Deputatul Mihail Boldea avea de gând să rămână în Kenya și să practice avocatura în această țară africană. Din interceptările convorbirilor sale telefonice, anchetatorii au stabilit că, în ciuda declarațiilor sale făcute la revenirea în țară că ar fi plecat în vacanță, deputatul intenționa să fugă din România. Mai mult, el plănuia să-și aducă și prietenii în Kenya și le dădea apropiaților, inclusiv unei funcționare de bancă, instrucțiuni cum să-i trimită banii. „Aici am nevoie de banii ăia să îmi rezolv cu viza și locul de muncă. Am să vă chem aici că e viața ieftină albii sunt căutați aici.(…) Ai primit datele pentru contul bancar. Să îi dai lui Carmen și să trimită încet, încet, euro ăia. Eu mă interesez să merg la școală aici, fac un an și apoi sunt avocat”, le spunea Boldea apropiaților săi. Din interceptări rezultă și îngrijorarea lui Mihail Boldea în momentul începerii perchezițiilor, el dând numeroase telefoane unor cunoscuți pentru a afla amănunte despre rezultatele perchezițiilor și audierilor la care au fost duse persoanele implicate în dosarul său. În plus, el era ținut la curent cu informațiile din presă despre cazul său.
„M-a băgat în pușcărie băiatul ăsta!”
Anchetatorii DIICOT spun că Mihail Boldea era conștient că îi sunt interceptate convorbirile telefonice și că în multe dintre ele încerca să se disculpe. Într-o discuție cu avocatul lui Bogdan Boza, Gigel Potrivitu, Boldea susține că nu știe nimic despre falsificarea hotărârilor judecătorești care erau folosite de grupare pentru a intra în posesia unor terenuri sau imobile și că este dispus să facă și un test poligraf. „Boldea Mihail: Nu știu. Deci, n-am știut. Ce? Boza a zis că eu am știut că ăla-i un act fals? Potrivitu Gigel: Da. Boldea Mihail: Doamne! Sfânta Cruce! M-a băgat în pușcărie băiatul ăsta! Potrivitu Gigel: Da. Dar, eu din ce am înțeles, că ceea ce discutăm acuma sunt chestiuni oficiale, doar este învinuirea. Și doamna Lia (Elena Petrea, secretara lui Boldea, n.r.)…?óÔé¼?¿Boldea Mihail: Așa. Potrivitu Gigel: Doamna Lia…am înțeles c-a mărturisit. Boldea Mihail: Ce? Că a falsificat hotărârile judecătorești? Potrivitu Gigel: Da, că s-au făcut niște mențiuni acolo, pe ele. Vis-a-vis de definitivă și irevocabilă și…Boldea Mihail: Doamne! Deci nu-i posibil! Nici nu-mi vine să cred! Și Boza cum să spună, maestre, că eu am pus ștampila pe hotărârile alea? Boldea Mihail: Maestre, vă dau cuvântul meu de om! Mă duc și fac testul poligraf. Nu am făcut așa ceva!”
Sfaturi de la Camera Deputaților
Pe 16 martie, cu o zi înainte de a fugi din țară, Boldea a fost sunat de o femeie de pe un număr de telefon de la Camera Deputaților, care îl informează că procurorii nu-i pot face percheziție pentru că trebuie mai întâi să obțină acordul Parlamentului. Anchetatorii nu au indentificat-o pe femeia respectivă. „Cetățeană: Mihai, vezi că ție acasă nu pot să-ți facă percheziție, pentru că trebuie să ceară acordul Parlamentului. Boldea Mihail: Să-mi sugă p…a pentru că au făcut numai golănii, au făcut percheziții în baza autorizațiilor date de Curtea de Apel Galați și nu de Înalta Curte. Da? ?óÔé¼?¿Cetățeană: Vezi că ei nu au voie să-ți facă ție percheziție”. La doar un minut după această convorbire, deputatul a sunat o funcționară de bancă, căreia i-a cerut să facă mai multe transferuri din conturile sale, pregătindu-și, în mod evident, fuga din țară. Mihail Boldea împreună cu Elena Petrea, secretara sa, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL, Tudorel Vrânceanu, Sava Lucian Mirică, Carmen Mirică, Ștefan Lazăr și Aura Luchiniuc sunt judecați în stare de arest pentru falsuri și constituire de grup infracțional. Avocata Mihaela Bolboceanu a primit interdicție de a părăsi localitatea. În plus, procurorii DIICOT Galați au început urmărirea penală și împotriva lui George Ștefan Boldea, fratele mai mic al deputatului, și a tatălui acestuia, Gheorghe Boldea, pentru spălare de bani. Anchetatorii spun că Mihail Boldea și-a vândut casa în care locuia tatălui său și i-a donat trei apartamente lui Ștefan Boldea.
Bogdan Cristescu