
Cariera publică a tânărului liberal, a început strâmb, în 1998, pe vremea regimului CDR. Bogdan Olteanu, finul liderului PNL, Călin Popescu Tăriceanu, și protejat al duo-ului Patriciu – Tăriceanu, a fost numit șef al Gărzii Financiare, însă a fost demis trei zile mai târziu. Numirea sa a avut loc la intervenția președintelui de atunci al PNL, Mircea Ionescu Quintus, dar Emil Constantinescu, l-a demis după doar 72 de ore de activitate pentru că a aflat că tânărul Olteanu nici măcar nu a făcut armata, darămite să fie șef al unor comisari dintr-o structură semimilitarizată.
Cariera sa a avut însă, ulterior, o linie ascendentă, datorită nașului Tăriceanu și a marelui boss, dom' Patriciu. A învățat rapid tertipurile de bază ale supraviețuirii în politică – respectiv, în cazul său, regula "ține aproape de nașu' ". În paralel, și-a consolidat o fațadă de onorabilitate, întemeiată pe stereotipul tânăr – deci anticomunist – băiat cool, de cartier (Kisellef), de Vama Veche, familist, om de casă, etc. Proiecția acestei imagini de fațadă am descris-o deja, se regăsește în toată splendoarea sa pe noul site de candidat la Colegiul 1, ilustrat prin sloganul cu valențe gnoseologice "ne cunoaștem".
Un material publicat de Agenția de Presă reporteri.ro dezvăluie însă ce se află în spatele afișului colorat, de campanie, al micii beizadele de Kisellef. Olteanu, arată investigația colegilor noștri de la reporteri.ro, este beneficiarul direct al unor stipendii necuvenite și "nașul" unor cumetrii clientelare. În 2006, "onorabilul" Bogdan Olteanu nu s-a sfiit să încaseze 112.610 lei de la Comisia de privatizare a BCR și 26.762 lei de la Comisia de privatizare a CEC, pentru participarea la ședințele acelor comisii. BCR a trecut în administrare privată, însă CEC-ul nu s-a privatizat, iar Bogdan Olteanu nu s-a grăbit să returneze indemnizația primită.
Sinecuristele lui Bogdan Olteanu
Este bine cunoscută pasiunea lui Bogdan Olteanu pentru gay-mouvement, însă în cele ce urmează este vorba doar de sinecuriste, respectiv de practicantele unei meserii noi, care n-are nimic de-a face cu sexul…teoretic. Pe lângă grija pentru beneficiile personale, finul lui Tăriceanu s-a ocupat îndeaproape și de beneficiile apropiaților săi, recompensați prin metodele clientelare specifice sistemului nostru politic. În calitatea sa de președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu are la dispoziție o armată de trepăduși, care îi asigură funcționarea cabinetului. Scaunul său este slujit de nu mai puțin de 15 angajați, recordmeni în sinecuri (conform DEX, sinecurile sunt funcții bine retribuite, care cer muncă minimă sau deloc). Recordul îl deținea directorul general al cabinetului președintelui Camerei Deputaților, Adriana Diana Tusa, care a primit bani, în calitate de membru în CA sau AGA, de la nu mai puțin de 6 societăți: SC ACC SA, SC RamiDacia SA, SC ISPCF SA, SC Lirtrac, BTT și SC Conpet SA. Adriana Diana Tusa a primit în 2005 aproximativ 340 milioane lei vechi iar în 2006 alți aproape 350 de milioane de lei vechi. La acești bani s-a adăugat și leafa de funcționar parlamentar; în intervalul martie-decembrie 2006, Adriana Diana Tusa a ridicat nu mai puțin de 441.640.000 de lei.
Clubul doamnelor experte
Pe următorul loc ca număr de sinecuri este mâna dreaptă a lui Bogdan, Bogdana. Bogdana Păun Bălmuș este expertă în de toate oferind consiliere multiplă și multilaterală, pe lângă serviciile oferite președintelui Camerei Deputaților. Ea acoperă orice domeniu – de la Radioul Public la specialiștii în construcții sau proiectanții din domeniul fabricării sticlei. Bogdana a fost "arondată" Societății Române de Radiodifuziune, dar mai consulta și Institutul Național al Sticlei și Inspectoratul de Stat în Construcții de unde ridica sacoșe cu bani, desigur numai din cauză că este extrem de capabilă, nu datorită legăturii sale cu Bogdan Olteanu.
Bogdana nu este singura beneficiară a proximității cu Bogdan. Și alte doamne din preajma lui Olteanu sunt aproape la fel de capabile, multilaterale și experte în domenii dintre cele mai diverse: Anca-Iuliana Mireanu a avut funcția de membru CA în 3 societăți în care statul a deținut participații, respectiv, SC Foradex SA, ICPE SA și Electroputere Craiova iar Iuliana Leferman apărea și ea în mai multe societăți: Institutul Național al Sticlei, Automobile Craiova SA, Daewoo Automobile SA, Societatea Națională a Sării și Trocadero SA.
Practica multiplicării veniturilor clientelei politice sau a găștii arondate câte unui lider de partid este nouă, a fost consolidată și încetățenită din vremea lui Micki Șpagă. Bodgan Olteanu mai are până să atingă rafinamentul și productivitatea unui Micki le Bacșiș, dar un lucru este cert – a pornit pe calea cea bună, (re)cunoaștem…