la Unifarm S.A. – va comunicam concluziile noastre:
1. Solutia perfuzabila Pentaglobin 50mg/ml este inregistrata pentru :
Tratamentul infectiilor bacteriene (cu antibioticoterapie concomitenta)
Substitutia imunoglobulinelor la pacienti imunosuprimati si in cazul sindromului sever de deficit de anticorpi.
In informatiile de specialitate nu se mentioneaza ca si indicatie de substitutie pacientii cu imunodeficiente primare. Mai mult, din corespondenta – purtata in octombrie 2017 de catre Sef lucrari Dr. Alexis Cochino – medic specialist Imunologie Clinica, coordonator PNS – Sindrom Imunodeficiente Primare – INSMC Bucuresti – reiese ca producatorul BIOTEST considera Pentaglobin ca si medicatie ‘off-label’ in imunodeficientele primare si unele boli autoimune. Aceasta precautie a producatorului deriva din lipsa de studii cu Pentaglobin in aceste doua capitole de patologie. In concluzie Comisia considera ca Pentaglobin solutie perfuzabila nu are indicatie medicala in sindromul de imunodeficienta primara.

2. In aceasta situatie este imperios necesara achizitionarea unei imunoglobuline umane cu administrare i.v. care sa aiba indicatie si pentru imunodeficientele primare si in bolile autoimune.’

In aspectele comunicate de Dvs. ca fiind discutate in cadrul intalnirii din 31.10.2017 dintre Asociatiile de Pacienti si conducerea Ministerului Sanatatii, exista o flagranta neconcordanta cu realitatea: Comisia de Pediatrie nu a afirmat niciodata ca preparatul Pentaglobin poate fi folosit in bolile autoimune sau in imunodeficientele primare. Prin urmare, contractul incheiat de UNIFARM S.A pentru achizitia acestui preparat nu are la baza nici o justificare medicala oferita de comisia noastra.

Pentru clarificarea situatiei va rugam sa solicitati Ministerului Sanatatii documentele care au stat la baza declaratiilor din intalnirea din data de 31.10.2017.

Subsemnatul a luat act cu ingrijorare de situatia sesizata de Dvs. si astept cu interes pozitia oficiala a Ministerului Sanatatii.

Cu stima si consideratie,

Conf. dr. Lazar Calin.
Cluj, 01.11.2017.”

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.